TASR
StoryEditor

KDH na sneme schválio svoj nový program, na prvom mieste má byť rodina

26.11.2016, 08:20
Autor:
TASRTASR
Programový dokument je zameraný na najchudobnejších, najslabších a najohrozenejších ľudí.

Mimoparlamentné KDH dnes na svojom mimoriadnom programovom sneme v Poprade schválilo nový programový dokument nazvaný Nový November s tromi pozmeňovacími návrhmi. Schválené boli aj nové stanovy, tie však s rozsiahlymi zmenami. Z 18 hlasovaní, boli tri neúspešné.

Kresťanskí demokrati dokázali podľa slov Hlinu vydať z Popradu dva signály. Prvým je prijatie programového dokumentu so symbolickým názvom a jasným obsahovým posolstvom. "Pôjdeme s ním do súťaže. Teším sa na kolegov, čo oni pripravili a budeme porovnávať," uviedol dnes na tlačovej konferencii po skončení snemu. Druhým signálom je, že strana sa konsolidovala a je pripravená na zápas. "Dnešným dňom sa vnútorné názorové nezhody KDH končia," dodal.

Ako uviedla členka predsedníctva KDH Renáta Ocilková, hnutiu na rodine záleží. Opatrenia hovoria podľa jej slov o podpore rodín s deťmi alebo tých členov rodiny, ktorí sa starajú o svojich príbuzných. Strane rovnako záleží na chudobných, ako aj na riešení rómskej problematiky. V tomto prípade chcú podporovať také z nich, ktoré sú overené, nie abstraktné.

Stanovami sa, okrem iného, zvýšia kompetencie predsedníctva. Časť, ktorá by určovala, že len predsedníctvo strany by malo právo vyberať kandidátov na prezidenta, do Európskeho parlamentu či Národnej rady SR, neprešla.

Na margo hľadania koaličného partnera Hlina uviedol, že oceňuje, že prešiel článok, v ktorom sa jasne definuje, kto KDH je, čím sa skracuje diskusia. "Keď chce niekto s nami diskutovať, že čo budeme, nech sa pozrie do stanov, a tým pádom si môžeme polhodinu ušetriť," zdôraznil s tým, že sú to mantinely na diskusiu. Na slovenskej politickej scéne sa podľa slov Hlinu potuluje množstvo úkazov. "Budeme sa s tým musieť nejako vyrovnať. Nebudeme hovoriť, s kým áno, s kým nie. Deň po voľbách treba uznať a priznať stav, aký je. Voliči rozhodnú a potom začneme diskutovať. My teraz nejaké predsobášne zmluvy alebo niečo také robiť nebudeme," dodal.

Uviedol, že medzi liberálmi a kresťanskými demokratmi je prirodzená hodnotová tenzia. "Neznamená to, že sa na niečom nevieme dohodnúť," dodal. So stranou Sme rodina však majú veľký problém.

Nový program KDH, okrem podpory rodiny, plánuje aj boj s úžerníkmi. Mieni sa zasadzovať za vznik banky pre chudobných a za zákaz úžerníckych nebankových spoločností. V oblasti poľnohospodárstva by hnutie rado vytvorilo úrad ombudsmana pre dodávateľov tovarov pre supermarkety, ktorý by zastupoval záujmy dodávateľov a živnostníkov. V krajských mestách by sa zas mohol podľa KDH každoročne konať gazdovský trh pre lokálnych producentov za daňovo zvýhodnených podmienok.

Program Nový November hovorí aj o boji s korupciou. Na tento účel by podľa predstáv KDH mal vzniknúť špeciálny daňový úrad pre firmy, ktoré realizujú veľké štátne zákazky. KDH hlása aj ochranu subdodávateľov, podporu startupov, nižšiu administratívu pre živnostníkov a podnikateľov, ako aj živnostenské licencie pre neplatcov dane z pridanej hodnoty.

V oblasti bezpečnosti a spravodlivosti by KDH podľa programu chcelo napríklad sociálnu a stavebnú políciu. Tie by vyšetrovali zneužívanie sociálnych dávok a porušovanie stavebného zákona. Vylúčeným spoločenstvám by KDH chcelo pomôcť podporou misionárov, ako aj zabezpečením vodovodnej a kanalizačnej rúry k osade. V zdravotníctve chce pacienta na prvom mieste a dosiahnuť, aby dôchodcovia a zdravotne ťažko postihnutí nemuseli platiť mesačne za lieky doplatky vyššie ako jedno euro.

01 - Modified: 2024-04-18 07:57:18 - Feat.: - Title: Najsilnejšiu koalíciu nakoniec vytvoril medveď hnedý 02 - Modified: 2024-04-17 09:35:50 - Feat.: - Title: Majerský v HNtelevízii o liste von der Leyenovej: Prečo im kroky Poľska nevadia? Nech majú rovnaký meter 03 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy 04 - Modified: 2024-04-12 12:35:05 - Feat.: - Title: KDH podporí odvolávanie Dolinkovej, ak sa potvrdia problémy s plánom obnovy 05 - Modified: 2024-04-11 16:20:27 - Feat.: - Title: KDH a Kresťanská únia odsúdili považovať "právo na potrat" za základné ľudské právo
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 03:02