StoryEditor

Kto stojí za pádom Smeru? Na scénu sa mohol vrátiť skrytý volič

11.02.2016, 23:00

Preferencie vládnej strany klesajú a môžu za to, paradoxne, utečenci. Ale nie je to spôsobené ich prítomnosťou či neprítomnosťou, ale odchodom témy do úzadia. Vytlačili ich štrajkujúci učitelia a zdravotné sestry vo výpovedných lehotách, čo sa podľa analytikov Smeru nepodarilo komunikačne ustáť. Kým ešte koncom minulého roka Smer ťažil z témy utečencov a v predvolebných prieskumoch miestami atakoval takmer 40-percentnú hranicu, po prepuknutí štrajkov a poukazovaní na korupciu dnes zápasí s poklesom zhruba na úroveň 35-percentnej voličskej podpory. V poslednom prieskume agentúry MVK mal dokonca ešte o tri percentuálne body menej.

„Pokles spôsobili štrajky. Nič nevyriešili, ani neprinútili Smer reagovať, ale spolupôsobili s tým, že voliči Smeru nemajú pocit, že vláda jednej strany pohla s problémami,“ mieni majiteľ prieskumnej agentúry MVK Pavel Haulík. Otázne však je, či Smer naozaj prišiel o svojich voličov, alebo sa k nemu pod tlakom štrajkov a zverejňovania káuz len nepriznávajú.

Skrytý volič

Prvýkrát takýto typ poklesu agentúry výraznejšie zaznamenali pred parlamentnými voľbami v roku 1998. Na scéne sa objavil takzvaný skrytý volič. „Pri Mečiarovi sa to ukazovalo, ľudia sa vtedy hanbili povedať, koho budú voliť. Ale od tých čias doba pokročila a skoro všetky prieskumy sa dnes robia telefonicky. Tam je tá miera hanblivosti nižšia,“ ozrejmuje majiteľ agentúry Polis Ján Baránek možnosť, či by sa pod tlakom negatívnych správ v médiách mohol volič Smeru „skryť“.

Avšak zistenie, že jednofarebná vláda Roberta Fica nie je len sériou úspechov, mohlo do istej miery nabúrať odhodlanosť voliť Smer. „Časť z ľudí, ktorí pred mesiacom boli rozhodnutí pre Smer, dnes môžu hovoriť, že nevedia, koho voliť, ale neprejdú automaticky k inej strane,“ myslí si o poklese preferencií riaditeľ agentúry Focus Martin Slosiarik. Nerozhodnutých voličov zaznamenávajú agentúry veľa. Ich množstvo osciluje medzi zhruba desiatimi až dvadsiatimi percentami, niekedy aj viac. Baránek si myslí, že tí, ktorí v prieskumoch opúšťajú Smer, sú skôr mladí voliči – fluktuanti a skôr experimentujú s inými stranami:„Keď však prídu k volebnej urne, možno budú chcieť staviť na istotu.“

SNS na vzostupe

Zatiaľ čo Smer je v prieskumoch na pomalom vzostupe, niektorí z ich poklesu ťažia. Všetci traja šéfovia agentúr sa zhodujú na tom, že stranou, ktorej najviac pomáha pád Smeru, sú národniari. Práve oni prišli o veľké množstvo elektorátu po tom, čo si sadli spolu s Ficovým Smerom do jeho prvej vlády v rokoch 2006 až 2010. SNS, ktorá vstupovala do vlády s takmer 12-percentnou podporou, získala v roku 2010 len 5,08 percenta hlasov. Na stúpajúcej SNS a klesajúcom Smere tak vidieť, že niektorým bývalým podporovateľom SNS za zachcelo do „rodného košiara“. Aj podľa Slosiarika je práve SNS prvou alternatívou, kam sa uchýli volič Smeru po tom, čo ho socialisti sklamali.

Analytici sa zároveň zhodujú, že súčasná prestrelka medzi Ficom a predsedom hnutia OĽaNO-NOVA Igorom Matovičom a otázne získanie citlivých dokumentov premiérom nemôžu Smeru poškodiť. „Slovenský volič je od Mečiara zvyknutý na to, že premiéri nachádzajú informácie, ku ktorým by nemali mať prístup, na stole,“ myslí si o mediálnom súboji Baránek.

01 - Modified: 2008-02-05 23:50:41 - Feat.: 0 - Title: Finále Super Bowlu si pozrelo 97,5 mil. ľuďí
01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 03 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 05 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 16:56