StoryEditor

"Vždy stál na strane slabších". Slovenskí politici reagujú na smrť Antona Srholca

07.01.2016, 15:09
Autor:
TASRTASR

Bojovník proti útlaku, hrdina, výnimočný človek a priateľ. Takto si spomínajú na kňaza Antona Srholca slovenskí politici, podľa ktorých bude v spoločnosti chýbať on aj jeho nezameniteľný humor. Anton Srholec zomrel dnes vo veku 86 rokov. Srholcovi približne pred rokom diagnostikovali nádor na pľúcach.

Vždy chcel, aby naša krajina bola skutočným domovom pre ľudí. Nie domom, z ktorého utekajú ľudia. Ale domovom, kde je teplo, otvorené náručie, ochota odpúšťať a poprosiť o prepáčenie. Týmito slovami dnes reagoval prezident SR Andrej Kiska na úmrtie kňaza Antona Srholca.

"Dnes od nás navždy odišiel človek, ktorý nachádzal Boha v úsmevoch a dobrých činoch ľudí. Človek večne usmiaty a plný optimizmu. A to napriek všetkému príkoriu, ktorým v živote prešiel. Vždy, keď ma objal, cítil som silný stisk skutočného, obdivuhodného človeka," uviedol Kiska na svojom profile na facebooku. "Česť a úcta Vašej pamiatke, otec Srholec. Ďakujeme, že ste naše Slovensko spravili lepším a krajším," dodala hlava štátu.

Úmrtie kňaza Antona Srholca je významná strata pre slovenský verejný život. Vyhlásil to dnes premiér Robert Fico v reakcii na dnešnú smutnú udalosť. Všetkým pozostalým vyslovuje predseda vlády úprimnú sústrasť.

Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Smer-SD) vyjadruje úprimnú sústrasť pozostalým, rodine, priateľom a známym otca Antona Srholca, ktorý dnes podľahol ťažkej chorobe. "Slovensko dnes prežíva smutný deň," uviedol predseda NR SR. "Nepoddal sa režimu, keď ho zavreli ako politického väzňa a naďalej zostal verný svojim hodnotám. Aktívne sa zapájal aj do verejného života a prostredníctvom publikácií vysielal odkazy, ktoré sú svedectvom doby, v ktorej žil," doplnil Pellegrini.

"Odišiel môj dlhoročný priateľ, učiteľ a vizionár, don Anton Srholec. Táto správa ma hlboko zasiahla. Bol som ho v poslednom čase viackrát navštíviť v nemocnici. Som vďačný za každé slovo, úsmev aj radu, jeho skúsenosti a humor, ktorý ho neopúšťal ani v ťažkej chorobe," reagoval predseda KDH Ján Figeľ, ktorý je poctený, že Srholca poznal osobne. "Takéto osobnosti sa nerodia bežne. Bol výnimočný, hlboký a čistý človek. V mojom srdci zostane navždy ako spravodlivý medzi spravodlivými," dodal.

Správu o úmrtí otca Antona Srholca prijala s veľkým zármutkom aj strana SaS. "Bol to neúnavný bojovník proti útlaku a totalite a nebál sa v ktorejkoľvek dobe postaviť sa za hodnoty ľudskosti, súcitu a solidarity. Svojou charizmou dokázal spájať veriacich i neveriacich. Jeho slová budú chýbať, o to dôležitejšia bude snaha o naplnenie jeho odkazu," uviedli liberáli.

Podľa SDKÚ-DS tvoril Anton Srholec lepšiu spoločnosť. "SDKÚ-DS s veľkým zármutkom prijíma úmrtie otca Antona Srholca. Muža, ktorý svojím životom nepretržite dokazoval, že každý z nás môže prispieť k vytváraniu krajšej spoločnosti," píše strana vo svojom vyhlásení.

Na Srholca spomína aj predseda Mosta-Híd Béla Bugár. "Anton Srholec bol človekom, ktorý nikdy neodbočil od svojich zásad, neoblomne veril v Boha a v silu dobra. Česť jeho pamiatke," napísal na svojom profile na Facebooku.

Na sociálnej sieti reagoval aj Ľudovít Kaník, ktorý považuje zosnulého kňaza za vzácneho a výnimočného človeka. "Z každého stretnutia s ním za mnohé roky som si vždy pamätal jeho pozitívne vyžarovanie, ktoré z neho sálalo. Napriek tomu, že nemal ľahký život, bol vzorom lásky k ľuďom, k životu. Bol to jednoducho dobrý človek," napísal Kaník.

Za človeka s veľkým č považuje Srholca aj líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič. Daniel Lipšic na Facebooku ocenil, že Anton Srholec celý svoj život stál na strane spravodlivosti. "Za komunizmu, za mečiarizmu aj v posledných rokoch, kedy prišiel podporiť protesty proti korupcii. Stál vždy na strane tých slabších a utláčaných. Nikdy sa nebál a nikdy nezaváhal. Pre mňa bol skutočným hrdinom. Dnes je už v nebi," uviedol Lipšic.

Na Srholca spomína aj šéf #Siete Radoslav Procházka. "Práve pre jeho kázne som istý čas, ešte za starého režimu, chodil najmä do Blumentálu. Bol ozajstnou legendou už dlhé roky pred svojou smrťou, ale nikdy, nikdy si nepestoval žiadny kult osobnosti, skôr presne naopak. Česť veľkej pamiatke Antona Srholca," napísal Procházka.

Hlboký zármutok nad smrťou kňaza Antona Srholca, vyjadril aj primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Podľa jeho slov odišiel človek, ktorý bol pre slovenskú spoločnosť inšpiráciou. "Oddaný hlbokým morálnym hodnotám, nezlomný, nesmierne ľudský a pokorný. Život Antona Srholca nesie v sebe odkaz v podobe odvahy ísť proti prúdu, v mene pravdy a lásky k blížnemu," povedal Nesrovnal. Úcta k človeku a viera v dobro je posolstvom, ktoré podľa neho Srholec navždy zanechal v srdciach ľudí.


 

01 - Modified: 2007-12-31 06:02:51 - Feat.: 0 - Title: Na Silvestra zábava potečie prúdom
01 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 02 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 03 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár) 04 - Modified: 2024-04-10 11:54:48 - Feat.: - Title: Čaputová chce zostať na Slovensku. Nemám záujem vstúpiť do politiky, odkazuje 05 - Modified: 2024-04-10 10:37:51 - Feat.: - Title: Po Slovensku vylepili proruské billboardy: Ku kontroverznej kampani sa prihlásili Demokrati
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 20:37