StoryEditor

Strana KDH oslavuje 25 rokov

30.11.2014, 19:56
Autor:
TASRTASR

Pred 25 rokmi sa začalo formovať Kresťanskodemokratické hnutie. „Po niekoľkých stretnutiach predovšetkým ľudí z aktívneho kresťanského disentu sa zrodila už 30. novembra 1989 výzva na zakladanie kresťanskodemokratických klubov na Slovensku. Vyzývateľmi boli Ján Čarnogurský, Anton Selecký, spisovateľka Hana Ponická, Miroslav Tahy, Konštantín Viktorín, Ivan Čarnogurský a 'pesničkár nežnej revolúcie' Ivan Hoffman,“ uvádza na stránke KDH Peter Bobula.

Pred 25 rokmi v čase Nežnej revolúcie vznikli podľa predsedu KDH Jána Figeľa tri rozhodujúce politické hnutia pre celkovú porážku totality a nástup slobody a demokracie: Občianske fórum v Čechách a na Morave, Verejnosť proti násiliu a Kresťanskodemokratické hnutie na Slovensku. Kým široké občianske platformy v nasledujúcich dvoch rokoch zanikli, vývoj KDH bol podľa Figeľa iný. Upozorňuje, že sa stalo jedinou stranou v slovenskom parlamente, ktorá v ňom bola bez prerušenia zastúpená "cez celé štvrťstoročie slobody".

"Bolo prezieravým rozhodnutím spojiť kresťansky zmýšľajúcich odporcov režimu a aktivistov do jedného hnutia. Vznikla tým významná sila pre demokraciu a spravodlivosť na Slovensku," povedal Figeľ pre portál Teraz.sk.

Hnutie podľa neho vyrastalo zo zápasu s komunizmom a z inšpirácie ľudovej politiky otca národa Andreja Hlinku a západoeurópskych kresťanských demokratov.

"KDH vzniklo zdola, nie z vôle mecenášov alebo finančných skupín. Je svetonázorovo ukotvené v kresťanskom chápaní človeka, spoločnosti a sveta. Bolo autorom a spolurealizátorom myšlienky európskej integrácie Slovenska. Urobili sme za 25 rokov aj veľa chýb, neboli sme vždy dôslední. Sme však pripravení riešiť rozsiahle problémy Slovenska, ako je veľká nezamestnanosť, korupcia a rekordné zadlžovanie krajiny. Slovensko potrebuje zodpovednú, nielen stabilnú vládu," povedal.

Podľa Figeľa je hnutie otvorené pre konštruktívnu spoluprácu s každým, kto zdieľa základné hodnoty zamerané na dôstojnosť každej ľudskej osoby. „K programovej spolupráci pozýva všetkých, ktorým záleží na skutočnej podpore rodiny, na rozvoji pracovných príležitostí a lepšom odmeňovaní ľudí práce a na účinnej spravodlivosti,“ konštatuje.

Za povzbudivé zmeny považuje Figeľ príchod mladých a nových ľudí do hnutia, vytvorenie tímu expertov pre jednotlivé oblasti politiky, lepšiu komunikáciu a rast profesionality. Na sneme v Poprade oznámil, že do konca roka KDH ponúkne občanom novú politickú stratégiu na obdobie do volieb. Nový základný program plánuje hnutie dokončiť a prijať vo februári.

01 - Modified: 2007-01-11 07:02:28 - Feat.: 0 - Title: Tykať či netykať?
01 - Modified: 2024-04-18 07:57:18 - Feat.: - Title: Najsilnejšiu koalíciu nakoniec vytvoril medveď hnedý 02 - Modified: 2024-04-17 09:35:50 - Feat.: - Title: Majerský v HNtelevízii o liste von der Leyenovej: Prečo im kroky Poľska nevadia? Nech majú rovnaký meter 03 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy 04 - Modified: 2024-04-12 12:35:05 - Feat.: - Title: KDH podporí odvolávanie Dolinkovej, ak sa potvrdia problémy s plánom obnovy 05 - Modified: 2024-04-11 16:20:27 - Feat.: - Title: KDH a Kresťanská únia odsúdili považovať "právo na potrat" za základné ľudské právo
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 04:52