StoryEditor

Bratislava bojuje proti hazardu. Petíciou

21.05.2015, 15:52
Autor:
SITASITA

Bratislavské mestské časti sa rozhodli bojovať s hazardom. Starostovia by chceli docieliť zákaz hazardných hier na celom území Bratislavy.

Za prijatie takéhoto všeobecne záväzného nariadenia (VZN) už pre mestské zastupiteľstvo spisujú aj petíciu. Proti iniciatíve sa však bránia prevádzkovatelia herní, ktorí tvrdia, že namiesto riešenia denných problémov ľudí v hlavnom meste vzniká petícia za zákaz "fiktívneho nepriateľa", ktorým sa tradične stali hazardné hry.

Navyše upozorňujú, že mesto takým zákazom môže prísť o nemalé peniaze vyberané na odvodoch a správnych poplatkoch, za asociácie prevádzkovateľov herní o tom agentúru SITA informoval ich hovorca Juraj Danielis.

Podstatou spisovanej petície je žiadosť Bratislavčanov adresovaná mestskému zastupiteľstvu na prijatie všeobecne záväzného nariadenia, ktorým sa zakážu hazardné hry na území Bratislavy.

Na znení petície sa starostovia dohodli na májovom rokovaní Regionálneho združenia mestských častí hlavného mesta SR Bratislavy. Aby bola petícia úspešná, jej iniciátori musia vyzbierať podpisy minimálne 30 percent obyvateľov hlavného mesta starších ako 18 rokov.

Tie by chceli vyzbierať do konca tohto roka. Svojou aktivitou by navyše chceli docieliť aj zmenu zákona o hazardných hrách, podľa starostov totiž nejde len o Bratislavu bez hazardu, ale aj o celé Slovensko. „Petícia síce smeruje k zmene VZN, ale v prípade, že bude úspešná, bude to argument pre primátora, aby vyšiel s podnetom pre Národnú radu na zmenu zákona o hazardných hrách,“ pripomenul predseda regionálneho združenia, starosta mestskej časti Vajnory Ján Mrva. V iniciatíve bratislavských starostov podporuje aj primátor mesta Ivo Nesrovnal.

Ako informovala hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová, primátor chce začať rokovania o zmene zákona tak, aby obec sama mohla všeobecne záväzným nariadením obmedziť vznik zariadení s hracími automatmi. "Chcel by docieliť, aby obec sama mohla povedať, že na tomto území/v tejto lokalite si hazardné hry neželá," vysvetlila Skokanová.

V súčasnosti je to totiž tak, že hlavné mesto udelí individuálnu licenciu tomu žiadateľovi, ktorý predloží úplnú žiadosť o jej udelenie a preukáže, že splnil podmienky stanovené zákonom. Licencie sú vydávané na jeden rok. " Licenčný povoľovací princíp je v zákone totiž formulovaný ako nárokovateľný, t.j. ak prevádzkovateľ splní všetky zákonné podmienky, hlavné mesto mu individuálnu licenciu musí vydať. Hlavné mesto (resp. obec všeobecne) tak v boji s hazardom ťahá za kratší koniec," hovorí Skokanová.

Nápad so zákazom hazardných hier v Bratislave sa však nepozdáva prevádzkovateľom herní. „Prevádzkovateľov herní mrzí, že sa samosprávy neobrátili na naše asociácie s konkrétnymi problémami, ktoré by sme promptne riešili tak, ako ich riešime v iných mestách a obciach. V tejto politickej hre sme sa tak štýlom o-nás-bez-nás ocitli ako novodobý triedny nepriateľ,“ hovorí za Asociáciu zábavy a hier a Asociáciu prevádzkovateľov videohier ich hovorca Juraj Danielis.

Asociácie podozrievajú iniciátorov petície z toho, že sledujú skôr politické ciele, ako záujmy občanov mesta, pretože nikto z nich zatiaľ nepomenoval konkrétne problémy konkrétnych prevádzok. Starostovia však tvrdia, že dôvodov na zákaz hazardu je hneď niekoľko.

