Robert Fico a Gianni PittellaTASR/AP
StoryEditor

Viackrát kritizoval Fica. Teraz chce líder socialistov viesť Európsky parlament v Bruseli

30.11.2016, 21:07
Gianni Pittella dokonca v minulosti hrozil Ficovmu Smeru pozastavením členstva či vylúčením strany z kruhov Strany európskych socialistov.

Europoslanci zo Skupiny progresívnej aliancie socialistov a demokratov (S&D) v Európskom parlamente (EP) dnes jednohlasne podporili kandidatúru svojho lídra Gianniho Pittellu na post predsedu EP.

Pittella v minulosti viackrát kritizoval Fica. Napríklad za žalobu kvôli kvótam na Brusel ale aj za postoj nášho premiéra k migračnej kríze.

Pittella dokonca hrozil Ficovmu Smeru pozastavením členstva či vylúčením strany z kruhov Strany európskych socialistov.

Nová výzva

"Je pre mňa poctou prijať túto novú výzvu. Kandidujem, pretože chcem zmenu. Odchodom Martina Schulza z postu predsedu EP sa skončí politická rovnováha v európskych inštitúciách. Nikdy nedovolíme, aby pravica mala pod kontrolou všetky inštitúcie," skonštatoval Pittella po získaní podpory od straníkov.

Funkčné obdobie predsedu EP je dva a pol roka a volia si ho europoslanci, ktorí majú päťročný mandát. Podľa tradície sa na poste striedajú predstavitelia dvoch najsilnejších skupín v EP – konzervatívnej Európskej ľudovej strany (EPP) a S&D. Martin Schulz bol kandidátom socialistov, preto si teraz tento post nárokuje EPP.

Šéf socialistov Pittella sa obáva, že k predsedovi Európskej komisie Jeanovi-Claudovi Junckerovi a predsedovi Európskej Rady Donaldovi Tuskovi, ktorí sú obaja členmi pravice, by tak pribudol aj pravicový predseda europarlamentu z radov pravicovej EPP.

"Chceme zamedziť slepému presadzovaniu úsporných opatrení a národnej sebeckosti, ktorá škodí Európskej únii. Predložíme víziu ľavice s vlastnými princípmi a stratégiami ako alternatívu k programu pravice," vysvetlil Pittella.

Schulz končí

Súčasný predseda EP Martin Schulz minulý týždeň ohlásil, že sa o znovuzvolenie nebude pokúšať a vráti sa na nemeckú politickú scénu.

Z funkcie predsedu EP odíde 16. januára a europoslanci potom rozhodnú o jeho nástupcovi. Z radov EPP prejavilo o post záujem viacero poslancov.

01 - Modified: 2024-04-24 13:28:14 - Feat.: - Title: Europoslanci schválili maximálne ceny pre volania a SMS-ky. Poznáme presné sumy, ktoré budeš platiť až do roku 2032 02 - Modified: 2024-04-17 14:15:00 - Feat.: - Title: Piepergate zráža šance Leyenovej získať znova post. A kontroverzií pribúda 03 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 04 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 05 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 03:33