Michalská ulica v BratislaveTASR/Štefan Puškáš
StoryEditor

Bratislava tvrdo zakročila proti podnikom v centre. Zatvoriť musia od desiatej večer

20.09.2016, 14:03
Autor:
TASRTASR
Výnimky dostanú v Bratislave podniky, ktoré splnia tri nevyhnutné opatrenia. Nesmú sa dať otvárať okná, musia mať špeciálnu vzduchotechniku a dvere.

Podniky a prevádzky v bratislavskom Starom Meste by mali mať od 10. októbra tohto roka sprísnené prevádzkové hodiny. Po novom by totiž mali mať pohostinské a reštauračné zariadenia oficiálne otvorené do 22.00 h.

Iba v prípade, ak splnia určité technické opatrenia, budú môcť byť otvorené aj dlhšie, a to cez týždeň do 24.00 h a cez víkend do 01.00 h nasledujúceho dňa. Vyplýva to zo všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o pravidlách času a predaja v obchode a času prevádzky služieb na území mestskej časti, ktoré dnes po viac ako dvojhodinovej disskusii schválili poslanci na rokovaní miestneho zastupiteľstva.

Prevádzkovatelia podnikov, ktorí budú chcieť mať otvorené dlhšie, budú musieť splniť tri nevyhnutné opatrenia. Okná a výklady sa nebudú môcť dať otvoriť, vzduchotechnika bude musieť splniť technické normy a neprepúšťať zvuk a vstup pre zákazníkov do prevádzky musí byť zabezpečený cez pevné zádverie, aby sa von z podniku nedostával neželaný hluk. Takýto postup patrí pre podniky v nadzemných priestoroch, v prípade prevádzok v podzemných priestoroch je schválená doba prevádzky do 05.00 h nasledujúceho dňa.

Materiál, ktorého jedným zo spracovateľov je staromestský vicestarosta Ľubomír Boháč, privítali najmä občania, ktorí sa neustále sťažovali na hluk z prevádzok a neporiadok v uliciach centra po niektorých ich zákazníkov či na to, že sa v noci nemôžu vyspať. Ešte počas diskusie apelovali na miestnych poslancov, aby podobne ako v Košiciach nabrali ako volení zástupcovia občanov odvahu a takéto VZN prijali. Argumentovali tiež petíciou s viac ako 160 podpismi. Prijatie VZN napriek tomu berú len ako akýsi kompromis.

Naopak, nespokojní a sklamaní sú prevádzkovatelia podnikov v Starom Meste, z ktorých mnohí považujú predmetné nariadenie okrem iného aj za likvidačné. Skôr sa prikláňali k názoru a predkladaným pozmeňovacím návrhom poslanca Ondrej Dostála. Ten medzi iným navrhoval, aby si prevádzkové hodiny určovali prevádzkovatelia sami, avšak pod hrozbou prísnych pokút zo strany polície, v prípade narušenia nočného pokoja.

S jeho argumentmi, označenými aj za racionálne vyargumentované, súhlasili aj niektorí ďalší poslanci. Podľa tých sa totiž návrhom VZN v pôvodnom predkladanom znení obmedzujú aj slušné a neproblémové prevádzky, na ktoré sťažnosti nie sú.

Na margo toho poslanec Kristián Straka zasa uviedol, že VZN musí byť univerzálne a nemôže riešiť iba "neslušných" prevádzkovateľov. Na tvrdenia, že mestská časť by mala dbať na práva občanov pritom podotýkali, že predsa aj podnikatelia sú občania a treba brať do úvahy aj ich práva a možnosť podnikania. Rozchádzali sa tiež v názoroch, čo viac škodí cestovnému ruchu.

Podľa niektorých turistickému ruchu neprospieva špina a zvratky na uliciach aj po niektorých zákazníkoch prevádzok, podľa iných zasa zatvorenie prevádzok priamo v centre mesta. Tí popritom upozorňujú aj na fakt, že skrátenie prevádzkových hodín problém nevyrieši, lebo mnohí môžu ostať popíjať po zatvorení podniku na verejných priestranstvách.

Miestnym zastupiteľstvom nakoniec tesne prešiel pôvodne predložený návrh. Nesúhlas už vyjadrili mnohí podnikatelia, ktorým sa nepáči ani fakt, že by im mestská časť mala diktovať podmienky, napr. aké okná by mali mať a podobne. Vicestarosta však argumentuje, že technické opatrenia už mnohé podniky spĺňajú, takže sa nemusia obávať, že hneď o 22.00 h budú musieť zatvoriť. V súvislosti s obmedzeniami podnikatelia zároveň zvažujú podanie podnetu na prokuratúru a zároveň chcú starostu vyzvať, aby predmetné uznesenie nepodpísal. Ten sa k otázkam novinárov nevyjadril a odišiel z rokovacej miestnosti.

01 - Modified: 2024-03-27 10:21:05 - Feat.: - Title: PREHĽAD Otváracích hodín obchodov počas Veľkej noci: Kde nakúpiš aj počas sviatkov? 02 - Modified: 2023-12-26 14:44:18 - Feat.: - Title: Prekvapivo až vyše 100-tisíc Slovákov rieši na Vianoce lekára. Aké diagnózy dominujú? 03 - Modified: 2022-05-03 11:23:45 - Feat.: - Title: Vallo skritizoval nový stavebný zákon: Hlavné mesto môže stratiť kontrolu nad rozvojom 04 - Modified: 2022-02-05 13:08:32 - Feat.: - Title: Netradiční účastníci cestnej premávky. Problémy so zverou v meste? 05 - Modified: 2021-10-26 14:09:24 - Feat.: - Title: Búria sa proti nízkym platom. Policajné odbory chystajú protest za lepšiu životnú úroveň
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 15:01