StoryEditor

Kto ovládne Slovensko? Pozrite si možné scenáre po voľbách

01.03.2016, 23:00
Smer si po voľbách bude hľadať partnera, najpravdepodobnejšia je koalícia s jednou z opozičných strán.

Pred voľbami sa politickí lídri vyhraňujú, s kým si do novej vlády sadnú a s kým, naopak, nie. Nič však nie je v tomto prípade také horúce, upozorňujú politologóvia. „Definitívne rozvažovanie bude až po voľbách. Tam všetky staré hriechy padnú. Strany na ne síce nezabudnú, ale pri prípadných rokovaniach by sa celkom určite namiesto riešenia starých sporov skôr držali možností, ktoré miesto vo vláde poskytuje,“ vysvetlil riaditeľ prieskumnej agentúry MVK Pavel Haulík. Strany sa nebudú upínať k minulosti ani podľa politológa Samuela Abraháma. „Ani u tých, ktorí dnes najviac kričia, že by s niekým do koalície nešli, to po voľbách asi platiť nebude,“ vysvetlil.

Poškuľujú po Smere
Strany sa budú takto pravdepodobne obzerať aj po partnerstve so Smerom, ktorý sa rozlúči so svojou jednofarebnou vládou. Posledné prieskumy voličských preferencií ukázali, že nezíska dostatočný počet hlasov, aby mohol vládu znova zostaviť sám. „Všetko závisí od toho, aké možnosti budú poskytovať volebné výsledky. Koľko rôznych kombinácií. Bude sa zvažovať, aká koalícia bude životaschopná a ktorá bude fungovať. Strany budú takto poškuľovať po koalícií so Smerom,“ uviedol Haulík.

Pre strany to však nemusí byť najjednoduchšie riešenie. Všetky opozičné strany za posledné štyri roky spájala predovšetkým snaha vymedziť sa voči vládnucej strane. To sa môže po voľbách zmeniť. „Ak by mala ísť opozičná strana do koalície so Smerom a bola by to nejaká dvojkoalícia, v podstate by sa táto strana vymedzila aj voči ostatným terajším opozičným stranám. To by jej v budúcnosti výrazne mohlo skomplikovať život na tej pravej strane politického spektra,“ vysvetľuje politológ Tomáš Koziak.

Široká koalícia asi nebude

Je pravdepodobné, že strany si širokú koalíciu ako za vlády Ivety Radičovej nezopakujú. „Zabráni tomu skutočnosť, že strán, ktoré by túto koalíciu vytvorili, je strašne veľa. Takáto zložitá konštrukcia je ťažko ovládateľná a udržateľná,“ uvádza Haulík. Podľa neho je najpravdepodobnejší iný variant, a to ten, ktorý spomína premiér Robert Fico. Ten by mala predstavovať koalícia Smeru s jednou, možno dvoma, stredopravými stranami. Rozvetvená opozícia by sa okrem toho mala pri vzniku širšej koalície dohodnúť. „Nevidím príliš veľkú komunikáciu medzi týmito stranami, že by si sadli a pokúsili sa vytvoriť spoločnú platformu. Okrem toho sa mi zdá, že aj tak niektorí poškuľujú po tom, aby boli privolaní Smerom do koalície,“ dodáva Abrahám.

Všetko však bude závisieť od čísiel, zhodujú sa politológovia. Dynamické zmeny a kauzy, ktoré priniesli posledné týždne, a meniace sa výsledky volebných prieskumov voličských preferencií spôsobujú, že predpovedať čokoľvek je veľmi náročné. „Odhadnúť, ako bude vyzerať koalícia po týchto voľbách, je nesmierne ťažké, lebo máme niekoľko strán, ktoré sa pohybujú na hranici zvoliteľnosti, a nevieme, koľko percent získa Smer, pri ktorom bolo vidieť klesajúcu tendenciu,“ uzatvoril Koziak.

ANKETA

Vytvorí Smer jednofarebnú vládu?

Grigorij Mesežnikov, prezident Inštitútu pre verejné otázky
Nulapercentná pravdepodobnosť. Volebné preferencie nenaznačujú, že by Smer mohol mať taký zisk, a nevyzerá to, že prepadne toľko hlasov, aby mohlo dôjsť k tomu, že takúto jednofarebnú vládu Smer zostaví. Kombinácia týchto dvoch faktorov to podľa mňa vylučuje.

Tomáš Koziak, politológ
Najmenej pravdepodobné. Na základe dlhodobých trendov sa ukazuje, že Smer na to vo voľbách dostatok hlasov nezíska a nie je tu ani iná strana, ktorá by na to mala dostatočný potenciál. Jednofarebná vláda takto nebude.

