StoryEditor

SDKÚ je v koncoch, odchádzajú ďalšie hlavné tváre

12.12.2014, 10:03
Odchod zo strany dnes ohlásili ďalší štyria čelní predstavitelia. Medzi nimi Aj Viliam Novotný.

Úpadok niekdajšej vedúcej strany pravice - SDKÚ, pokračuje. Odchod zo strany dnes ohlásili ďalší štyria čelní predstavitelia. A to niekdajší minister školstva Eugen Jurzyca, poslanci Viliam Novotný a Jozef Mikuš a taktiež predseda banskobystrického regionálneho zväzu Stanislav Horník.

Urobili sme všetko, čo bolo v našich silách pre konsolidáciu strany a na vytvorenie novej programovej ponuky. Naše úsilie sa míňa účinkom, a preto dnešným dňom  opúšťame rady jej členov,“ uviedli odchádzajúci v stanovisku pre médiá. Podľa nich v SDKÚ už dlhšie vládne vnútorné napätie, ktoré im bráni v práci a plnení cieľov, ktoré ako poslanci chceli plniť.

Stranu pritom už pred časom opustil aj niekdajší minister obrany Martin Fedor, nová tvár Eva Babitzová či ďalšie tváre z regiónov. Situáciu sa lídrovi strany Frešovi nepodarilo zastaviť ani po nedávnom mimoriadnom rokovaní prezídia strany, na ktorom sa podľa jeho spolustraníkov nič zásadné neudialo.

V parlamente jej tak zostali poslední traja ľudia - a to líder Pavol Frešo, Ľudovít Kaník a europoslanec Ivan Štefanec. SDKÚ tým pádom prišla už aj o vlastný poslanecký klub v parlamente.

Pripomenuli, že SDKÚ-DS v minulosti splnila veľkú časť svojich demokratizačných, zahranično-politických aj ekonomických sľubov verejnosti. "Prejavilo sa to pozitívne na osudoch Slovenska a v minulosti aj na preferenciách strany," uvádzajú odídenci.

Strana by mala priniesť podľa nich novú, aktuálnu ponuku riešení pre ľudí, a teda celú krajinu. Tá však neprichádza, ľudí v strane podľa nich zamestnáva vnútorné napätie. Odídenci tvrdia, že nechcú strane škodiť.

Z SDKÚ-DS od minulého roka odišli viaceré známe tváre, Lucia Žitňanská (dnes Most-Híd), Miroslava Beblavý (dnes Sieť), Magdaléna Vášáryová aj zakladateľ Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš. Naposledy odišli Martin Fedor, ktorý ide do Siete k Radoslavovi Procházkovi, a Viliam Novotný, ktorý bude pomáhať Eve Babitzovej s jej stranou Šanca.

Strane po odchodoch zanikol v Národnej rade SR poslanecký klub. Má dvoch europoslancov Ivana Štefanca a Eduarda Kukana. Zo známych mien je v strane Pavol Frešo, ktorý jej šéfuje, a Ľudovít Kaník, ktorý má momentálne na starosti stranícke financie.

 

01 - Modified: 2007-01-22 06:59:00 - Feat.: 0 - Title: Ferguson šokovaný z vývoja duelu proti Arsenalu
01 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 02 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 03 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár) 04 - Modified: 2024-04-10 11:54:48 - Feat.: - Title: Čaputová chce zostať na Slovensku. Nemám záujem vstúpiť do politiky, odkazuje 05 - Modified: 2024-04-10 10:37:51 - Feat.: - Title: Po Slovensku vylepili proruské billboardy: Ku kontroverznej kampani sa prihlásili Demokrati
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 16:54