StoryEditor

Agenti môžu mať dvojnásobné platy

05.08.2014, 00:00
TAJNÉ SLUŽBY. Minister obrany Martin Glváč chce vojenskému spravodajstvu prilepšiť. Príplatkami, ktoré sú podľa kritikov ľahko zneužiteľné.

Vojenskí „tajní“. Verejnosť ich pozná najmä vďaka škandálom. Najprv tomu spred troch rokov, keď odpočúvali novinárov či riaditeľa televízie. Vlani sa zas zviditeľnili kauzou údajného tunelovania Vojenského spravodajstva. Napriek tomu sa dnes môžu tešiť na vyššie výplaty. A to o stovky eur. Minister obrany Martin Glváč pre nich totiž navrhuje od budúceho roka až stopercentné príplatky. Momentálne môžu získať navyše maximálne do tridsať percent hodnostného platu. „Doterajšia právna úprava neumožňuje v adekvátnej miere zohľadniť nepredvídateľnosť, premenlivosť a rozsah intenzity ich pôsobenia,“ odôvodňuje ministerstvo obrany zmenu, ktorú navrhlo v zákone o štátnej službe profesionálnych vojakov. Platy spravodajcov sú pritom podľa exministra obrany Martina Fedora (SDKÚ) nadštandardné už dnes a nie je dôvod zvyšovať ich ešte viac Navyše to, čo chce ministerstvo pridať tajným, vraj zoberie iným zamestnancom.

Iným príplatky berú

Ako sa odrazí zvýšenie príplatkov na výplatách spravodajcov v praxi? Presné čísla ministerstvo zverejňovať nechce, keďže tajné služby sú v režime utajenia. Prezident Klubu dôstojníkov Vojenského spravodajstva Viliam Drienovský však hovorí, že spravodajcovia sú dlhodobo platení lepšie ako zvyšok armády. Bývalý šéf Slovenskej informačnej služby Igor Cibula zas pred časom pre Plus jeden deň prirovnal zárobok spravodajských dôstojníkov k mzde odborníka v oblasti informačných technológií. A to je v priemere asi 1500 eur. V armáde pritom platí, že plat stúpa aj s počtom odslúžených rokov či hodnosťou. Napríklad hodnostný plat generálporučíka sa po šestnástich rokoch v armáde má po novom dostať na úroveň 2600 eur. A so stopercentným príplatkom by tak dosiahol dvojnásobok.

Glváč pritom takéto zvýšenie príplatkov navrhuje v zákone jedine pre tajných. Rezort však tvrdí, že pridá aj iným skupinám. Napríklad pilotom či vojenským lekárom. „Zákon počíta aj s valorizáciou platov príslušníkov ozbrojených síl,“ uviedla hovorkyňa ministerstva Martina Balleková. Pravda však je, že pre iných pracovníkov armády sa príspevky skôr redukujú. Škrtajú sa napríklad cestovné náhrady či ruší sa príplatok za vyvedenie na cvičenie. Ministerstvo preto ráta s tým, že zmena sa nijako neodrazí na jeho rozpočte.

Zneužiteľné

Drienovský pritom upozorňuje aj na riziká spojené s takýmito príplatkami. Keďže sú nenárokovateľné, dajú sa ľahko zneužívať. „Veľmi ľahko to môže fungovať ako nepriama korupcia. Stačí si vytypovať človeka, ktorý ak bude spolupracovať s vedením, dostane plný príplatok, a ak nebude, nedostane žiadny,“ mieni.

Ak zákon, ktorý sa má pred parlament dostať v septembri, prejde, platiť začne od budúceho roka. Glváč však už avizoval, že sa o ňom chce ešte rozprávať s ministrom financií Petrom Kažimírom, od ktorého chce žiadať ďalšie ústupky.

01 - Modified: 2006-09-05 15:45:32 - Feat.: 0 - Title: Galis nepovažuje duel s ČR za kľúčový
01 - Modified: 2024-04-12 20:19:13 - Feat.: - Title: Sledovanie súkromných rozhovorov vládou je realitou. Americký zákon dáva moc tajným službám 02 - Modified: 2024-03-26 17:54:21 - Feat.: - Title: Najväčšou hrozbou pre Fínsko podľa spravodajskej služby zostáva činnosť ruskej FSB 03 - Modified: 2024-02-03 08:40:00 - Feat.: - Title: Tento rok Slovensko očakáva dodanie troch F-16, radarov a húfnic, ktoré sa predĺžilo kvôli Ukrajine 04 - Modified: 2023-12-29 12:32:04 - Feat.: - Title: Novým čínskym ministrom obrany sa stal Tung Ťün, v minulosti šéfoval námorným silám 05 - Modified: 2023-11-12 07:00:55 - Feat.: - Title: Chorvátskeho ministra obrany expresne odvolali, spôsobil smrteľnú dopravnú nehodu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 21:17