StoryEditor

Sulíkovci žiadajú vysvetlenie. Vláda a U.S.Steel chcú podľa nich spolupracovať v utajení

20.09.2016, 15:17
Autor:
TASRTASR

Udržanie spoločnosti U.S.Steel Košice v roku 2013 bolo správnym rozhodnutím vlády. Jej zotrvanie prinieslo Slovensku stovky miliónov eur. Po dnešnom rokovaní hospodárskeho výboru v parlamente to uviedol minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD).

Ministerstvo vypracovalo analýzu o tom, akým spôsobom sa uplatňuje memorandum medzi vládou a U.S.Steelom a aké príjmy z toho Slovensko má.

"Odkedy sa uplatňuje toto memorandum, teda od roku 2013 do dnešného dňa, výnosy, ktoré mal štát, respektíve municipalita, sú na úrovni 697 miliónov eur a výdaje, ktoré mala verejná správa alebo verejné rozpočty, boli na úrovni 10 miliónov eur," vyčíslil Žiga.

Nemalo by dochádzať k prepúšťaniu zamestnancov

Podľa jeho slov je v záujme vlády naďalej s týmto investorom spolupracovať. "U.S.Steel je súkromná spoločnosť, štát tam nemá ani jedno percento a v prípade, že sa takáto spoločnosť rozhodne predať svoje akcie niekomu inému, štát sa môže snažiť vstúpiť do týchto rokovaní. Pokiaľ bude ochota zo strany U.S.Steelu alebo prípadného záujemcu o kúpu, aby štát pustil do týchto rokovaní, tak štát bude mať záujem vstúpiť do nich a získať nejaký podiel v tomto podniku. Ale v tejto chvíli tomu tak nie je," avizoval Žiga.

Zároveň uviedol, že vláda nerokovala s čínskymi investormi o možnej kúpe podielov v košickom závode. „Predmetom rokovania s čínskou CEFC nebol U.S.Steel,“ podotkol Žiga.

Taktiež by nemalo v závode dochádzať už ani k prepúšťaniu zamestnancov. "Podľa mojich informácií v tejto chvíli už nedochádza k prepúšťaniu, dohodli sa s odborármi na nejakom komplexnejšom riešení. Ako štát im nevstupujeme do personálnej politiky. Ak by porušili memorandum a prepúšťali by hromadne, tak potom by sme do toho vstúpili, ale v tejto chvíli to tak nie je," upozornil Žiga.

Kiššová: Slovensko má nepriaznivé podnikateľské prostredie

Opoziční poslanci zo strany SaS však spokojní s analýzou o výhodnosti memoranda nie sú.

"Na základe analýzy, ktorú sme dostali, sa nedá zistiť, či je pre štát táto spolupráca výhodná. Je v nej množstvo logických chýb, nie je spravená profesionálne, ale veľmi amatérsky," skonštatovala predsedníčka výboru Jana Kiššová (SaS), pričom kritizovala aj utajenie analýzy.

Žiga to zdôvodnil tým, že obsahuje niektoré údaje, ktoré sú predmetom obchodného tajomstva.

"Požiadali nás ako firma, že niektoré dáta, ktoré nám poskytli, majú charakter obchodného tajomstva. Preto sme sa rozhodli, že daný materiál poskytneme výboru vo forme utajenej správy so stupňom utajenia vyhradené, čo je najnižšia forma utajenia," uviedol Žiga.

Kiššová tiež odmieta, že by z tejto témy strana vytĺkala politický kapitál alebo by ohrozovala investície na Slovensku.

"Sme presvedčení, že U.S.Steel Košice je strategickou spoločnosťou, určite má veľký význam, ale na druhej strane si myslím, že ak je poberateľom akejkoľvek pomoci od štátu, tak má byť logické, aby aj ľudia mohli vedieť, či štát má z toho aj nejaký prínos. To sa dá kvantifikovať," upozornila Kiššová.

Podľa nej má Slovensko na jednej strane do veľkej miery nepriaznivé podnikateľské prostredie, ale na druhej strane sa dáva selektívne pomoc niektorým vybraným spoločnostiam.

"Toto nie je pre ekonomiku zdravé. Jednak preto, že pomoc v tomto prípade je pre jednu veľkú spoločnosť, ktorá ak je strategická a zajtra si povie, že odíde, tak má asi mimoriadne silný vydieračský potenciál," dodala Kiššová.

01 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 02 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 03 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 04 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 05 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 12:10