StoryEditor

Vláda nerozmýšľa o zrušení tripartity

22.09.2003, 00:00

Premiér Mikuláš Dzurinda vyhovel požiadavke sociálnych partnerov na stretnutie na najvyššej úrovni a odblokoval tým sociálny dialóg medzi vládou SR, zamestnávateľmi a odbormi. Tripartitu prerušili pre rozdielne názory na to, či sa 19. augusta uskutočnilo jej rokovanie napriek tomu, že sa na ňom nezúčastnili vopred ospravedlnení zástupcovia zamestnávateľov i odborov. V piatok im predseda vlády SR Mikuláš Dzurinda prisľúbil, že kľúčové zákony, ktoré boli vtedy na programe - zákon o doprivatizácii a o rovnej dani - a vláda ich už posunula do parlamentu, prerokuje tripartita ešte raz. Ak by došlo v niektorých otázkach k dohode o potrebe zmeniť niektorý paragraf, zapracujú zmenu do zákonov prostredníctvom poslaneckých návrhov. Stretnutie s prezidentom KOZ SR Ivanom Saktorom a prezidentom Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR Michalom Ľachom umožňuje, aby minister dopravy Pavol Prokopovič, ktorý je dočasne poverený aj vedením rezortu hospodárstva, mohol zvolať v krátkom čase predsedníctvo Rady hospodárskej a sociálnej dohody SR a potom aj vlastné zasadnutie tripartity. Saktor nepredpokladá, že by sa odborom na ňom podarilo zmeniť zámer vlády zaviesť rovnú daň, ktorú odbory považujú za nespravodlivú, zamerajú sa viac na úpravu dane z pridanej hodnoty (aby sa nezvyšovala na základné potraviny a niektoré služby) a nezdaňovanie príspevkov do dôchodkových fondov a "malých príjmov do 4-tisíc korún" zamestnancov zo sociálneho fondu.
Vláda sa naďalej domnieva, že zákon o tripartite svojím postupom neporušila. V záujme toho, aby k podobným nedorozumeniam okolo interpretácie zákona o tripartite nedochádzalo, Dzurinda pripustil jeho novelizáciu, no vyhlásil, že sa nebude meniť zásada o povinnosti v prípade nedohody rokovať o zákonoch dvakrát a v žiadnom prípade neprichádza do úvahy zrušenie tripartity.
Zamestnávateľské zväzy očakávajú diskusiu v tripartite o rušení niektorých profesijných komôr, vyzvali vládu na prehodnotenie zásad, ktoré prijala. Prezident AZZZ Michal Ľach informoval premiéra, že podnikateľská samospráva navrhuje na funkciu Európskeho komisára Petra Mihóka, predsedu Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 13:06