StoryEditor

Pozrite si hádku, ktorá rozdelila parlament. Kto mal pravdu?

09.07.2016, 00:00
Andrej Hrnčiar mal vraj jediný právo viesť schôdzu parlamentu, bránil sa poverením od Danka.

Jeden z nich určite klame. O tom, čo sa stalo v parlamente počas mimoriadnej schôdze na odvolanie premiéra Roberta Fica, vypovedala inak Lucia Nicholsonová, a inak Andrej Hrnčiar. HN vám prinášajú päť otázok a odpovedí o tom, čo sa v parlamente stalo.

1. Čo presne sa stalo?
Podľa Hrnčiara nebol parlament uznášaniaschopný, schôdzu o hodinu odložil. Pred desiatou si na stoličku predsedajúceho sadla Lucia Nicholsonová. Tá schôdzu otvorila, podľa nej bolo zrejmé, že v sále bol dostatok poslancov a na prezenčnej listine bolo podpísaných 94 poslancov. Vtom sa spustila ostrá výmena názorov. „Odkedy sa táto kauza okolo Kaliňáka dostala na svetlo sveta, dejú sa dosť čudné záležitosti a toto je vrchol toho, čo sa doteraz udialo,“ povedal na margo rokovania politológ Tomáš Koziak.

2. Kto mal predsedať schôdzi?
Nicholsonová tvrdí, že Hrnčiar ju explicitne požiadal, aby o desiatej viedla schôdzu ona. V hlasovacom zariadení bola stále Hrnčiarova karta, preto ho požiadala, aby si ju vzal, nech si tam môže vložiť svoju. „Urobil to dobrovoľne, ja som ho do ničoho nenútila,“ povedala Nicholsonová s tým, že dobrovoľným vybratím karty sa predsedanie schôdze odovzdávalo bežne.

„Povedal som jej, že za normálnych okolností by mohla viesť schôdzu, ale musím ju viesť ja, lebo si to situácia vyžaduje a som poverený v dnešný deň viesť schôdzu,“ opísal situáciu Hrnčiar, ktorý vraj Nicholsonovú našiel v kresle predsedajúceho. Keďže je tehotná, nechcel ju odtiaľ fyzicky odsunúť, preto si vzal kartu a chcel sa prihlásiť na procedurálny návrh.



3. Ako to je s poverením?
Hrnčiar ukázal neskôr poverenie na zastupovanie od Danka. Podľa Nicholsonovej sa to tak doteraz nerobilo. V minulosti sa písomné poverenia takisto nedávali, tvrdí bývalý podpredseda parlamentu Ján Figeľ. „Bol úzus, že sa pre rokovanie vytvoril harmonogram a ten bol rozdeľovníkom pre moderovanie,“ povedal Figeľ s tým, že nevie na diaľku odhadnúť, ako to má nastavené parlament v súčasnosti.

Niektorí opoziční poslanci na sociálnej sieti upozornili, že podpis Danka na poverení sa nezhoduje s jeho podpisom na iných dokumentoch. „Je neskutočné, čo dokážu, ak si potrebujú dodatočne vyrobiť alibi,“ napísal na Facebook Matovič s otázkou, kto sfalšoval Dankov podpis. Danko však potvrdil, že podpis je jeho.


4. Ako je to s počítaním poslancov?
Podľa Hrnčiara Nicholsonová porušila rokovací poriadok, keď otvorila schôdzu na základe prezenčnej listiny. „Mne rokovací poriadok nijakým spôsobom neukladá, ako mám zisťovať prítomnosť poslancov v rokovacej sále,“ reagovala Nicholsonová. Podľa Figeľa v tomto rokovací poriadok naozaj nie je explicitný a necháva istú interpretačnú slobodu vedeniu parlamentu. „Na jednej strane je to vec výkladu, na druhej strane je ústavným právom zvolať takúto schôdzu a väčšina by mala umožniť jej normálny priebeh, nemala by obštruovať,“ uzavrel Figeľ.

5. Čo bude ďalej?
Podľa Danka národná rada potrebuje nové pravidlá, preto uvažuje o poslaneckom grémiu. Opozícia bude podľa Ľubomíra Galka čakať na kroky koalície. „Pokiaľ sa oni nebudú mať k činu, tak zvoláme ďalšiu schôdzu na odvolanie Kaliňáka a Fica,“ povedal Galko, ktorý nevylúčil ani podanie návrhu na vyslovenie nedôvery Dankovi. Okrem toho bude opozícia pokračovať v protestoch. „Uvažujeme aj o krajských mestách,“ uzavrel Galko.

01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 03 - Modified: 2024-04-21 12:28:04 - Feat.: - Title: PS možno Rašiho ako šéfa parlamentu nepodporí, Drucker odmieta spory v koalícii 04 - Modified: 2024-04-19 12:34:04 - Feat.: - Title: Je vylúčené, aby SNS vnucovala slovenskej kultúre iba svoj pohľad, kritizoval Mikloško 05 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 14:45