Boris KollárTASR/M. Svítok
StoryEditor

Prišiel, videl, zvíťazil. Boris Kollár vybojoval parlament v rekordnom čase

06.03.2016, 23:00
Autor:
lmlm

Na otázku, či si vie predstaviť vstúpiť do politiky, reagoval opatrne. Ešte pred niečo vyše rokom. „Nezvažujem to, ale všetko je možné. Zatiaľ však nie." Čas plynul, až prišiel november 2015.

Šéf Fun rádia a majiteľov lyžiarskych svahov zvolal náhle tlačovú konferenciu. Vtedy sa dalo iba tušiť, čo chystá. Indíciou mohli byť jeho časté reakcie na sociálnej sieti, kde sa ostro vyhradzoval voči migrantom. A indície sa potvrdili – 9. november a Boris Kollár ohlásil vstup do politiky.

"Ľudia ma k tomu dokopali"

Písali mi ľudia tisícky správ, aby som založil stranu. Môžem povedať, že ma práve ľudia do toho vyslovene dokopali,“ vysvetlil Kollár svoje rozhodnutie. Jeho smelým plánom vtedy nikto neveril. Ani médiá, osobnosti a už vôbec nie ostatní politici. Kollár však od začiatku vystupoval sebavedomo. „Mojím cieľom je prebojovať sa do parlamentu, inak by som do toho ani nešiel."

Pritom Kollár už v politike pôsobil. V roku 2010 bol na kandidátke strany Únia - strana pre Slovensko, v ktorej sa združilo viacero neparlamentných strán. Neuspel a niečo podobné sa čakalo aj teraz. Omyl.

Kollár sa okamžite po vstupe do politiky začal profilovať. Cieľom jeho kritiky sú najmä utečenci, médiá a politici. Pritom Kollár mal veľký problém už pár dní po vstupe do politiky.

Hnutie Sme rodina však ešte v novembri vzniklo premenovaním zaregistrovanej strany Náš kraj. Kollár sa ale po kritike niektorých členov pôvodnej strany rozhodol o vrátenie strany.

Títo členovia totiž kritizovali, že transformácia strany na hnutie Sme rodina sa udiala netransparentne a v rozpore so stanovami strany Náš kraj. "Zrazu vyliezajú nejakí kostlivci, z ktorých podstatná časť nemá zaplatené ani členské. Je to ale obrovské riziko, že nás môžu nejakým spôsobom zastaviť tesne pred podaním kandidátky, nejakým predbežným opatrením," vysvetlil na dnešnom brífingu Kollár. Biznismen tento problém vyriešil okamžite. Hnutie pod názvom Sme rodina – Boris Kollár vzniklo premenovaním existujúcej mimoparlamentnej strany - Strana občanov Slovenska (SOS), ktorej lídrom je Peter Marček.

Raketový nárast

Slovenskú politiku hodnotil ako čistú centralizáciu moci – oligarchia. „Je tu päť ľudí, ktorí ovládajú našu krajinu,“ vyhlásil. Podľa Borisa Kollára všetci týchto ľudí poznáme a sám sa za oligarchu nepovažuje. A ako pribúdali jeho videá na sociálnej sieti, tak mu pribúdali percentá v prieskumoch. V tom prvom, pár týždňov po voľbách mal Kollár niečo vyše jedno percento. Lenže takmer v každom jednom prieskume stúpal.

A 17. februára v prieskume agentúry Median už mal nad 5 percent. Kollár raketovo narástol. „Dalo sa očakávať, že Kollár zaujme voličov. Nečakal som však, že ich zaujme v takom rýchlo čase. Kollár má výhodu, že je to človek, ktorého ľudia poznajú. Navyše zahral ľuďom na ich strunu, pretože presne pomenúva problémy ako korupcia či tému migrantov, ktoré voličov trápia. A vie to pomenovať takým spôsobom, ktorému ľudia aj rozumejú," povedal pre hnonline.sk Tomáš Koziak.

Aj napriek prieskumom však ľudia Kollárovi stále neverili. Až do 5. marca. Voľby ukázali jasne a strana Sme rodina získala podľa neoficiálnych výsledkov 6,62 percenta. „Veril som si, že to dokážeme. Ďakujem všetkým ktorí nám dali šancu. Sľubujem, že sa k tomu postavím zodpovedne. Sme pravicová strana a preto podporím pravicovú vládu," vyhlásil Kollár tesne po parlamentných voľbách. Stihol to v rekordnom čase. To, o čo niektorí politici bojujú celú kariéru, stihol Kollár v rekordnom čase - za necelé štyri mesiace.

01 - Modified: 2016-03-06 22:36:23 - Feat.: 0 - Title: Sledovali sme voľby 2016 online: Kotleba by v normálnej krajine nikdy nebol v parlamente, rozhorčuje sa Danko
01 - Modified: 2024-04-03 12:28:45 - Feat.: - Title: Kollárovo hnutie Sme rodina podporuje v druhom kole volieb Pellegriniho 02 - Modified: 2024-03-17 11:59:29 - Feat.: - Title: Sme rodina si na sneme opätovne za predsedu zvolilo Borisa Kollára 03 - Modified: 2024-02-03 13:26:13 - Feat.: - Title: Sme rodina bude voliť predsedu, Kollár bude kandidovať znova 04 - Modified: 2024-01-25 23:00:00 - Feat.: - Title: Čo robí Sme rodina? Kollár naznačil novú cestu. Za prezidenta podporí národného kandidáta 05 - Modified: 2024-01-04 08:49:49 - Feat.: - Title: Krištúfková získala nové miesto. V strategickom štátnom podniku, ktorý riadila Sme rodina
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 11:53