Lucia ŽitňanskáPavol Funtál
StoryEditor

Čo prinieslo stretnutie ministrov spravodlivosti

08.12.2016, 23:00

Neformálne zasadnutie ministrov spravodlivosti členských krajín sa konalo ôsmeho júla 2016 v bratislavskej Redute. Hlavnými témami bolo zriadenie úradu európskeho prokurátora, boj proti počítačovej kriminalite a elektronická komunikácia v oblasti justície. Rokovanie viedla slovenská ministerka spravodlivosti a zároveň podpredsedníčka vlády Lucia Žitňanská, zúčastnila sa na ňom aj eurokomisárka pre spravodlivosť, ochranu spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová. Tomuto stretnutiu predchádzalo rokovanie ministrov spravodlivosti krajín Východného partnerstva so zástupcami inštitúcií EÚ, ktoré sa konalo v Bratislave deň predtým.

Zriadenie úradu európskeho prokurátora je téma, o ktorej sa rokuje už tri roky. Jeho cieľom by malo byť zefektívnenie stíhania trestných činov, ktoré poškodzujú finančné záujmy Únie. Ministri sa pozreli na problematiku ako na súčasť celku ochrany finančných záujmov a dohodli sa na ďalších rokovaniach hneď po predložení analýzy finančnej efektívnosti tohto inštitútu Komisiou. Eurokomisárka sa po rokovaní vyjadrila, že do konca roka by sa mohlo prijať nariadenie o európskom prokurátorovi. Podľa Jourovej práve táto téma najviac rezonovala v rámci ich stretnutia. Ministri sa nakoniec koncom októbra dohodli na fungovaní budúceho Úradu európskeho prokurátora a schválili nariadenie o jeho fungovaní.

Elektronická justícia so zameraním na využívanie elektronickej komunikácie v cezhraničných prípadoch bola témou číslo dva. Všetci ministri sa zhodli na jej podpore, pričom v debatách upriamili pozornosť na ochranu súkromia a možné náklady. Taktiež sa rokovalo o počítačovej kriminalite, konkrétne šifrovaní a boji proti trestnej činnosti. Téma sa riešila najmä s dôrazom na čoraz častejšie využívanie technológií pri teroristických útokoch. Po rokovaniach sa Žitňanská vyjadrila, že táto téma je len na úrovni samostatných štátov nezvládnuteľná.

01 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov 02 - Modified: 2024-04-18 11:32:05 - Feat.: - Title: Európska stavebná produkcia vo februári vzrástla, najviac v Rakúsku a Nemecku 03 - Modified: 2024-04-18 09:45:50 - Feat.: - Title: Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, vyhlásil Borrell 04 - Modified: 2024-04-17 14:21:15 - Feat.: - Title: Nemecko vyzvalo EÚ a NATO, aby čo najrýchlejšie posilnili ukrajinskú obranu 05 - Modified: 2024-04-18 09:27:28 - Feat.: - Title: Slováci si viac uvedomujú význam eurovolieb, reaguje hovorca europarlamentu na výsledky Eurobarometra
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 22:20