StoryEditor

Akvapark Galandia sa mohol zrútiť. Primátor zvoláva mimoriadne stretnutie

18.01.2016, 14:20
Autor:
TASRTASR

Primátor mesta Galanta Peter Paška je šokovaný, nahnevaný a rozhorčený z faktov, ktoré zistil v súvislosti s technickým stavom Aquaparku Galandia. Povedal to na dnešnej tlačovej konferencii v Galante.

Už vo svojom predvolebnom programe som sľúbil, že preverím podozrivé fungovanie tejto mestskej eseročky. Hoci mi poslanci mestského zastupiteľstva bránia vo výkone zákonných právomocí primátora voči jej orgánom, v spolupráci s konateľkou som presadil aspoň vykonanie energetického auditu pre prekvapujúco vysoké náklady. Šokujúcim výsledkom energetického auditu však bolo upozornenie vyplývajúce z vizuálnej obhliadky objektu, a to, že niektoré časti jej strechy môžu byť v takom stave, že sa môže zrútiť,“ informoval Paška s tým, že spolu s konateľkou okamžite nariadil dočasné zatvorenie akvaparku a vypracovanie podrobného statického posudku ako kľúčového seriózneho podkladu pre rozhodnutie o ďalšom osude Galandie.

K dispozícii sú ďalšie dokumenty

Ako primátor povedal, dnes už má k dispozícii nielen posudok, ale aj ďalšie dokumenty, ktoré dokazujú, že minimálne sedem rokov poslanci mestského zastupiteľstva, bývalé vedenia mesta, ako aj dozorná rada Galandie, vedeli, že celý objekt je či aspoň môže byť v stave, ktorý ohrozuje zdravie, ba dokonca i životy detí a ich rodičov, ktorí do Galandie chodili.

Koncom roka 2007 a potom opakovane v prvom polroku 2008 vykonal mestský kontrolór za účasti dvoch poslancov mestského zastupiteľstva podrobnú kontrolu priebehu výstavby Galandie. Správa kontrolóra obsahuje niekoľko závažných zistení.

Po prvé, za dodávateľa projektu bol vybraný inžinier architekt, ktorý nebol zapísaný v registri odborne spôsobilých inžinierov v Slovenskej komore stavebných inžinierov. Po druhé, počas celej výstavby jej realizátor opakovane upozorňoval na nedostatky projektu, na čo architekt reagoval podráždene, konfliktne či až vyhrážkami a dokonca – napriek tomu, že s ním mesto podpísalo zmluvu za 250-tisíc slovenských korún (približne 8 300 eur, pozn. TASR) na výkon tzv. autorského dozoru – v januári 2007 napísal list, že sa viac nebude zúčastňovať na žiadnych kontrolných dňoch na stavbe a na žiadnych ďalších rokovaniach o jej priebehu,“ priblížil situáciu primátor.

"Mohla sa na nich zrútiť budova

Paška dodal, že tento fakt je mimoriadne závažný, lebo správa uvádza aj citácie zo stavebného denníka, z ktorých je nesporné, že projekt obsahoval vážne nedostatky.

Na jeseň 2006 vypracoval na žiadosť mesta externý nezávislý statik odborný statický posudok, v ktorom poukázal na vážne nedostatky v riešení prekrytia bazénovej haly.

Na základe zhromaždených faktov som dnes plne oprávnený vyhlásiť, že teraz zistené závažné nedostatky ohrozujúce fyzickú existenciu a znemožňujúce akúkoľvek ďalšiu bezpečnú prevádzku Galandie neboli spôsobené jej 8,5-ročným využívaním, ale vznikli už pri jej projektovaní, resp. výstavbe. Čo ma však šokuje a ľudsky absolútne rozhorčilo je skutočnosť, že o tom všetkom vedelo vedenie mesta od samého začiatku a poslanci mestského zastupiteľstva najneskôr od 11. novembra 2008,“ zdôraznil Paška s tým, že "celých sedem rokov s tým vôbec nič neurobili.

Celých sedem rokov nechali denne chodiť tisíce dospelých i detí do priestorov, v ktorých sa na nich mohla kedykoľvek zrútiť strecha alebo jej časť."

Z týchto dôvodov zvolal primátor Paška na stredu (20. 1.) o 17.00 h mimoriadne zasadanie mestského zastupiteľstva a po dohode s ním zvolala konateľka Galandie aj valné zhromaždenie.

01 - Modified: 2008-01-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: ČEZ chce elektráreň v U.S. Steele
01 - Modified: 2024-03-27 12:31:44 - Feat.: - Title: Rozvoju okresov Galanta a Dunajská Streda majú podľa vlády pomôcť financie i opatrenia 02 - Modified: 2024-03-27 08:03:58 - Feat.: - Title: Pred rokovaním vlády v Galante: Ministrov víta ľudová hudba aj pískanie a pokriky 03 - Modified: 2024-01-23 16:00:00 - Feat.: - Title: V čase ochladenia idú proti prúdu. Dve lekárky chcú na západe Slovenska postaviť 70 rodinných domov 04 - Modified: 2024-01-12 09:19:41 - Feat.: - Title: V okrese Galanta horela bytovka, hasiči museli evakuovať obyvateľov po rebríkoch 05 - Modified: 2023-12-22 14:38:01 - Feat.: - Title: Na sídlisku v meste Galanta sa prepadla zem
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 01:25