Compass Architekti/YIT Slovakia
StoryEditor

Súťaž o novú Cvernovku v Bratislave pozná víťaza. Takto bude vyzerať

02.12.2016, 10:18
Autor:
TASRTASR

Urbanisticko-architektonická súťaž na riešenie areálu bývalej Bratislavskej cvernovej továrne pozná víťaza. Je ním architektonický ateliér Compass Architekti z Bratislavy, ktorý spomedzi 12 nominovaných ateliérov zo Slovenska, Českej republiky a Spojeného kráľovstva vybrala odborná porota.

"Boli sme prekvapení, že napriek tomu, aké detailné a podrobné zadanie sme dali a napriek regulatívnom, územnému plánu a zákonom, každý z desiatich návrhov bol iný a riešil problematiku z iného uhla," povedal Radek Pšenička, Business Development Director YIT Slovakia a zároveň predseda poroty. Priznáva, že vybrať ideálny návrh nebolo pre nich jednoduché, pretože ako podotkol, dal by sa zobrať ktorýkoľvek z návrhov a vzniklo by ním hodnotné územie.

​Podľa neho sa ale hľadal kompromis po stránke hmôt a výšok, po stránke dopravnej a urbanistickej, ale tiež v rámci územného plánu. Ideál by mal podľa Pšeničku prepojiť na jednej strane upokojené rezidenčné časti v blízkosti historického centra, na druhej strane rozvíjajúcu sa časť Mlynské nivy s obchodmi, kanceláriami a občianskou vybavenosťou. "V kontakte pri nových vstupných bránach po vybudovaní obchvatov a ich privádzačov a po dobudovaní dunajského nábrežia," doplnil.

Porota nakoniec vybrala návrh ateliéru Compass. Ten predpokladá výškovo primeranú mestskú zástavbu, s pozvoľným zvyšovaním smerom od Košickej ulice. Ponúka tri mestské bloky s poloverejnými priestormi, ale zároveň verejné námestie v okolí Pradiarne.

"Zachovali sme priestor silocentrály, ktorý navrhujeme ako kultúrny objekt alebo objekt s kongresovou zmiešanou funkciou pridružený k Pradiarni a ten ako keby dominuje na námestí, ktoré sme vytvorili," priblížil architekt Juraj Benetin z víťazného ateliéru.

Jeho kolega Matej Grébert doplnil, že návrhom chceli do prostredia v zastavanom území priniesť novú kvalitu, vytvoriť nové priestory, prepojenia a skratky a nechať vyniknúť Pradiareň a objekt silocentrály, ktoré by nemali byť zastavané.

Ťažké rozhodovanie pri výbere priznal aj ďalší člen poroty, architekt Igor Marko. Upozornil, že urbanizmus nie je budova, ale mimoriadne komplikovaná vec a budúci organizmus mesta a každý z troch ocenených návrhov priniesol úplne iný pohľad. Víťazný návrh podľa neho prináša tradičný mestský blok, výnimočný fantastickým verejným priestorom.

"Ten v pozadí a vzniká práve v nadväznosti s Pradiarňou, kde sa zachováva silocentrála, ktorá je zrazu šperkom. Vo verejnom priestore, ktorý sa otvára, je dominantným prvkom a to je veľmi silný emotívny zážitok," povedal Marko, podľa ktorého pri výbere rozhodlo aj to, že návrh sa dá ľahko komponovať s ostatnou okolitou historickou zástavbou.

"Najdôležitejšie na tom návrhu je, že veľmi dobre kombinuje tradíciu a novú časť Cvernovky. Je tam krásny vstupný priestor do celého územia popri Pradiarni, kde akcentuje jej história a je to dobre vybalancované poloverejnými a súkromnými priestormi," myslí si generálny riaditeľ YIT Slovka Milan Murcko, pričom ale priznáva, že aj keby vybrali hociktorý z prvých troch návrhov, údajne by veľkú chybu neurobili.

Verejnú odbornú súťaž ocenil aj starosta Ružinova Dušan Pekár. "Územie Cvernovky je veľmi vzácne," tvrdí Pekár, ktorému sa víťazný návrh, ako aj mnohé ďalšie páčia. Realizáciu vybraného návrhu si predstaviť vie, aj keď verí, že k menším úpravám dôjde, najmä pokiaľ ide o uzavretosť niektorých priestorov.

Po vybraní víťazného návrhu bude nasledovať podpísanie zmluvy a následne sa začne s prípravou projektovej dokumentácie. Pre jej spracovanie by mal byť podľa Pšeničku kľúčový najmä rok 2017. Nasledovať budú žiadosti o územné rozhodnutie a stavebné povolenie.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 02 - Modified: 2024-04-02 11:08:59 - Feat.: - Title: Poznáme víťaza ankety Svetové auto roka 2024. Kórejský obor získal dve ocenenia 03 - Modified: 2024-03-25 09:30:00 - Feat.: - Title: Miliardár si postavil na vrchole 120 metrového mrakodrapu luxusnú vilu. V miliónovom sídle však možno nikdy nebude bývať 04 - Modified: 2024-03-22 09:00:00 - Feat.: - Title: MrBeast spája sily s Amazonom a ohlasuje najväčšiu hernú šou v histórii. Tisícka súťažiacich bude bojovať o päť miliónov 05 - Modified: 2024-03-05 15:00:00 - Feat.: - Title: Ikona medzivojnovej architektúry v službách gastronómie: Spoznajte piešťanskú perlu slávnych víl Slovenska
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 10:28