HN/Peter Mayer
StoryEditor

Známy podnikateľ zakladá liberálny subjekt, môže sa zmeniť na politickú stranu. Rybníček to víta

13.09.2016, 13:20
Autor:
pebpeb
Progresívne Slovensko by malo pôsobiť ako think-thank. Chce nadviazať na myšlienky ekonóma Martina Filka.

Len šesť mesiacov po parlamentných voľbách vzniká na Slovensku subjekt, ktorý by v budúcnosti mohol zamiešať kartami na domácej politickej scéne. Momentálne nemá štatút strany, ale občianskeho združenia.

Založenie Progresívneho Slovenska potvrdil pre Denník N známy podnikateľ Ivan Štefunko. Malo by ísť o think-thank, ktorý bude prinášať vlastné analýzy a návrhy na riešenia v rôznych oblastiach.

Liberálne a proeurópske názory

Štefunko tvrdí, že ich cieľom nie je vyhraniť sa voči niečomu. "Naopak, premýšľame nad tým, ako pohnúť Slovensko smerom dopredu. Chceme spojiť progresívnych ľudí, ktorí rozmýšľajú rovnako,“ hovorí Štefunko.

Progresívne Slovensko má nadviazať na myšlienky bývalého šéfa Inštitútu finančnej politiky Martina Filka, ktorý tragicky zahynul koncom marca 2016. Filko dlhodobo presadzoval spôsoby, ako dosiahnuť efektívnejšiu verejnú správu. Nové združenie by malo podľa zakladateľov presadzovať liberálne a proeurópske názory.

Štefunko pochádza z ľavicového prostredia. V minulosti stál na čele Mladej demokratickej ľavice a viedol týždenník Slovo. Stál pri vzniku portálu pelikan.sk a ďalších webov, neskôr sa snažil prostredníctvom firmy Neulogy pomáhať mladým podnikateľom.

Aké osobnosti sa konkrétne zapoja do vznikajúceho občianskeho združenia, nie je nateraz známe.

Jediným istým menom je okrem Štefunka Martin Dubéci, ktorý bude zamestnancom združenia. Dubéci kandidoval v marcových parlamentných voľbách za Most-Híd, do parlamentu sa však z 33. miesta neprekrúžkoval.

Rybníček to víta

Založenie novej iniciatívy víta aj trenčiansky primátor Richard Rybníček, ktorý nedávno ohlásil vznik novej stredopravej strany. "Je dobré, že vzniká iniciatíva, ktorá chce posunúť Slovensko dopredu," povedal pre HNonline. Rybníček dodáva, že nikde nie je napísané, že jeho projekt bude ten najlepší.

Rybníček sa chce na rozdiel od Štefunka zameriavať na konzervatívnych a kresťanských voličov, pričom za vzor si berie stranu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej CDU/CSU. Podrobnosti o novej strane zatiaľ predstaviť nechcel, pred novinárov sa plánuje postaviť približne o mesiac.

O ambíciách Richarda Rybníčka sme sa s ním rozprávali v apríli 2016:

01 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum 02 - Modified: 2024-04-12 09:29:50 - Feat.: - Title: Slovensko môže prísť o miliardy eur z Bruselu, varuje opozícia. Šimečka spomenul vlastizradu 03 - Modified: 2024-04-11 11:49:38 - Feat.: - Title: Progresívne Slovensko navrhuje zdieľanie dôchodkových práv a úpravu vymeriavacieho základu 04 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 05 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 14:35