StoryEditor

Strany chcú elektronické súdnictvo

08.02.2016, 23:00
Prevedenie spisov do e-podoby ušetrí čas a do spisu budú môcť nahliadnuť viacerí účastníci konania naraz.

Predstavte si, že ste v koži advokáta. Ak by ste chceli nahliadnuť do spisu dnes, musíte prísť na súd, objednať spis a možno ho aj nedostať, ak ho práve študuje napríklad sudca. Teraz sa presuňme do budúcnosti: sedíte v pohodlí domova, spis si môžu otvoriť všetky zainteresované strany konania a vy sa už nemusíte nikam objednávať, ani na nikoho čakať. A elektronický súdny spis je len jednou zložkou elektronizácie súdnictva.

Tá je, podľa viacerých strán uchádzajúcich sa o priazeň voličov, aspoň do istej miery liekom na naše súdnictvo. Podľa kritikov však mešká. „Bol dokončený projekt elektronickej zbierky zákonov, čo je dobre, ale pokiaľ ide o samotné súdnictvo, postupujeme veľmi pomaly, nikam sme sa nedostali,“ hodnotí kroky vlády poslankyňa strany Most-Híd a bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Dopĺňa, že stále neexistujú ani elektronické dátové schránky, čo by najmä vo vzťahu k podnikateľom urýchlilo súdne konania.

Elektronizácia v dohľadnom čase?

Ministerstvo spravodlivosti sa však bráni, že elektronický súdny spis je takpovediac za rohom. Teda, už sa začalo kopírovať. „Technologicky je to pripravené a momentálne v realizačnej fáze. Je to však na dlhšie obdobie, lebo spisy treba naplniť,“ povedala hovorkyňa rezortu spravodlivosti Alexandra Donevová. Elektronizácia súdnych spisov bola spustená začiatkom tohto roka, ale na reálne fungovanie si zrejme ešte počkáme.

Pokusy o elektronizáciu súdnictva hodnotí kladne aj Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play, ale podľa jej slov trápia súdnictvo omnoho väčšie problémy. „V súčasnom stave vidím rovnako dôležité, možno i dôležitejšie priority v základnejších oblastiach – ako je skutočne nezávislý a odborný výber sudcov, ich hodnotenie, sfunkčnenie disciplinárnej zodpovednosti a zoštíhlenie počtu súdov a sudcov a ich posilnenie o administratívne kapacity.

Rozsudky na internete

Jedným z prvých krokov v rámci zelektronizovania súdnictva bolo povinné zverejňovanie rozsudkov na internete. To sa v roku 2011 podarilo presadiť ešte vláde Ivety Radičovej. Ani to však nefunguje presne podľa predstáv. Zverejň...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 17:54