StoryEditor

Handzuš o protestoch: Nepáči sa mi, kam to speje. Musel som prehovoriť

26.11.2014, 13:59
Majster sveta a víťaz Stanleyho pohára Michal Handzuš vysvetľuje v rozhovore pre HNonline, prečo sa zúčastnil na protestoch proti korupcii.

Stál nenápadne tesne vedľa tribúny v zimnej bunde. A čakal na to, kým bude vyzvaný. Aj on mal potrebu vyjadriť svoj názor na súčasnú situáciu. Majster sveta a víťaz Stanleyho pohára Michal Handzuš prišiel na protesty na Námestie SNP v Bratislave. Keď vystúpil na pódium, dočkal sa veľkých ovácií.

A prehovoril k ľuďom. „Som síce hokejista, a my hokejisti by sme nemali veľa rozprávať, ale mal som pocit, že teraz je to dôležité,“ prihovoril sa k ľuďom jeden z najlepších slovenských hokejistov. Ešte pred vystúpením na mítingu poskytol pre náš portál HNonline rozhovor.


Prečítajte si aj: Dav skandoval "Fico do basy" a spieval hymnu. V Bratislave protestovali tisíce ľudí


Čo bolo hlavným dôvodom, že ste prišli na protest proti korupcii?
Daniel Lipšic mi písal, že sa koná míting boja proti korupcii a či by som nechcel vystúpiť.

Hneď ste súhlasili?
Hneď nie. Zvažoval som to dlho. Bolo to také rozporuplné, človek si najprv povie, že som športovec a že sa ma to veľmi netýka. Ale na druhej strane sa mi určite nepáči, čo sa momentálne na Slovensku deje.  

Čo presne myslíte?
Všetky tie kauzy, predražované eurofondy... Nechcem byť človek, ktorý sa bude skrývať a dávať ruky od toho preč. Nechcem si hovoriť: Veď mne sa tu žije dobre. Treba prejaviť nespokojnosť normálnym a slušným spôsobom.

Majú podľa vás tieto protesty význam?
Význam spočíva v tom, že musíme politikom ukázať, čo by sa nemalo robiť. Politici musia vidieť, že nie sme slepí, nemôžu si robiť, čo sa im zachce.


Hokejový majster sveta a víťaz Stanleyho pohára Michal Handzuš. Snímka: SITA/J. Slovák

Počas kariéry v NHL žijete dlhé roky aj v Amerike, sledujete situáciu na Slovensku?
Ja som vždy politiku sledoval, či som v Amerike alebo doma. Pre mňa je dôležité, že tu plánujem žiť, moja rodina tu plánuje žiť. A nepáči sa mi, kam táto situácia speje.

Čo s tým môžete urobiť?
Máme dve možnosti: buď sa ozvať, keď je šanca, alebo môžeme strčiť hlavu do piesku a tváriť sa, že sa nás to netýka. A ja som nechcel byť ten človek, ktorý strčí hlavu do piesku.

Ktoré problémy vám prekážajú najviac?
Celkovo ten systém. Je veľa predražovaných káuz, ktoré vyplavujú neustále na povrch. Mám veľa kamarátov v podnikateľskom prostredí a viem napríklad, aké ťažké je sa dostať k eurofondom a všetci hovoria, že tam je korupcia. Ja si totiž myslím, že peniaze na Slovensku sú, možno nie veľa, ale sú. Lenže systém je nastavený tak, že tečú všade inde, len nie tam, kde by mali tiecť – teda k ľuďom.

Ste aj za koniec súčasnej vlády?
Pozrite, súčasná vláda má mandát, voliči si ju zvolili. A aj keď sa mi to nepáči, ja to zmeniť nemôžem. Politikov treba rešpektovať, ale aj politici by mali rešpektovať, že sú tu pre ľudí a podľa toho sa tak aj správať.

01 - Modified: 2007-01-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vysoké školy v problémoch
01 - Modified: 2024-04-20 09:25:30 - Feat.: - Title: "Kto iný, ak nie my?" Proeurópskym protestom v Tbilisi dominovala mládež, odmietajú zákon o zahraničnom vplyve 02 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 03 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 04 - Modified: 2024-04-15 12:35:28 - Feat.: - Title: Potýčka v gruzínskom parlamente. Opozičný poslanec udrel člena vlády kvôli zákonu o zahraničných agentoch 05 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 16:09