Ladislav ŠpačekMafra/Michal Sváček
StoryEditor

Havlov hovorca: Premiér musí informovať verejnosť o svojom zdravotnom stave

22.04.2016, 11:50
Autor:
šimšim
Rozhovor. Ladislav Špaček, bývalý hovorca českého prezidenta Václava Havla.

Premiér Robert Fico sa podrobil zákroku v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb. Prednosta kliniky kardiochirurgie Michal Hulman informoval o zákroku len stručne, pretože Fico ani jeho rodina si neželajú uvádzať podrobnosti o jeho zdravotnom stave. Mala by mať verejnosť viac informácií? Tento týždeň sme sa rozprávali s bývalým hovorcom českého prezidenta Václava Havla.

Premiér Robert Fico je už niekoľko dní v nemocnici. O jeho zdravotnom stave kolujú kuloárne informácie, rodina si neželá, aby sa o ňom informovalo. Je to bežný postup?
Je to rozhodne niečo nezvyčajné. V súčasnom európskom kontexte dokonca niečo archaické, čo už nemá miesta v európskej politike. Niekedy v 90. rokoch sa vykreovali štandardy pre informovanie o stave vysokých politických činiteľov. A súkromia štátnikov sa takmer úplne otvorili. Vstupom do verejného života sa totiž takýto človek stáva akoby verejným majetkom. Tým aj jeho rodinný život a stav, zdravotný stav, sexuálna orientácia. Od polovice 90. rokov je to súčasť informácií, ktoré sa majú zverejňovať.

Prečo?
Ak váš premiér leží v nemocnici, má verejnosť právo byť informovaná, prečo nemôže plniť niektoré svoje ústavné povinnosti. Je vo vysokej ústavnej funkcii, verejnosť mu zverila množstvo ústavných úloh a má teda právo vedieť, prečo časť z nich nemôže plniť.

Bolo to niekedy inak?
Možno v 80. rokoch, keď mal prezident Mitterrand rakovinu a neinformovalo sa o tom.

Premiér Fico však pracuje aj z nemocnice. Z dôvodu zdravotných problémov musel zrušiť cestu k vám, do Českej republiky a účasť na rokovaní parlamentu, kde sa predkladá programové vyhlásenie vlády. Sú už toto také významné obmedzenia?
Absolútne, sú to vážne body v jeho programe. Ak odloží oficiálnu návštevu alebo nie je účastný na programovom vyhlásení vlastnej vlády, tak aj toto patrí medzi špičku jeho pracovných povinností.

Ako ste pristupovali k informovaniu o zdravotnom stave prezidenta Václava Havla?
Na začiatku sme viedli siahodlhé debaty, keďže vtedy nejaké normy neboli ešte zažité. Aj on sám sa domnieval, že je to jeho súkromná vec, ak ide na operáciu. Nakoniec sme sa zhodli, že je potrebné, aby verejnosť vedela o jeho zdravotnom stave. Pretože keď novinári nemajú informácie, začnú špekulovať. Napríklad po operácii, keď bol pán prezident ešte v narkóze, som už informoval médiá, ako operácia prebehla, aká je diagnóza a ďalšia prognóza vývoja. Odvtedy sme si zvykli na to, že všetko, čo sa týka jeho zdravia, sme komunikovali. Lekárske konzílium sformulovalo vždy správu a ja som ju dal do podoby tlačovej správy, ktorá sa publikovala. Áno, premiéri Slovenska a Česka nedržia v rukách kufrík s jadrovým kódom, ale aj tak je ich samozrejmá povinnosť informovať, či majú chrípku alebo sú na operácii. Sú to vážne veci.

01 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 02 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 03 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 04 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu 05 - Modified: 2024-04-13 10:57:13 - Feat.: - Title: hn
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 07:58