Béla Bugár a Richard SulíkTASR/Michal Svítok
StoryEditor

SNS Mostu "igen" nepovie, "áno" sa vylúčiť nedá

09.03.2016, 23:00
Politológovia si dohodu národniarov s Maďarmi vedia predstaviť, exstraníci nie.

Andrej Danko, Béla Bugár a ich „doťahovačky“ poriadne miešajú karty v slovenskej politike. Kým SNS sa voči spolupráci s Bugárovcami vyhraňuje, politológovia situáciu nepovažujú za takú jednoznačnú. Kontrujú im však bývalí národniari, ktorí nevidia šancu, že sa spor medzi SNS a Mostom-Híd urovná. Slovenská dráma na tému „kto s kým“ ešte chvíľu potrvá.

„Všetko som povedal na tlačovke. Nevidím dôvod na spoluprácu. Máme v strane niečo historicky dané,“ trval včera na svojom predseda SNS Andrej Danko. Zdroj HN blízky SNS potvrdil, že strana momentálne nemá v úmysle s Maďarmi dohodnúť. Neskôr počas dňa líder národniarov avizoval, že má záujem o vytvorenie stabilnej vlády so Smerom. Na poznámku, že Most by z matematického hľadiska mal byť vo vládnej koalícii bez ohľadu na to, či ju zostaví Smer alebo SaS, povedal Danko len, že nerobí „politiku s číselkami, ale ľudskú politiku“.

S Maďarmi nikdy
Exstraníci Rafael Rafaj a Rudolf Pučík sa zhodujú, že spolupráca s Mostom je pre SNS neprijateľná. Podľa Pučíka by to bolo kontraproduktívne aj pre Most, keďže by stratil ďalšiu časť voličov maďarskej národnosti.
Rafaj si myslí, že SNS vo finále skončí v pravicovej vláde, avšak len s tichou podporou Bugára. Pučík zase tvrdí, že vládna zostava bez Smeru by bola v súčasnosti veľké riziko, no zároveň priznáva, že Smer nemôže zostavovať vládu za každú cenu. „Možnosti na zostavenie relevantnej vlády sú takmer nulové,“ vraví exposlanec.

Cesta nie je zarúbaná
Šanca na dohodu Maďarov a národniarov je tu však naopak podľa politológa Jána Baránka vždy. Hovorí, že ide o nevyhnutnosť a najmenšie zlo pre to, aby bolo Slovensko stabilné a aby sme sa vyhli chaosu s úradníckou vládou. „Takto by to mohli vysvetliť aj svojím voličom, ale to je možnosť, ktorá dnes ešte zrejme nepripadá do úvahy,“ doplnil Baránek.

Otázkou stále ostáva, ako by takýto zmier medzi Mostom a SNS vyzeral v praxi. „Museli by vyjednávať. Spraviť džentlmenskú dohodu, že na seba nebudú útočiť. Danko by si mohol dať požiadavky voči Maďarom, že nebudú napríklad nikdy vystupovať za autonómiu,“ myslí si ďalší politológ Miroslav Kusý. Ako prekážku vidí, že po Dankovej premene je SNS nevyspytateľná. „Nevieme, nakoľko z nej vyradil nacionalistické sily. Alebo nakoľko ich umiernil. Je tam Hrnko aj Andel. Je otázka, ako budú tlačiť na Danka pri požiadavkách.“




menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 19:52