StoryEditor

Radičovej človek pomáha Beňovej k postu županky

Igor Urbančík roky pracoval pre expremiérku za SDKÚ, teraz radí kandidátke Smeru.

Roky pracoval pre Ivetu Radičovú, dnes tvorí volebnú kampaň Monike Flašíkovej Beňovej (Smer-SD). Reč je o Igorovi Urbančíkovi, ktorý pred štyrmi rokmi radil Radičovej v prezidentskej kampani. Aj pre túto skúsenosť si ho do svojho volebného tímu vybrala Beňová, ktorá sa už túto sobotu bude uchádzať o post županky v Bratislavskom kraji.

Vychovala ho Radičová

Urbančík jej s predvolebnou kampaňou pomáha posledné tri mesiace. Jeho úlohou najskôr bolo zozbierať podnety od občanov a vybrať z nich tie, ktoré sú v rámci Bratislavského kraja vykonateľné. „V podstate sme nápadom dávali konkrétnu formu. Napríklad sme počítali, koľko peňazí by stála bezplatná doprava počas víkendu v Bratislave,“ uviedol odborník. Koľko mu Beňová za jeho rady platí, neprezradil.

Urbančík je človek známy z prostredia bývalej premiérky za SDKÚ-DS, ktorá si ho vychovala na škole. Študoval politológiu na Univerzite Komenského, kde Radičová prednášala. V roku 2005 si ho vzala so sebou na ministerstvo práce, kde jej bol pravou rukou. Po odchode SDKÚ do opozície šiel s Radičovou do parlamentu a robil jej asistenta. V roku 2009 stál pri nej, keď sa pokúsila zabojovať o prezidentskú stoličku. „V kampani pani Radičovej som mal na starosti programovú stránku a komunikáciu s občanmi, čo vyplývalo z toho, že som viedol jej kanceláriu v parlamente,“ povedal nám Urbančík. Radičovej sa síce prezidentský palác nepodarilo dobyť, ale získala takmer milión hlasov, čo sa považovalo za úspech.

Odporúčanie od známej

Urbančík pracoval pre Radičovú aj na Úrade vlády. „V roku 2011 som odtiaľ odišiel. Tieto voľby nie sú o ľavici a pravici, ale o ľuďoch a rozumných riešeniach, ako posunúť Bratislavský kraj,“ vysvetľuje, prečo zrazu prešiel na druhú stranu ku kandidátke Smeru. Urbančík nikdy nebol členom politickej strany, ani nad vstupom do niektorej z nich neuvažuje. „Je to schopný, mladý a aktívny človek s výbornými nápadmi, odporučila mi ho jedna moja známa, ktorá aktuálne nekandiduje v žiadnych voľbách,“ uviedla pre HN Beňová.

Urbančík chváli obe svoje „šéfky“. „Zmýšľajú v širších súvislostiach, ktoré presahujú hranice. Sú veľmi rozhľadené, vedia veciam dať reálne kontúry,“ dodal. Na čele Beňovej kampane stojí jej dlhoročný známy Ľubomír Klčo, ktorého spoznala v rámci delegácie v Európskom parlamente. „Robím to zadarmo z presvedčenia, lebo Monika je dobrý človek, ona je hlavou a telom kampane,“ povedal nám Klčo.

Kampani chýbajú témy

Rovnako ako Beňová, ani ostatní kandidáti nestavili v tejto kampani na zvučné mená či veľké profesionálne agentúry. Podľa odborníka Michala Ruttkaya, riaditeľa agentúry Creo/Young & Rubicam, ani samotný kandidáti a politické strany necítia veľkú dôležitosť župných volieb. „Nie je efektívne pre nich dávať peniaze na kampaň pre takú malú skupinu voličov, ktorí do župných volieb prídu, efektívnejší je v tomto prípade priamy kontakt s ľuďmi,“ skonštatoval pre HN Ruttkay.

Ľudia na Slovensku podľa neho stále nepochopili podstatu županov a ich úlohu v spoločnosti. „Je to tým, že v kampani chýbajú konkrétne témy, na ktoré sme zvyknutí z parlamentných či prezidentských volieb.“

Už ste sa rozhodli či budete voliť v župných voľbách?

Kto je Igor Urbančík

vyštudoval politológiu na Harvarde

pokračoval na Univerzite Komenského v Bratislave, kde mu prednášala aj Iveta Radičová

pracoval na ministerstve práve, sociálnych vecí a rodiny ako tajomník ministerky Radičovej

neskôr bol Radičovej asistentom v NR SR

pri prezidentských voľbách v roku 2009 bol členom jej volebného tímu

pol roka pracoval aj na ministerstve dopravy pod Jánom Počiatkom (Smer-SD)

01 - Modified: 2005-08-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Manažéri v pohybe
01 - Modified: 2017-11-02 10:13:44 - Feat.: - Title: V dokumentoch ŠtB je aj otec Rudolfa Kusého. Donášal na Kňažka 02 - Modified: 2017-11-02 10:16:06 - Feat.: - Title: Rudolf Kusý: Netušil som, že Sulík pozná moje meno. Je milé, keď líder opozície cíti potrebu si do vás kopnúť 03 - Modified: 2017-11-02 11:11:13 - Feat.: - Title: Debata kandidátov na predsedu BSK: útoky na financovanie, zhoda v doprave aj odstúpenie 04 - Modified: 2017-01-16 11:03:58 - Feat.: - Title: Výrobca známych nátierok sa postaví Kotlebovi, chce byť bystrickým županom 05 - Modified: 2016-12-01 15:52:33 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Danko prikývol. Budúci rok si zvolíme županov po novom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 11:33