Radoslav ProcházkaTASR/M. Svítok
StoryEditor

Procházku sa pýtali, prečo klamal. Bývalého šéfa Siete si aj tak vybrali za sudcu v Luxemburgu

19.09.2016, 12:21
Bývalý predseda strany Sieť Procházka dnes hovoril pred Súdnou radou o svojich odborných skúsenostiach.

V politike mu to nevyšlo, posunie sa na súd. Súdna rada dnes volila kandidáta na Všeobecný súd v Luxemburgu a spomedzi dvoch ľudí si vybrali Radoslava Procházku.

Dostal 10 hlasov

Desiatimi zo 17 hlasov ho posunuli do ďalšieho kola. Bývalý predseda strany Sieť Procházka hovoril pred Súdnou radou o svojich odborných skúsenostiach a zároveň odmietol, že by malo byť hendikepom jeho pôsobenie v politike.

Morálne sa cíti byť kompetentný na zastávanie pozície sudcu v Luxemburgu.

O tom, či sa o jeho odchode bavili aj s bývalými partnermi z koalície, nechcel hovoriť. "Nemám koaličných partnerov," povedal na margo diskusie. Viac komentovať nechcel.

Pýtali sa ho na klamstvá

Procházka sa počas vypočúvania dostal pod paľbu kritiky. Pýtali sa ho, či by mohol poskytnúť nejaké vysvetlenie v súvislosti s klamstvami, ktoré sa spomínali na internet. Procházka tvrdil pred Súdnou radou, že "viacerí z vás majú skúsenosti, aký dokáže byť rozdiel medzi realitou a jej prezentáciou v médiách."

"Majú veľmi všeobecný charakter. Ja som o sebareflexii hovoril už dvakrát. Keď sa chcete spýtať na nejakú konkrétnu vec, som pripravený ju zodpovedať," reagoval Procházka.

Ak by odišiel Procházka z parlamentu, vláda by zrejme prišla o jeden hlas v parlamente, prerože by za neho prišla náhradníčka Zuzana Zimenová.

Tá hneď po voľbách deklarovala, že koalíciu vládnu koalíciu nepodporí.

Procházka aj napriek odchodu hlasoval za vládne návrhy, hoci väčšinu z nich na ostatnej schôdzi vynechal.

Slovensko získalo jedno z 12 miest dodatočných sudcov

Dodatočný sudca za Slovensko mal v Luxemburgu nastúpiť najneskôr 1. septembra.

Omeškanie vzniklo po tom, ako výbor zriadený pri Všeobecnom súde EÚ neschválil začiatkom roka kandidátku za Slovensko Máriu Patakyovú, aj pre nedostatočnú znalosť francúzskeho jazyka. V júni sa Súdnej rade nepodarilo zvoliť nového kandidáta. Voľba sa dnes preto musela opakovať.

Slovensku sa podarilo získať jedno z 12 miest dodatočných sudcov, ktoré pribudli na Všeobecnom súde EÚ v rámci jeho reformy. V Luxemburgu od Slovenskej republiky očakávajú, že nominuje na post ženu, aby sa zabezpečila rodová rovnosť na súde.

Všeobecný súd EÚ je prvou inštanciou Súdneho dvora EÚ. V roku 1998 bol zriadený, aby sa zabezpečila európskym občanom dvojstupňová súdna kontrola v určitých oblastiach a odbremenil sa samotný Súdny dvor EÚ.

Jeho hlavnou úlohou je poskytovanie výkladu právnych predpisov Únie pre ich rovnaké uplatňovanie vo všetkých členských krajinách. Rozhoduje napríklad o žalobách podaných fyzickými alebo právnickými osobami a žalobách podaných členskými štátmi v oblasti štátnej pomoci.

01 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 02 - Modified: 2024-04-23 18:23:27 - Feat.: - Title: Útočníci, ktorí posprejovali Brandenburskú bránu, dostali podmienečné tresty 03 - Modified: 2024-04-20 08:13:11 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž. Zraneniam podľahol 04 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch 05 - Modified: 2024-04-18 11:00:00 - Feat.: - Title: Muž tvrdil, že je jasnovidec, ľudí pripravil o takmer 200 miliónov dolárov. 10-ročné väzenie vo svojej budúcnosti ale nevidel
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 20:32