minister hospodárstvaTASR
StoryEditor

Čo priniesli rokovania ministrov obchodu

06.12.2016, 23:00

V rámci slovenského predsedníctva v Rade EÚ sa 23. septembra uskutočnilo neformálne rokovanie ministrov obchodu. Ministri členských krajín Únie spolu s komisárkou pre obchod Cecilie Malmströmovou riešili hlavne liberalizáciu obchodov s dôležitými partnermi, najmä s USA a Kanadou. Stretnutie sa uskutočnilo pod taktovkou slovenského ministerstva hospodárstva a jeho šéfa Petra Žigu. Rokovanie ministrov sa konalo v bratislavskej Redute. Počas stretnutia v Bratislave boli v uliciach mesta protesty proti obom dohodám, ktorými sa ľudia snažili zatlačiť na ministrov obchodu.

Ministri na stretnutí riešili doplňujúce vysvetlenia obchodnej zmluvy s Kanadou (CETA), aby predišli, resp. zmiernili obavy verejnosti. Ministri sa na stretnutí dohodli na jej podporení. Na tlačovej konferencii po stretnutí sa šéf ministerstva hospodárstva vyjadril, že CETA bude pripravená na podpis do 27. októbra. V súčasnosti je táto zmluva podpísaná, no účinnosť nadobudne až po jej odsúhlasení európskym a kanadským parlamentom, čo sa očakáva v decembri tohto alebo v januári budúceho roka. Obchodná zmluva medzi USA a Európskou úniou – TTIP bola taktiež predmetom rokovania ministrov, avšak táto diskusia ukázala, že ukončenie rokovaní s USA do konca roka reálne nie je. Pred rokovaním v Bratislave sa síce niektorí ministri vyjadrovali (najmä francúzsky minister pre zahraničný obchod Matthias Fekl), že je úplne odpísaná, avšak ministri rokovania o zmluve posunuli ďalej. Od stretnutia ministrov obchodu sa o zmluve rokovalo viackrát, no momentálne nie je jasný jej osud.

V ďalšej časti ministri diskutovali o ochrane spravodlivého obchodu. Či a akou formou je potrebná modernizácia právneho rámca, ktorý ho upravuje. S touto témou tiež súvisela diskusia o niektorých aspektoch prístupového protokolu Číny do Svetovej obchodnej organizácie, ktoré súvisia s udelením štatútu trhovej ekonomiky Číne.

01 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 02 - Modified: 2024-04-23 11:33:18 - Feat.: - Title: Európsky parlament schválil predĺženie voľného obchodu s Ukrajinou. Budú však platiť isté obmedzenia 03 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 04 - Modified: 2024-04-22 07:15:49 - Feat.: - Title: Je to nesprávne. Šéf bavorských konzervatívcov brojí proti európskemu zákazu spaľovacích motorov 05 - Modified: 2024-04-21 10:49:10 - Feat.: - Title: Žiga sa na Malorke zúčastní na Konferencii predsedov parlamentov krajín EÚ
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 17:51