Robert Fico prijal Andreja Danka na úrade vlády.
StoryEditor

Fico sa zhodol s Dankom, Bugár a Procházka ho odmietli

09.03.2016, 09:07
Premiér Robert Fico dnes dostal poverenie na zostavenie vlády od prezidenta Andreja Kisku.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) má poverenie na zostavenie vlády do piatka 18. marca. Oznámil to dnes po stretnutí s prezidentom Andrejom Kiskom. Zároveň deklaroval, že o prvé rokovania sa pokúsi v priebehu dneška.

Chcel by vytvoriť aspoň základ stabilnej exekutívy. Za riešenie nepovažuje úradnícku vládu ani predčasné voľby. "Viedlo by to len k prehlbovaniu chaosu," dodal.

Fico najskôr vytvorí poradie politických strán, o ktorých si myslí, že s nimi má zmysel hovoriť. „Oslovím ich, pokiaľ ani len neprejavia záujem o stretnutie, budem to rešpektovať," podotkol s tým, že s ostatnými bude hľadať prieniky. "Alternatív nie je veľa," konštatoval.

Potvrdil, že nemá záujem naťahovať termín po 18. marci. Za najpodstatnejšie pre Slovensko považuje stabilitu nového kabinetu.

"Ešte sa pravdepodobne niekedy vrátime k tomu, čo sa dialo pred parlamentnými voľbami, aký súboj kto zvádzal, kto mal aké záujmy," priblížil s tým, že hoci plne rešpektuje vôľu voličov, prišlo k významným deštruktívnym zásahom do slovenského politického systému. „Výsledkom parlamentných volieb je významný útok na štandardné politické strany s tým, že SDKÚ-DS a KDH sa prakticky vymazali z politického sveta," podčiarkol Fico.

Podľa neho prišlo k zvýrazneniu prvkov, ktoré nepatria do štandardného parlamentného politického systému. „Sú to prvky, ktoré sú založené na princípoch obchodných firiem, strany bez členskej základne, ktoré vznikli bez akéhokoľvek programu a ľudí za niekoľko týždňov," priblížil.

Ako dodal, pred Slovenskom teraz stojí otázka, či sa chaos a vnútropolitická kríza budú prehlbovať, alebo sa to štandardné politické strany pokúsia zastaviť a dohodnú sa na vytvorení zmysluplnej a stabilnej vlády, ktorá minimálne zabezpečí dôstojné reprezentovanie SR počas predsedníctva v EÚ.

Povolebnú situáciu sledujeme online (streda) 10:27 Sieť možno rozhodne o Procházkovi Podľa informácií Hospodárskych novín by sa dnes malo konať mimoriadne zasadnutie predsedníctva strany Sieť, kde by sa mohlo rozhodnúť aj o osude Radoslava Procházku. 20:20 Dnešný online prenos uzatvárame. Ďakujeme vám, že ste povolebnú situáciu sledovali s nami 20:14 Žitňanská: Most bude rokovať o vytvorení stabilnej pravicovej vlády

