Predseda parlamentu a SNS Andrej DankoTASR/A. Galica
StoryEditor

SNS nepodporí zvýšenie koncesionárskych poplatkov

01.06.2016, 14:01
Autor:
TASRTASR

Slovenská národná strana (SNS) v tejto chvíli nepodporí návrh na zvýšenie koncesionárskych poplatkov za rozhlasové a televízne vysielanie, ktorý predkladá ministerstvo kultúry. Uviedla to dnes vo svojom tlačovom vyhlásení.

Vládna strana sa domnieva, že „Slovenská televízia a Slovenský rozhlas, ktoré dnes vystupujú pod nezmyselným a z hľadiska obsahu slovenčine sa priečiacim spoločným názvom, musia prejsť najskôr výraznou vnútornou prestavbou a stať sa skutočnou slovenskou a národnou verejnoprávnou inštitúciou“.

Podpredseda SNS Anton Hrnko deklaroval, že z ich pohľadu verejnoprávnosť znamená principiálnu službu verejnosti v oblasti spravodajstva a publicistiky. „Kde sa občania SR informujú o dianí doma i vo svete, kde dostávajú rovnaký priestor reprezentanti všetkých relevantných spoločenských, politických a kultúrnych orgánov a organizácií, kde existuje vyvážené politické spravodajstvo, kde nedostávajú hlas úplne okrajové, ale "politicky korektné" skupinky,“ zhrnula výhrady SNS.

Hrnko zároveň upozornil na podľa neho sústavne upadajúcu jazykovú kultúru redaktorov a moderátorov, ktorí majú zámerne ignorovať viaceré normy slovenského jazyka. Kritizoval aj neadekvátne rozdeľovanie fondov na audiovizuálnu tvorbu pre jednotlivé štúdia a jej centralizáciu do Bratislavy.

SNS si tiež nemyslí, žeby hlavným obsahom novovytvoreného tretieho televízneho kanála mal byť šport. Prednosť by z pohľadu národniarov malo v primeranom čase dostať vysielanie pre deti a mládež v slovenčine. To totiž podľa SNS v slovenskom audiovizuálnom priestore „žalostne“ chýba.

„Z neznámych dôvodov totiž všetky medzinárodné detské kanály dostali licenciu na vysielanie v českom jazyku, hoci štát a jeho licenčné komisie by mali dbať o to, aby aj slovenské deti mohli využívať ustanovenia medzinárodnej charty práv dieťaťa. Neviem, či by s takouto politikou takéto kanály uspeli napr. v pobaltských štátoch a vysielali by tam rusky,“ zdôraznil Hrnko.

Doplnil, že SNS podporí návrh na zvýšenie koncesionárskych poplatkov až vtedy, „keď budú predložené jasné vízie budúceho vysielacieho programu, keď program a koncepcia vysielania budú napĺňať princípy verejnoprávnosti a národnej kultúrnej inštitúcie a keď sa prijmú opatrenia na skvalitnenie vysielania od jazykovej kultúry až po zostavenie programovej štruktúry“.

Ministerstvo kultúry zverejnilo na konci apríla predbežnú informáciu k príprave novely Zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska (RTVS). Optimalizáciou výšky úhrady za služby verejnosti poskytované RTVS (tzv. koncesionárskych poplatkov) chce zabezpečiť dlhodobé financovanie základných úloh a povinností verejnoprávneho vysielateľa, vrátane rozšírenia ponuky o novú programovú službu.

Či je potrebné meniť výšku úhrad, má posúdiť komisia pre evalváciu financovania verejnoprávneho vysielania. Až na základe jej stanoviska prijme minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) rozhodnutie a stanoví novú sadzbu úhrady prostredníctvom vyhlášky.

Výška úhrad sa nemenila 13 rokov a v súčasnosti je platba pre domácnosti 4,64 eura. K jej prehodnoteniu sa vláda zaviazala v programovom vyhlásení. Tu uvádza, že prijme také legislatívne opatrenie, ktoré poskytne RTVS stabilné a primerané finančné zabezpečenie plnenia jej zákonných úloh prostredníctvom optimalizácie výšky úhrady za služby verejnosti.

01 - Modified: 2024-04-18 09:29:58 - Feat.: - Title: Ide o významný posun. Dôchodcovia ocenili návrh SNS ohľadom prenosu rekreačných poukazov seniorom 02 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 03 - Modified: 2024-04-13 09:55:50 - Feat.: - Title: Návrh z dieľne SNS: Poslanci chcú, aby mohli zamestnanci rekreačný poukaz preniesť na rodiča 04 - Modified: 2024-04-11 22:11:54 - Feat.: - Title: Ak nesplnia nové pravidlá, skončia. Národniari posielajú do parlamentu kontroverzný návrh o mimovládkach 05 - Modified: 2024-04-09 13:34:34 - Feat.: - Title: Verdikt nad Dankovou nehodou. Šéf SNS dostane nanajvýš pokutu, rozhodla prokuratúra
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 23:44