StoryEditor

Dôvody, prečo pôjdeme voliť nového prezidenta

14.03.2014, 23:00
Autor:
redred
Nie je to len povinnosť. Dnes si volíme človeka, ktorý môže zmeniť smerovanie krajiny. Editori HN napísali dôvody, prečo pôjdu voliť.

Andrea Szőcsová, zástupkyňa šéfredaktora HN

Pôjdem voliť. Aj pretože ma baví môj vlastný boj o to, komu dám hlas. Je to nová skúsenosť. Doteraz bola pre mňa voľba prezidenta buď kŕčovitá alebo celkom  jasná. Už sa len rozhodnúť pre príbeh. Výber je slušný. A aj preto budeme mať v nedeľu o nejakého toho celoživotného politika či platformu menej. Ale snáď to v tom kruhu rodiny, kde bude čakať na výsledky, nebude až tak bolieť.


Marta Hilkovičová, zástupkyňa šéfredaktora HN

Prečo pôjdem voliť? To je jednoduché: ako sa hovorí, ten kto nevolí, volí minulosť. A ja som jedna z tých, ktorá chce, aby sa na Slovensku konečne niečo zmenilo. Pred piatimi rokmi som bola v sekunde a na sto percent rozhodnutá, komu dám svoj hlas, no tento rok tomu tak nebolo. Práve pred tými piatimi rokmi tam však bol človek, ktorý tú "minulosť" mohol nahradiť, no v závere súboj prehral. A nasledujúcich päť rokov sme všetci nadávali (a smiali sa), koho sme si to zvolili. V súčasnosti mi chvíľu trvalo, kým som sa definitívne rozhodla, koho budem voliť. Dnes sú v hre iné postavy, no skutočne "vytŕča" iba jeden. Aj preto si mnohí povedia, že ísť voliť je zbytočné, pretože výsledok už aj tak všetci vopred vieme. A to nepovažujem za správne.


Filip Obradovič, zástupca šéfredaktora HN

Chcem odvážneho a silného prezidenta. Chcem rovnováhu v mocenských štruktúrach tohto štátu. Chcem, aby Slovensko malo konečne prezidenta, za ktorého sa nemusí hanbiť. Okrem toho, že akékoľvek voľby vrátane tých prezidentských vnímam ako svoju občiansku povinnosť, toto sú dôvody, prečo pôjdem voliť. Neverím na pekné reči, neverím na samaritánov a neverím, že jedna politická strana je to najlepšie pre túto krajinu. Tentokrát to bude pre mňa veľmi jednoduché.


Marcela Šimková, vedúca oddelenia Ekonomika a Slovensko

Pôjdem voliť, lebo prezident reprezentuje krajinu – jej každého obyvateľa. Teda aj mňa. A preto logicky chcem, aby ním bol človek, s ktorým sa dokážem stotožniť. Okrem toho mi využitie možnosti voľby dáva aj jednu výhodu. Aj keď nevyhrá môj kandidát, môžem byť k budúcemu prezidentovi kritická. Na rozdiel od nevoličov som sa totiž aspoň pokúsila, aby Slovensko vyzeralo hoci len trocha, ale predsa inak.


Tomáš Vašuta, vedúci oddelenia Firmy a financie

Aj keď americkí vedci zistili, že je väčšia pravdepodobnosť, že vás po ceste do volebnej miestnosti zabije blesk, ako by mal váš hlas rozhodnúť voľby, voliť pôjdem. Bez bleskozvodu, bez pocitu, že volím menšie zlo. Už len preto, aby som mohol frflať a nadávať na pomery, ktoré vládnu na Slovensku.


Lucia Čížová, šéfeditorka prílohy Víkend a webu HNstyle

Často sa pred voľbami objavujú na internete rôzne hrdinské vyjadrenia typu "deň sa dá tráviť aj inak, radšej budem v záhradke, nemá to zmysel, aj tak je všetko už rozhodnuté" a podobne. Aj v mojom okolí však cítim, že by sme veľmi chceli dobrého prezidenta, že tieto voľby naozaj prežívame, že naozaj teraz opäť ide o veľa. Takže aj preto mám jasno, nielen, že pôjdem voliť, ale aj v tom, koho budem voliť. Prezident by mal mať skúsenosti, nemal by sa báť postaviť za krajinu a mal by v občanoch vzbudzovať hrdosť. Preto dúfam, že v posledný marcový štvrtok bude v divadle Milan Lasica hovoriť "Na fašírky mi nesiahaj" budúcemu prezidentovi Slovenskej republiky.


František Kvarda, šéfeditor servisných a špecializovaných príloh

Univerzálne kritérium na dobrého prezidenta neexistuje. Zdalo by sa, že po uplynulých desiatich rokoch nebude ťažké pomyselnú “latku” nadliezť, no početné predvolebné diskusie ukázali, že až také jednoduché to zas nie je. 
Dobrý prezident má mať čistú minulosť. Ak sa v nej vyskytujú akékoľvek nezrovnalosti, musí ich veľmi presne a bez váhania vysvetliť. Používajúc argumenty a chladnú hlavu, nie emócie. Týka sa to aj záležitosti okolo Vazovovej ulice. 
Musí byť šikovný, v tom čo robí, alebo robil. Nemal by byť nudný, no ani smiešny. Musí jasne pomenovať fakt, že jeho funkcia je skôr reprezentatívna a že sa nebude pokúšať urobiť z vlády bábkové divadlo. 
Ďalšia vec: politická minulosť nie je nevyhnutnou podmienkou na získanie 5-ročnej permanentky na vstup do priestorov toho paláca na Hodžovom námestí. No zároveň nemusí byť na škodu - aspoň čiastočná.
Prezident - nech to znie hoci aj ako klišé - musí byť aj ľudský a pokorný. Alebo to aspoň vedieť presvedčivo zahrať. Ak je preukázateľným faktom, že pomáha(l) druhým, je to príjemné plus. 
Summa summarum - v sobotu mám dve možnosti na výber. Potom o dva týždne už iba jednu.


Peter Blaško, šéfeditor HNonline

Už mám dosť tých rečí, že "nejdem voliť, nemám koho." Toto sú prvýkrát prezidentské voľby, v ktorých si vyberie každý. Či už je nádejný volič kozervatívec, liberál, socialista, komunista, obdivovateľ autokratických režimov alebo ufológ. Každý si náde to svoje. A okrem tejto palety pestrých názorov treba zdôrazniť kvalitu jednotlivých kandidátov. Ešte nikdy sa nestalo, aby si náročnejší volič mohol vyberať hneď z troch rovnocenne dobrých adeptov na najvyššiu funkciu v štáte. Slovensko má prvýkrát šancu, že si zvolí prezidenta, za ktorého sa nebude musieť hanbiť pred svojimi susedmi. A nielen to. Prvýkrát má šancu, že nová hlava štátu posunie túto krajinu dopredu. Je už len na nás, aby sme ju využili.
 

01 - Modified: 2006-02-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kurz koruny a eura sa takmer nehýbal
01 - Modified: 2024-04-10 15:09:30 - Feat.: - Title: Bývalý manažér Trumpovej firmy ide opäť do väzenia, tentoraz za krivú výpoveď 02 - Modified: 2024-04-07 13:19:26 - Feat.: - Title: Pellegrini chce po skončení vojny rokovať aj s Ruskom. Tam už píšu o mierových rozhovoroch v Bratislave 03 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 04 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 05 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 13:43