Strana Most-Híd aj ja osobne chceme prispieť k stabilizácii situácie po voľbách a nebudem preto komentovať jednotlivé... Posted by Lucia Žitňanská on 9. marec 2016
18:22 Procházka: Sieť nie je kŕdeľ vrabcov „Sieť nie je kŕdeľ vrabcov, ktorý sa rozpŕchne pri prvom výstrele zo vzduchovky," tvrdí Radoslav Procházka v reakcii na odchod Miroslava Beblavého z postu podpredsedu strany Sieť. Viac čítajte TU.
17:12 Hrnčiar nerozumie Beblavému, Procházku sa zastal Podpredseda Siete Andrej Hrnčiar je sklamaný, že Beblavý oznámil odstúpenie prostredníctvom médií, a nie na straníckej pôde. Prekvapil ho aj dôvod, ktorým Beblavý vysvetlil svoje rozhodnutie. "Bol to práve Radoslav Procházka, kto navrhol uznesenie, aby sme odmietli ísť rokovať so Smerom-SD," povedal Hrnčiar. Poprel, že by Procházka presviedčal predsedníctvo o zostavení vlády so Smerom. Zdôraznil, že jeho dôveru Procházka má. Čítajte viac TU. 16:06 Beblavý sa vzdal funkcie, stratil dôveru v Procházku Priatelia, práve som sa vzdal funkcie podpredsedu strany Sieť. Dôvodom je vážne narušenie mojej dôvery v predsedu strany Radoslava Procházku, ktoré vyplýva nielen z medializovaných informácií, ale aj z priebehu pondelkového predsedníctva strany. Na druhej strane cítim záväzok voči 36 485 voličom, ktorí mi dali osobne svoj hlas, ale aj 146 205 voličom, ktorí dali hlas Sieti a zostávam poslancom Národnej rady za Sieť,“ napísal Beblavý na sociálnej sieti. Celý článok nájdete TU. 15:04 Šéf SNS: Budem sledovať pokračovanie Ficovho mandátu Chcem sa poďakovať, že je dodržiavaný systém. Vlády sa nedosahujú na kávach. Ja som zaprezentoval premiérovi svoje postoje s ktorými som získal dôveru. Samozrejme budem sledovať  pokračovanie mandátu predsedu Smeru, lebo bol poverený zostavením vlády legálnym spôsobom.“ 14:59 Danko u Fica: Volič sa dá veľmi ľahko oklamať Šéf SNS Andrej Danko vyhlásil, že je veľmi dôležité zachovať funkčnosť politických strán. Pretože veľmi ľahko sa dá oklamať volič a je nezodpovedné, že sa kandidáti ani poriadne nepoznajú. Po týchto voľbách sa ukázalo, že anarchia ničí politický systém, budem zvedavý na ďalšie rokovania, 14:53 Zásadné vyhlásenie Fica Ak máme záujem na vytvorení stabilnej vlády na Slovensku, základným predpokladom je spolupráca Smeru so SNS, vyhlásil Fico. 14:51 Fico: S Dankom sme sa zhodli na viacerých otázkach „Spolu s predsedom SNS sme si vymenili názroy na súčasnú situáciu.
Mám pocit, že sa zhodujeme v mnohých otázkach pokiaľ ide o charakteristiku stavu, do ktorých sa dostal politický systém," vyhlásil Fico po stretnutí s Dankom.
14:44 Hudák pripustil pokračovanie na poste ministra Vazil Hudák (nominant Smeru-SD) by za istých podmienok po vytvorení novej vlády uvažoval o pokračovaní na poste ministra hospodárstva, ktorý v súčasnosti zastáva. 14:13 Procházka rokoval s Kaliňákom Radoslav Procházka sa priznal, že bol na rokovaní so Smerom. Nerokoval s Robertom Ficom, ale s Robertom Kaliňákom. 13:20 Fico sa stretne s Dankom Robert Fico dnes prijme na Úrade vlády predsedu SNS Andreja Danka, s ktorým bude rokovať o zostavení vlády. Stretnú sa o 14. hodine. 13:10 Kažimír o politických rokovaniach: Je to téma pre veľkých chlapcov Minister financií Peter Kažimír zdôraznil, že pred novou vládou stoja vážne úlohy súvisiace s predsedníctvom. Výsledok politických rokovaní nechcel odhadovať. „Je to téma pre veľkých chlapcov a ja k nim nepatrím,“ povedal. 13:09 Čižnárove pochybnosti V tejto súvislosti generálny prokurátor Jaromír Čižnár poznamenáva, že ak skutočne ide o zoskupenie identické – personálne a obsahovo s tým, ktoré bolo na základe návrhu generálneho prokurátora už raz Najvyšším súdom rozpustené, je potom na mieste otázka, prečo bolo príslušnými orgánmi opätovne zaregistrované, resp. či je právna úprava v tejto oblasti dostatočná,“ reagovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry. 13:07 Čížnár preskúma podnety na rozpustenie Kotlebovej strany Generálna prokuratúra zaevidovala desiatky elektronických podaní, ktoré vyzývajú generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára podať na Najvyšší súd podnet na rozpustenie strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS). „Podania budú náležite preskúmané,“ uviedla.   12:31 Bugár a Procházka pozvanie Smeru odmietli Robert Fico pozval na rokovanie o zostavení vlády predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára a predsedu Siete Radoslava Procházku. Obaja pozvanie odmietli. Informovala hovorkyňa Smeru Ľubica Končalová.  12:25 Slovensko potrebuje Európsku úniu, vyhlásil Lajčák Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (Smer-SD) očakáva od novej vlády, že bude proeurópska. „Slovensko potrebuje Európsku úniu a chcem, aby si vláda bola vedomá toho, aké je dôležité naše predsedníctvo,“ povedal Lajčák. Nechcel sa vyjadriť k Richardovi Sulíkovi (SaS) ako možnému premiérovi, ktorý má euroskeptické názory. 