Poukazujú napríklad na zvýšený počet krádeží, ktoré páchajú ľudia závislí od hazardných hier a automatov. Podľa iniciátorov petície je medzi závislými od automatov aj väčší výskyt drog a alkoholizmu, pri herniach býva často hluk a neporiadok a v neposlednom rade spomínajú aj materiálne a morálne škody, ktoré ničia rodiny. No asociácie prevádzkovateľov herní tvrdia, že nemajú žiadne informácie, podľa ktorých by v herných prevádzkach dochádzalo k početnejším incidentom.

Prevádzkovatelia herní zároveň upozorňujú, že plošným zákazom herného priemyslu by Bratislava mohla prísť o vyše 4,5 milióna eur, ktoré získava ročne na odvodoch a správnych poplatkoch z hracích automatov a herní.

"Je to suma, ktorá zhruba zodpovedá ročným nákladom mesta na kultúru a výrazne prevyšuje napríklad rozpočet na šport," pripomína za prevádzkovateľov herní Danielis s tým, že strata by sa pri takomto zákaze zvýšila ešte o ďalšie milióny eur výpadkom príjmov z kasín, ktorých by sa prípadné nariadenie tiež dotklo. No bratislavská radnica tvrdí, že nie na všetko sa dá pozerať len cez optiku peňazí.

"Závislosť na hazardných hrách je podľa primátora vážny sociálny problém, ktorý spôsobuje rozvrat rodín, psychické problémy ľudí, čo môže prerásť do zložitej sociálnej situácie, ktorú musí následne riešiť mesto alebo samotný štát. Navyše, prevádzky sú častokrát umiestňované v lokalitách, kde naozaj nepatria – pri školách, nemocniciach, liečebniach a pod.," reagovala Skokanová.

Prevádzkovatelia herní tvrdia, že aj bez prohibície prijímajú množstvo opatrení na obmedzenie patologického hráčstva či zachovanie verejného poriadku. "Len v tomto roku prešli herne množstvom úprav vzhľadu, dohodli sa na stiahnutí reklám a nezvyšovaní počtu prevádzok," tvrdia prevádzkovatelia hazardných hier. Navyše upozorňujú, že zákazom kamenných herní by sa mohlo rozšíriť online stávkovanie.

"Tu však nie je možné skontrolovať vek, návyky ani rizikovosť hráčov a hrať sa bude všade, kde je dostupný internet - vo všetkých kaviarňach a pohostinstvách. Navyše, pri online hraní hrozia ďalšie finančné straty štátu a samospráv,“ hovorí Danielis.

Zároveň asociácie pripomínajú, že podľa štatistík za posledné dva roky počet herných prevádzok v Bratislave klesol o 15 percent, na súčasných 232. To potvrdzuje aj bratislavská radnica, podľa ktorej počty výherných automatov naozaj klesajú a prevádzkovatelia prechádzajú na videohry, ktorých počty sa medziročne zvyšujú.

01 - Modified: 2007-06-07 06:33:15 - Feat.: 0 - Title: Znížme dane!
01 - Modified: 2024-02-05 13:48:54 - Feat.: - Title: Výzvu za odstúpenie ministerky Šimkovičovej podpísalo takmer 190-tisíc ľudí 02 - Modified: 2024-01-31 15:37:12 - Feat.: - Title: DPH by sa mala znížiť aj u rastlinných potravín, vyzýva združenie pre značkové výrobky. Pripravili petíciu 03 - Modified: 2024-01-29 05:34:25 - Feat.: - Title: Šimkovičová rozdúchava vášne a koncentruje moc. Má najviac podpisov za odvolanie, stačili jej tri mesiace 04 - Modified: 2024-01-23 16:25:36 - Feat.: - Title: Je za petíciou proti Šimkovičovej: Pamela Anderson nebude reálny podpis. Skutočné mená máme a odovzdáme ich 05 - Modified: 2024-01-22 14:42:41 - Feat.: - Title: Šimkovičovej ministerstvo reaguje na petíciu vyzývajúcu na jej odvolanie. Vyše 150-tisíc podpisom neverí a podáva trestné oznámenie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 09:55