Predseda parlamentu Andrej DankoHN/Peter Mayer
StoryEditor

Učiteľom sme ustúpili. Nemôžu dávať ultimáta, vyhlásil Danko

24.04.2016, 14:12
Autor:
TASRTASR
Učiteľom za štyri roky porastú platy o 26 percent. Vláda za to požaduje systémové zmeny.

Minister školstva SR Peter Plavčan (nominant SNS) má mandát, aby diskutoval o možnom ďalšom navýšení miezd pre zamestnancov školstva. Učitelia by však mali rešpektovať doterajšie ústretové kroky vlády a fakt, že nie sú jediní, ktorí volajú po zvýšení platov. V diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol predseda Národnej rady SR a Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko.

Šéf národniarov odpovedal na otázku, či bude mať Plavčan mandát navrhovať výraznejšie zvýšenie platov ako šesť percent, o ktorom hovorí programové vyhlásenie vlády (PVV). "Každoročne šesť percent, ak prerátame aj infláciu, je v období štyroch rokov zvýšenie o 26 percent, čo je veľmi slušný priestor," upozornil Danko. "Za to vláda požaduje akceptovanie krokov, ktoré povedú k systémovým zmenám a taktiež to, aby sa zo strany učiteľov neobjavovali ultimatívne požiadavky," povedal predseda NR SR.

Pozrite si zábery z protestu učiteľov

Upozornil na to, že ak niektorí zástupcovia učiteľov požadujú 50-percentné navýšenie platov, musia si uvedomiť, že je to miliarda eur. "Za to môžeme naspäť kúpiť Slovenské elektrárne aj SPP,“ skonštatoval. Súhlasí s tým, že požiadavky a názor zástupcov pracovníkov v školstve si treba vypočuť, už teraz však majú učitelia "ponúknutú ruku". Minister školstva má plnú dôveru predsedu SNS. "To, čo pán Plavčan sľúbi, bude dodržané."

Nielen šéf školského rezortu, ale aj ďalší ministri, ktorých nominovali národniari, sú podľa Danka odborne, jazykovo i mentálne pripravení na svoje funkcie. "Ich nominácia bola o odbornosti, tak, ako som vždy hlásal, že chcem, aby takéto funkcie obsadzovali odborníci," pripomenul. Ak by však prišlo k zlyhaniu ministrov, resp. k podozreniu o ich zlyhaní, Danko zdôraznil, že bude zásadový. "Nie však na základe tlačových besied opozičných politikov, ale na základe zistení a preverených informácií nebudem nikoho šanovať. Za toho, kto si však zaslúži, aby som za neho nastavil chrbát, chrbát nastavím. Nikomu nedovolím ničiť SNS," zdôraznil Danko.

Danko takisto odmietol pripustiť, že by sa mohla zopakovať situácia z obdobia prvej vlády Roberta Fica, keď v rámci vládnej koalície odobral premiér rezort SNS Jána Slotu potom, čo sa objavila kauza "nástenkového tendra". "Pozrite sa, ja som predsedom SNS a volám sa Andrej Danko, ak by mne niečo zobral, tak z tejto koalície odídem,“ zdôraznil.

Predseda SNS sa v diskusii takisto zasadil o to, aby sa personálne obsadenie v bezpečnostných zložkách a kontrolných inštitúciách neodvíjalo od politických dohôd a nominácií. Ako dodal, je potrebné sa baviť o štátnej definitíve, o tom, aby sa ľudia nebáli o svoje miesta len preto, že sa zmenila vláda. "My sme sa dohodli, že bezpečnostné zložky a správa finančnej kontroly nie sú predmetom dohôd," uviedol na margo rokovaní s koaličnými partnermi.

Pozrite si rozhovor s predsedom SNS Andrejom Dankom

01 - Modified: 2016-04-19 20:25:10 - Feat.: 0 - Title: Chceme viac peňazí. Učitelia boli opäť v uliciach 02 - Modified: 2016-04-05 16:14:23 - Feat.: 0 - Title: Učitelia protestovali v centre Bratislavy. Dankovmu ministrovi ukázali svoje požiadavky 03 - Modified: 2016-04-05 18:17:53 - Feat.: 0 - Title: Centrum Bratislavy bolo paralyzované. Učitelia a nehoda spôsobili rozsiahle kolóny
01 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke 02 - Modified: 2024-03-14 16:10:20 - Feat.: - Title: Pozrite sa na výšku príplatkov, ktoré dostanú učitelia v jednotlivých mestách. Vyplácať sa budú už čoskoro 03 - Modified: 2024-03-14 11:54:18 - Feat.: - Title: Drucker: Učiteľom budú vyplácané regionálne príspevky, prvý má byť v apríli 04 - Modified: 2024-02-05 13:30:33 - Feat.: - Title: Ročne chýbajú tisícky učiteľov. Pred katedrou bude prázdno na fyzike aj matematike 05 - Modified: 2023-12-25 18:30:00 - Feat.: - Title: Slovenské školstvo je na tom zle. HN sa pokúsili nájsť päť pozitívnych vecí, ktoré sa v ňom tento rok stali
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 20:53