12:16 Sulík: Termín pre Fica je primeraný Poverenie predsedu Smeru Roberta Fica zostavením vlády je správny krok. Povedal to dne líder SaS Richard Sulík s tým, že takýto postup prezidenta SR Andreja Kisku očakával. "Termín, ktorý Robert Fico dostal, považujem za primeraný a postup za štandardný," citovala Sulíka hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková. 11:43 Rokovať budeme už dnes, hovorí Fico Premiér Robert Fico hovorí, že alternatív nie je veľa. Je tá, na ktorej  pracujú priatelia napravo a potom je to alternatíva zo štandardných politických strán. Budeme musieť dať do toho všetky sily. Už v priebehu dnešného dňa budeme rokovať." Snímka: HN/Peter Mayer
11:41 Fico prezradil svoj postup Postup bude nasledovný. Urobím si poradie politických strán, o ktorých si myslím, že má zmysel hovoriť. Oslovím ich a budeme hľadať prieniky. Mám záujem, aby sa vytvoril základ stabilnej vlády do budúcnosti," vysvetlil premiér. 11:36 Fico: Došlo k významným deštruktívnym zásahom Premiér hovorí, že došlo k významným deštruktívnym zásahom do politického systému. „Rešpektujem výsledky, ale je to útok na štandardné politické strany." 11:34 Fico si prevzal poverenie od prezidenta Prebral som si poverenie od prezidenta na zostavenie vlády. Poverenie bude do piatku 18. marca budúceho týždňa, tvrdí Fico po stretnutí s prezidentom. Snímka: HN/Peter Mayer
11:21 Krajniak: Dva milióny za poslanca Krajniak: Vieme o tom, aké sumy sú hádzané do obehu, že kto privedie poslanca dostane toľko a toľko od nejakého oligarchu. Suma je 2 milióny eur. Za podporu pokračovania takého niečoho, čo je tu dnes. 11:19 Kollár: Na koho mám dať trestné oznámenie, na vás? Kollár: Na koho mám dať trestné oznámenie, na vás? na noviny? Môžem to urobiť. Povedal Kollár redaktorovi denníka Sme, ktorý obvinenia zverejnil. 11:17 Kollár: V živote som sa ničím takým nezaoberal Kollár: Toto je absolútna lož, v živote som sa ničím takým nezaoberal. Reagoval na obvinenia z pašovania drog. 11:16 Kollár: Podporím pravicovú vládu bez Smeru Kollár: Ja nebudem podporovať Smer, nech si vládu postavia, ako chcú. Podporím pravicovú vládu bez Smeru. 11:15 Kollár: Ospravedlňujem sa, že som vyletel na pána Procházku Kollár: Ospravedlňujem sa, že som uletel v TV Markíza, keď som vyletel na pána Procházku. Ale mal som pravdu, čo povedať o človeku, ktorý má každý druhý deň iný názor? 11:14 Krajniak: Neobviňujeme pána Fica Kollár: Chovanie týchto ľudí, ktorí si myslia, že môžu všetko a chcú rozvrátiť náš poslanecký klub, u mňa neprejdú. Krajniak: Neobviňujeme pána Fica, ani nikoho zo strany, sú to ľudia v pozadí. 11:12 Krajniak: Oligarchovia vyhodnotili, že si nás nekúpia Kollár: Dostala sa nám informácia, že útoky budú pokračovať, s cieľom zdiskreditovať ma. Krajniak: Oligarchovia vyhodnotili, že si nás nekúpia. Obviňujeme ľudí, ktorí za sa minulej vlády mali dobre a teraz to vyzerá ináč. 11:09 V Prezidentskom paláci je rušno V sále Prezidentského paláca je rušno, nachádzajú sa tam desiatky novinárov, ktorí čakajú na premiéra Roberta Fica. 11:09 Krajniak: Mafia si kupuje politiku Milan Krajniak, poslanec Sme rodina: Dnes naše grémium vyhlásilo podporu Kollárovi. "Nepôjdeme do vlády Smerom, odkedy sme toto vyhlásili, začali ataky. Mafia si kupuje politiku, ľudí v bezpečnostných zložkách, médiá a chcú ovládať život ľudí v tejto krajine." 11:08 Rozvrátiť a kupovať Cieľ je rozvrátiť nás a kupovať poslancov, povedal Kollár. 11:07 Kupovať sa nedám, vyhlásil Kollár Kollár: Čakám, kedy vytiahnu spisy ŠTB, že som stratil pas. Mám informácie, že s týmto budú pokračovať. My budeme robiť a rozhodovať sa v prospech ľudí, ktorí nás volili, nie v prospech, ktorí by nás mali platiť. Takto sa kupovať nedám. 11:06 Ignorujú Kotlebu, tvrdí Kollár Boris Kollár na tlačovke: Pri Kotlebovi sa zvolila taktika, že ho úplne ignorujú. Nemôžeme ignorovať 200-tisíc jeho voličov, o pol roka bude mať 500-tisíc voličov. 10:43 Kollár odhaľuje kupovanie jeho poslancov Šéf strany Sme Rodina Boris Kollár zvolal na 11.00 hod. tlačovú konferenciu, na ktorej odhalí pokusy o vydieranie a kupovanie novozvolených poslancov. 10:37 Kiska poverí Fica zostavením vlády Dnes o 11.00 hod. poverí prezident Andrej Kiska premiéra Roberta Fica zostavením vlády.

01 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 02 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 03 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 04 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu 05 - Modified: 2024-04-13 10:57:13 - Feat.: - Title: hn
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 14:44