StoryEditor

České zdravotníctvo je lepšie ako naše. A za menej peňazí

26.08.2015, 00:00
Lekári na Slovensku zarábajú rovnako ako ich západní kolegovia. Pracovné prostredie majú horšie.

Október 2012. V Brne sa otvára v spolupráci s americkou Mayo Clinic špičková klinika na liečbu srdca. Sídli v nej Medzinárodné centrum klinického výskumu, skrátene ICRC. U nás zatiaľ takéto špičkové zariadenie chýba. V auguste o tri roky neskôr sa prezident Andrej Kiska rozhodol podstúpiť bežný endoskopický zákrok opäť u susedov, konkrétne v Plzni. Odporučil mu to jeho lekár. Aj napriek tomu, že máme na Slovensku štyri zdravotnícke zariadenia, ktoré tieto operácie robia. Aj keď mali Česi rovnakú ponovembrovú štartovaciu čiaru ako my, ich zdravotníctvo má lepšie renomé.

Skreslené čísla

Podľa štatistík OECD dáva Slovensko na zdravotníctvo 7,6 percenta hrubého domáceho produktu, pričom priemer krajín je takmer deväť percent. Susedia spoza Moravy dávajú na zdravie menej, okolo 7,1 percenta. Česi síce dávajú na zdravotníctvo menej, no podľa analytika vedia peniaze lepšie využiť. „Česi majú efektívnejšie zdravotníctvo ako my,“ vysvetľuje analytik inštitútu INEKO Peter Goliaš. Vychádza to aj z ich štúdie, ktorá radí české zdravotníctvo pred Rakúšanov i priemer krajín OECD. Medzi najväčšie problémy slovenského zdravotníctva Goliaš zaraďuje práve našu neefektivitu, zadlžovanie a netransparentnosť.

Sme priemerní

Slovensko sa v minuloročnom rebríčku Európskeho indexu zdravotnej starostlivosti (EHCI) umiestnilo na 20. priečke. Česi sú nad nami o päť miest. „Slovensko má priemernú zdravotnú starostlivosť, ktorá stále pripomína starý československý systém,“ píše v správe vedúca výskumu Arne Bjonberg. Podľa nej by sme mali znížiť korupciu medzi lekármi a zlepšiť rozsah služieb, aby sa zabránilo nerovnomernosti v starostlivosti. Česko má podľa EHCI lepšiu kvalitu služieb aj liečenie. U nás sa zas kladne hodnotí úmysel zaviesť elektronický systém e-Health.

Pacient robí poštára

Elektronický systém je však zatiaľ v nedohľadne a medzi ambulanciami tak funguje byrokracia. Pacient behá po ambulanciách s výmennými lístkami a zvyšuje štatisticky počet návštev. „No nesmieme zabúdať ani na fakt, že dnes chýba efektívny manažment pacienta,“ upozorňuje analytik Health Policy Institute Tomáš Szallay. Podľa neho je pacient odkázaný sám na seba a chodí od dverí k dverám. Takéto správanie podporujú aj platobné mechanizmy. Doktori sú totiž odmeňovaní za objem, a nie za kvalitu. To vedie k zdvojeným vyšetreniam či neskorej diagnostike a liečbe. Podľa rebríčka je Česko vďaka lepšej starostlivosti na rovnakej úrovni ako Veľká Británia.

Platy sú rovnaké

Peniaze na výplaty lekárov sú problémom oboch krajín už dlhšie. Českí lekári sú však napriek tomu spokojnejší. Pri práci sú totiž menej vyťažení. „Českú republiku vnímam ako vykúpenie, aj keď tam doktor nedostane zásadne vyšší plat, je tam hlavne lepšie pracovné prostredie,“ uzatvára Szallay.

Česko je pre nášho lekára vykúpením

Slovenské a české zdravotníctvo hodnotí analytik a vyštudovaný lekár HPI Tomáš Szallay

Prečo naše zdravotníctvo zaostáva za tým českým?

Jasnú odpoveď nepoznáme. Zjednodušene by sa dalo povedať, že Česká republika využíva zdroje v zdravotníctve efektívnejšie, pretože sa tam menej kradne. Môže to byť aj v rozdielnej kultúre, keďže my sme podobní skôr tej balkánskej.

Sú české nemocnice lepšie vybavené?

Plošne to zhodnotiť nevieme, ale z rozprávania doktorov počúvame, že áno. U nás máme totiž európsku raritu. Na Slovensku stále nie je zadefinované technické vybavenie nemocníc. Legislatíva z roku 2008, ktorá ho upravuje, stále nie je účinná. Dodnes teda neexistuje platný právny predpis, ktorý by určoval, čo všetko má inštitúcia mať, aby mohla byť nemocnicou. Ak nie je definícia, čo tam máte mať, tak sa ani nečudujte, že sa tam nekoná ani audit. Ak si chcete otvoriť ambulanciu, tak vám ju prídu presne vymerať. Či máte nádobku na mydlo presne štyridsať centimetrov nad umývadlom, či vaša lampa je germicidná a podobne. Ale v prípade nemocnice nemusíte splniť žiadny predpis.

Sú tam lepšie pracovné podmienky pre lekárov?

Naši doktori sú spokojnejší v Česku. Nezažívajú pri práci toľko stresu ako na Slovensku. Práca lekára je totiž aj o budovaní vzťahov a kolegialite a nám tu ešte trčí slama z topánok. Keď ma práca neteší doma, tak Českú republiku vnímam ako vykúpenie. A nie pre vyšší plat, ale hlavne, že tam nie je stres.

Zdravotníctvo je dlhodobo zanedbávané. Existujú však problémy, ktoré by sa dali vyriešiť ihneď a nepotrebujú dlhoročné reformy?

Určite. Treba začať zverejňovať dáta. Poisťovne majú obrovskú masu údajov a tie treba zverejniť, zozbierať a porovnať. Štát by mohol aj aplikovať už čiastkové riešenia, ktoré existujú. Napríklad systém bezpečných liekov od Dôvery, a tak to nepotrebujeme riešiť cez eHealth. Mali by sme už zaviesť klasifikačný systém DRG (medzinárodný systém klasifikácie chorôb, pozn. red.), keďže všetky predpoklady preň už boli vyrobené. Už len stačí rozhodnutie, aby padlo rozhodnutie. To nie je sedemročný proces, ale otázka na pár mesiacov. Veľmi jednoducho sa dá škrtnúť možnosť naviazať presný názov lieku na recept, tak môžeme zamedziť vplyvu farmafiriem na lekárov.

01 - Modified: 2007-09-02 09:53:14 - Feat.: 0 - Title: Podľa Harabina Lipšic nepozná súčasný obsah Trestného poriadku
01 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 02 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie 04 - Modified: 2024-04-16 11:44:33 - Feat.: - Title: Nepriatelia, ktorí bránia nášmu organizmu v dôležitom hormonálnom tanci 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 19:20