StoryEditor

Malé nemocnice chcú svoje záchranky

08.04.2013, 00:00
Autor:
huhu
Skoršie ošetrenie pre pacientov namiesto ich putovania z pohotovosti na pohotovosť.

  To žiada Asociácia nemocníc Slovenska, ktorá sa snaží rozšíriť vyhlášku o záchrankách. Dostať do nej chce, aby nemocnice zaradené do pevnej siete mali povinnosť vlastniť dve stanice záchraniek a urgentný príjem. „Väčšina nemocníc má vybudované len zvlášť pohotovosti ako internú, chirurgickú a podobne. Pacienta potom záchranka nepriváža na jedno miesto, ale putuje po jednotlivých pohotovostiach,“ opisuje aktuálny stav prezident asociácie Marián Petko.

Ministerstvo zdravotníctva v piatok neodpovedalo, čo si o návrhu asociácie myslí. Podľa informácií HN sa ministerka Zuzana Zvolenská na rokovaní s nemocnicami vyjadrila, že touto témou by sa mohli zaoberať do konca budúceho roka. V prvom rade sa podľa nej bude musieť vyriešiť otázka financovania. Peniaze na nové urgentné príjmy by sa mohli použiť napríklad z fondov Európskej únie.

Analytik INEKO Dušan Zachar tvrdí, že nemocnice vôbec nemusia mať vlastné sanitky. Pre pacienta je totiž podľa neho oveľa dôležitejšia časová dostupnosť a kvalita poskytnutej pomoci. „Štát by mal dbať na to, aby bola občanom poskytnutá kvalitná rýchla zdravotná pomoc do určitého času a následná opatera v takej nemocnici, ktorá bude spĺňať štátom definované štandardy kvality,“ dodal Zachar.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 15:26