Slovenský premiér. Fico však vzhľadom na svoje zdravotné problémy účasť zrušil.Reuters
StoryEditor

Premiérov stav sa bude už len zlepšovať, tvrdí hovorkyňa nemocnice

23.04.2016, 11:52
Autor:
TASRTASR
Premiér Robert Fico je po piatkovej operácii naďalej hospitalizovaný na oddelení ARO v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb v Bratislave.

"Premiér je stabilizovaný, leží na áre a prognózy sú dobré. Už to bude len lepšie a lepšie," povedala pre HN Dobroslava Krajačičová, hovorkyňa Národného ústavu srdcovo-cievnych chorôb, kde premiér Fico leží. 

Šéf kabinetu je pre zdravotné problémy hospitalizovaný od minulého štvrtka. Médiá sa k podrobnejším informáciám o jeho zdravotnom stave nevedia dostať. Tento postup kritizuje vo svojom kometári aj hlavný editor HN, Ľubomír Šulko.

Zákrok vykonal prednosta kliniky kardiochirurgie a primár kardiochirurgie Michal Hulman so svojím tímom. „Zákrok prebiehal štandardným spôsobom, pacient je v súčasnosti absolútne stabilizovaný a nachádza sa na ARO," povedal Hulman. Ďalšie informácie si premiér a jeho rodina neželali poskytovať, dodal hovorca nového ministra zdravotníctva Tomáša Druckera Tomáš Kuča.

Operácia trvala niekoľko hodín. Podľa informácií Denníka N lekári robili Ficovi dvojnásobný bypass.

Fico bol od minulého štvrtka na pozorovaní v NÚSCH. V opatere lekárov je už ôsmy deň. Šéf kabinetu prišiel do ústavu sám v sprievode ochranky. 

Ficova hospitalizácia nijakým spôsobom nenaruší chod úradu vlády. Podľa ústavného právnika Mariána Gibu z Právnickej fakulty Univerzity Komenského funkčnosť vlády ako kolektívneho orgánu nezávisí len od prítomnosti jedného človeka. 

Naša ústava sa o neprítomnosti premiéra nezmieňuje, podľa právnika o tom istým spôsobom hovorí rokovací poriadok vlády, podľa ktorého si premiér v prípade neprítomnosti sám určuje svojho zástupcu. Momentálne je tým oficiálne poverený podpredseda vlády pre investície Peter Pellegrini.

Zdravotné problémy trápia aj predsedu parlamentu Andreja Danka. Potvrdila to dnes hovorkyňa parlamentu Zuzana Čižmáriková s tým, že nie je vylúčená ani operácia. Podľa informácií HN môže ísť o podozrenie na rakovinu.

"Pri enormnom pracovnom vypätí, ktoré spôsobili aj parlamentné voľby, predseda NR SR po bolestiach žalúdka absolvoval štandardnú lekársku prehliadku u svojho lekára MUDr. Miloša Bubána. Na jeho odporúčanie podstúpil sériu ďalších vyšetrení. Súčasný priebeh diagnostiky nateraz nevylučuje ani možný operačný zákrok v oblasti žalúdka,"uviedla hovorkyňa.

Danko je pacientom Národného onkologického ústavu (NOÚ), potvrdila dnes hovorkyňa NOÚ Viktória Vasilenková. Podľa nej má nejasný ložiskový nález v stene žalúdka. O ďalšom postupne bude onkologický ústav informovať.

 

01 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 02 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 03 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 04 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 05 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 15:12