kollar_tasr
StoryEditor

Prvovoliči budú voliť populizmus a extrémizmus

22.02.2016, 23:00
Mladí, ktorí sa chystajú k volebným urnám, môžu byť ovplyvnení radikálnymi názormi extrémistických hnutí.

„Určite nebudem voliť tých, ktorí sú vo vláde momentálne. Vo väčšinu z nich nemám dôveru.“ Dvadsaťjedenročný prvovolič Tomáš Šoltínsky takto hodnotí svoj postoj k blížiacim sa parlamentným voľbám.

Podľa odborníkov je pre mladých ľudí, ktorí prvýkrát majú možnosť hlasovať v parlamentných voľbách, najdôležitejším atribútom zmena. Presne týmto slovom sa dá zhrnúť to, čo mladí po voľbách očakávajú.

Búria sa proti politickým elitám a odmietajú demoralizáciu politiky. Časť mladých dvihne ruky aj za extrémistické hnutia. V duchu hesla „hlavne, že je zmena“

Ide o ich budúcnosť
Šancu odovzdať svoj hlas prvýkrát v parlamentných voľbách má približne 196-tisíc prvovoličov. Podľa odborníkov však pôjdu voliť iba dve pätiny z nich. „Sú to mladí ľudia, ktorí majú iné záujmy a politika je pre nich príliš sprofanovaná na to, aby ich zaujala,“ hovorí politológ Miroslav Kusý.

Podľa sociologičky Oľgy Gyarfášovej sú pre mladých voličov dôležité témy zamestnanie, bývanie, kvalitné školy, dobrá perspektíva pre život a založenie rodiny.

Aj radikálne
Politológovia upozorňujú na mládež ovplyvnenú radikálnymi hnutiami. „Veľa tínedžerov navštevovalo v minulosti mítingy Mariána Kotlebu, najmä na východnom Slovensku a v regiónoch s vysokou koncentráciou rómskeho obyvateľstva,“ hovorí politológ Juraj Marušiak.

Prvovolič Tomáš sa síce kotlebovcov voliť nechystá, ale rozumie, prečo si ich prvovoliči vyberajú. „Keď sa hovorí o extrémoch, malo by to priniesť väčšie zmeny. Mladí chcú zmenu možno až dramatických rozmerov,“ vysvetľuje Tomáš.

Podľa výsledkov Študentských volieb organizovaných IVO žne úspech medzi mladými aj strana Sme rodina Borisa Kollára. Podľa Marušiaka ide o generačný protest proti demoralizovaným politickým elitám. 

01 - Modified: 2024-04-03 12:28:45 - Feat.: - Title: Kollárovo hnutie Sme rodina podporuje v druhom kole volieb Pellegriniho 02 - Modified: 2024-03-17 11:59:29 - Feat.: - Title: Sme rodina si na sneme opätovne za predsedu zvolilo Borisa Kollára 03 - Modified: 2024-02-03 13:26:13 - Feat.: - Title: Sme rodina bude voliť predsedu, Kollár bude kandidovať znova 04 - Modified: 2024-01-30 11:55:48 - Feat.: - Title: Dcéra Borisa Kollára tvorí pár so synom indického miliardára. Takýto luxus si užívajú u neho doma 05 - Modified: 2024-01-25 23:00:00 - Feat.: - Title: Čo robí Sme rodina? Kollár naznačil novú cestu. Za prezidenta podporí národného kandidáta
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 15:08