StoryEditor

Kiska hovorí o spojení s Poľskom. V hre je aj tunel k Štrbskému plesu

28.02.2016, 18:22
Autor:
TASRTASR

Spojenie Krakova s Popradom rýchlostnou cestou alebo prepojenie Zakopaného so Štrbským Plesom cez tunel. Aj takéto myšlienky vznikli pri spoločnom stretnutí slovenského prezidenta Andreja Kisku s poľským prezidentom Andrzejom Dudom počas tohto víkendu (27.- 28.2.) vo Vysokých Tatrách.

Išlo v poradí už o štvrté spoločné stretnutie. "Strávili sme spolu desať hodín a diskutovali sme o situácii nielen v našich krajinách, ale aj v Európe a vo svete. Rozprávali sme o spoločných vzťahoch v našej krajine," uviedol prezident Slovenskej republiky. Potvrdil, že obaja sa zhodli na tom, že jednou zo základných vecí, ktoré je potrebné zlepšiť je spojenie krajín, ako napríklad spojenie Krakova s Popradom kvalitnou cestou. "Diskutovali sme o možnosti vytvorenia tunelového spojenia pre železničné spojenie medzi Zakopanym a Štrbským Plesom. Treba zdôrazniť, že v niektorých turistických rezortoch sa nachádza aj viac ako 50 % turistov práve z Poľska," doplnil Kiska. Podobne ako slovenský prezident, tak aj Duda zdôraznil potrebu prepojenia medzi oboma krajinami. Je to téma, ktorá je spojená s výstavbou diaľnic, rýchlostných ciest a železničnej dopravy.

Kiska počas tlačovej konferencie uviedol, že Poľsko bude v júli tohto roku hostiť summit NATO. Podľa poľského prezidenta Dudu bude tento summit miestom, kde sa bude rozhodovať o dôležitých veciach. Počas stretnutia sa okrem budovania infraštruktúry medzi krajinami obaja prezidenti vyjadrili aj k problému s migráciou. "Zhodli sme sa, že si želáme, aby Európa zvládla migračnú vlnu jednotná a želáme si, aby sme mali fungujúci schengenský priestor. Je logické, že jeho prípadný rozpad by neodstránil príčinu utečeneckej vlny a mal by špeciálne na Slovensko devastujúci dopad," povedal slovenský prezident. Podľa poľského prezidenta je dôležité, aby schengenská zóna bola udržaná a Európska únia urobila všetko pre to, aby sa to zvládlo. "Chceme, aby sa ľudia v EÚ cítili slobodne," povedal Duda.

Obaja prezidenti tiež zastávajú názor, že pre Slovensko a Poľsko je Ukrajina dôležitým susedom a všetky európske krajiny by mali uvažovať o tom, ako jej pomôcť. "Nemôžeme sa jej venovať len v rámci jednej kampane, ale musíme venovať tejto téme ustavičnú pozornosť," upozornil Kiska.

01 - Modified: 2022-02-10 19:01:23 - Feat.: - Title: V Poľsku pristáli americké stíhačky. Posilnia východné krídlo NATO v čase napätia na Ukrajine 02 - Modified: 2021-12-07 14:46:37 - Feat.: - Title: Kašlú na práva žien. Ďalší štát, ktorý obmedzí potraty a hrozí nehumánnymi trestami 03 - Modified: 2021-12-07 08:01:44 - Feat.: - Title: Strach a obavy lekárov. V Poľsku odmietli vykonať potrat, plod mal smrteľnú vadu 04 - Modified: 2021-11-02 07:59:39 - Feat.: - Title: Lekári nevykonali potrat, žena zomrela. Premýšľali o ochrane plodu namiesto života ženy, myslí si právnička 05 - Modified: 2021-06-01 08:04:29 - Feat.: - Title: Fotograf Tomáš Slovinský upozornil snímkou na svetelné znečistenie, v medzinárodnej súťaži bol druhý
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 12:57