Premiér Robert FicoTASR/M. Baumann
StoryEditor

Fico zaútočil na Matovičovho poslanca, ktorý odhalil kauzu CT: Odstúpte

13.05.2016, 16:45
Autor:
TASRTASR
Dôvodom sú podozrenia, že Suchánek mal v roku 2012 presadzovať pri kúpe CT-prístroja v piešťanskej nemocnici najdrahšiu a technicky nevyhovujúcu ponuku.

Predseda vlády SR Robert Fico vyzýva poslanca Národnej rady SR Alana Suchánka (OĽaNO-NOVA), aby sa vzdal mandátu. Aliancia Fair Play by mala podľa Fica navyše Suchánkovi odňať titul Biela vrana.

Dôvodom sú podozrenia, že Suchánek mal v roku 2012 presadzovať pri kúpe CT-prístroja v piešťanskej nemocnici najdrahšiu a technicky nevyhovujúcu ponuku. Fico o tom píše na svojom blogu.

Upozornil na kauzu CT

Suchánek v roku 2014 upozornil na kauzu predraženého nákupu CT-prístroja v piešťanskej nemocnici. Po prevalení prípadu odstúpili z funkcií ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nom. Smeru-SD), predseda parlamentu Pavol Paška aj podpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičová (obaja Smer-SD).

"Dnes sa na verejnosť dostávajú informácie, podľa ktorých človek, ktorý na pripravovaný nákup CT-prístroja v piešťanskej nemocnici v roku 2014 upozornil, urobil si na ňom politickú kariéru a ako kandidát hnutia OĽaNO dnes sedí v parlamente, presadzoval v pôvodnej súťaži v roku 2012 nad rámec štandardných postupov najdrahšiu ponuku, CT-prístroj od spoločnosti Siemens, o viac ako 250-tisíc eur drahší oproti uchádzačovi, ktorý skončil v súťaži na druhom mieste," píše Fico.

Suchánek mal navyše údajne vedome presadzovať ponuku, ktorá nespĺňala technické požiadavky nemocnice a v rozpore so stanoviskom dozornej rady nemocnice presadzoval uzatvorenie zmluvy napriek týmto pochybnostiam.

"Aliancia Fair Play človeku podozrivému z takéhoto konania udelila v roku 2015 titul Biela vrana, oficiálne za to, že preukázal 'občiansku odvahu' a potlačil 'osobné záujmy v mene verejného prínosu, hodnôt či princípov'. V skutočnosti za to, že zaútočil na vládny Smer–SD, lebo sa mu nepodarilo presadiť vlastný biznis," poznamenal premiér.

Fico: Mal by sa vzdať poslaneckého mandátu

Suchánek by sa mal podľa neho vzdať poslaneckého mandátu.

"Ak v dôsledku politickej zodpovednosti za pripravovaný nákup CT-prístroja v roku 2014 zo svojich postov odstúpili ministerka zdravotníctva, podpredsedníčka parlamentu a predseda parlamentu, potom je na mieste, v dôsledku podozrení z priameho presadzovania nevýhodnej a technicky nevyhovujúcej ponuky toho istého prístroja v roku 2012, vyzvať poslanca OĽaNO Suchánka na rovnaký krok - na vzdanie sa mandátu poslanca NR SR," pokračuje na blogu Fico.

Aliancia Fair Play by podľa neho mala Suchánkovi odňať titul Biela vrana, pokiaľ chce organizácia "vyvolať aspoň zdanie férovej mimovládnej organizácie, bojujúcej proti korupcii". Urobiť by tak mala podľa premiéra minimálne dovtedy, kým nebude schopný podozrenia hodnoverne vyvrátiť.

Suchánek: Nie je to nič nové

Alan Suchánek obvinenia odmieta a mandátu sa nevzdá. "Necítim sa byť vinný," vyhlásil pre TASR s tým, že čo urobí AFP s titulom Biela vrana necháva na ňu. "Verím, že si bude chcieť urobiť audit a bude sa zaujímať o dôkazy a fakty. A v takom prípade sa nebojím," povedal Suchánek. Za obvineniami vidí pokusy o spochybnenie jeho osoby ľuďmi, ktorí sa obávali obvinenia za kauzu predraženého CT-prístroja, na ktorú upozornil Suchánek.

Obvinenia navyše podľa opozičného poslanca nie sú nič nové, prišli už v čase, keď vyšiel von s kauzou piešťanského "cétečka". Trvá na tom, že v roku 2012 nepresadzoval osobný záujem, ale usiloval sa, aby nemocnica mala funkčný prístroj. Oprava nefunkčného by podľa jeho slov stála viac ako kúpa nového.

Suchánek poukázal aj na to, že Fico mal blog napísať na základe anonymu. Poslanec tiež pripomína, že keď sa chystal predražený nákup CT-prístroja v piešťanskej nemocnici, premiéra Fica otvorene upozorňovali ľudia z nemocnice, že sa chystá niečo nekalé. "Na základe konkrétnych podozrení a upozornení nekonal, ale mňa ide vyzývať na základe anonymu," podotkol Suchánek.

01 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 02 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 03 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 04 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu 05 - Modified: 2024-04-13 10:57:13 - Feat.: - Title: hn
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 13:43