Ján Baránek, politológ
V posledných prieskumoch sa ukazuje pokles Smeru, no napriek tomu, keď sa vrátime o štyri roky späť, ani tam prieskumy nevyzerali, že Smer bude zostavovať jednofarebnú vládu, a nakoniec vyskočili nad štyridsať percent. Stále to nemôžeme vylúčiť, pokladám to za jednu z alternatív.

Zopakuje si Smer koalíciu s SNS?

Grigorij Mesežnikov
Tak na päťdesiat percent. Zatiaľ podľa prieskumov tie volebné preferencie Smeru a SNS dávajú túto pravdepodobnosť, že budú mať tesnú väčšinu. Ale budú tu, samozrejme, hrať rolu aj iné faktory, napríklad nakoľko bude pre Smer akceptovateľné, že to bude menej výrazná koalícia.

Tomáš Koziak
To bude všetko závisieť od percent. Ak čísla umožnia vytvoriť dvojkoalíciu, tak si myslím, že SNS bude najpravdepodobnejším partnerom v koalícii.

Ján Baránek
Myslím si, že táto koalícia sa trochu preceňuje. Môj osobný pohľad je, že to skôr vyzerá na inú koalíciu. Smer a SNS už spolu v koalícii boli, takže sa o tom mnoho hovorí, ale momentálne je dosť reálne, že to bude skôr taký Most-Híd.

Pôjde do koalície so Smerom nejaká pravicová strana ako Most-Híd alebo KDH?

Grigorij Mesežnikov
Pripisujem vzniku takejto koalície nula percent, pretože zatiaľ žiadna stredopravá strana túto myšlienku nepodporuje.

Tomáš Koziak
Podľa mňa je to menej pravdepodobné ako vytvorenie koalície s SNS. Všetky tieto opozičné strany sa v posledných štyroch rokoch výrazne vymedzovali voči Smeru. Myslím, že to pre ne nebolo najprirodzenejšie aj z hľadiska programového zamerania. Okrem toho SNS bude asi ochotnejšia robiť kompromisy pri vstupe do možnej koalície.

Ján Baránek
Pre stranu, ako je Most alebo KDH, je veľmi nežiaduce byť ďalšie štyri roky v opozícii. Ak je politická strana osem rokov mimo vlády, môže ju to reálne zlikvidovať, môže jej to narušiť členskú základňu a podporu od členov. Tieto typy strán budú len veľmi málo túžiť byť zase v opozícii a pravdepodobne vyhrá ten pragmatizmus a vytvorenie koalície so Smerom.

Skúsia vytvoriť pravicové strany širokú koalíciu?

Grigorij Mesežnikov
Tomuto dávam pravdepodobnosť päťdesiat percent. Až vznikne takáto koalícia, budú sa riešiť jej možné problémy, ale to bude až po voľbách, tak ako za vlády Ivety Radičovej.

Tomáš Koziak
Všetko bude závisieť od percent. Ak to percentá umožnia, tak si myslím, že pravicové strany do toho pôjdu. Myslím, že to potom bude pravdepodobnejšie ako nejaká trojkoalícia so Smerom.

Ján Baránek
Je veľmi podstatné, kto sa do parlamentu dostane. Taký Béla Bugár pred voľbami už dva razy vyhlásil, že napríklad s SNS do koalície nepôjde. Tak dosť obmedzil možnosť takejto koalície, lebo je predpoklad, že obe strany budú v parlamente. A keď vylúči túto stranu a ešte aj Matoviča, s ktorým taktiež nechce ísť do vlády, tak šanca na vytvorenie pravicovej vlády je veľmi nízka.

01 - Modified: 2020-02-12 18:24:48 - Feat.: - Title: Kiska pre HN: Nespojenie s PS/Spolu? Určite to neľutujem 02 - Modified: 2019-05-08 20:08:21 - Feat.: - Title: U progresívcov strieda neskúsený Truban Štefunka 03 - Modified: 2019-02-12 21:27:31 - Feat.: - Title: Fico postavil koalíciu kvôli sudcom na hranu 04 - Modified: 2019-02-04 07:59:16 - Feat.: - Title: Čaputová pre HNtelevíziu: Ficova prax neobstojí, na Ústavný súd nepatrí 05 - Modified: 2018-03-28 20:55:58 - Feat.: - Title: Kim skutočne navštívil Čínu. Chce ukončiť jadrový program
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 04:01