Genetické úpravy, pozmeňovanie genetickej informácie kultúrnych rastlín a hospodársky a spoločensky významných zvierat sa uskutočňuje po tisícročia. Obilniny, tak ako ich poznáme, sa spontánne skrížili, vznikli z troch pôvodných tráv, pred asi desaťtisíc rokmi na Blízkom východe. Podobne sa tak udialo aj s inými rastlinnými druhmi zeleniny či ovocia. Ak sa pozrieme na pestrosť našich hospodárskych zvierat, vieme si predstaviť, že vznikli ako produkt ich zámerného šľachtenia. Gregor Johann Mendel, zakladateľ genetiky, si pred 160 rokmi všimol dve strany jednej mince, a to stabilitu – dedičnosť a na druhej strane premenlivosť organizmov.
Mutácie
Neskôr sa na pozmeňovanie genetickej informácie rastlín a mikroorganizmov využívali ionizujúce žiarenie a chemické mutagény. Ich pôsobením dochádza k náhodným a početným zmenám – mutáciám, z ktorých väčšina je škodlivá. Takmer všetky moderné kultivar...
Zostáva vám 85% na dočítanie.