StoryEditor

Na Tkáča pošlú kontrolu. Šéf Finančnej správy reaguje na jeho slová

15.06.2015, 20:43
Autor:
redred
Daniarom sa nepozdávajú jeho vyjadrenia, ktoré by mohli naznačovať, že finančníci skutočne pomáhajú svojim klientom na Cypre obchádzať dane.

Spolumajiteľ J&T Patrik Tkáč pred pár dňami vyvolal na Facebooku malú roztržku. Písal totiž o tom, že klientom pomáhajú neplatiť dane z takzvaného kapitálového zisku.

"Cyprus vďaka špecifickej legislatíve a v kombinácii s našou legislatívou umožňuje znížiť na minimum náklad súvisiaci s takzvaným kapitálovým ziskom," uvádzal. 

Reakcia však na seba nenechala dlho čakať. Či je všetko v poriadku alebo nie, má totiž podľa zistení Denníka N preveriť špeciálny tím kontrolórov, ktorí sú zameraní na oblasť cezhraničných daňových vzťahov vrátane transferového oceňovania.

“Prezident Finančnej správy poveril tento tím špecialistov, aby bezodkladne vykonal v tejto veci miestne zisťovanie. V prípade potreby požiadame Cyprus o otvorenie bilaterálnej daňovej kontroly,” potvrdila Denníku N hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková.

Na slová finančníka totiž ešte v piatok zareagovala aj daňová expertka Renáta Bláhová. Upozorňovala ho, že zamedzenie dvojitého zdanenia sa pravdepodobne jeho klientov netýka, keďže na Cypre by museli zamestnávať primeraný počet ľudí.

"Neviem, koľko z vašich klientov si to uvedomuje, ale cezhraničné transakcie podliehajú kontrole až 10 rokov spätne, trestný čin krátenia dane podľa našej legislatívy sa môže vyšetrovať až 20 rokov," odkazuje mu Bláhová, ktorá je zakladajúcou partnerkou spoločnosti BMB Leitner. 

Patrik Tkáč totiž na sociálnej sieti vysvetľoval, že úvery jeho bánk cyperským firmám sú v skutočnosti len obchodmi so slovenskými, respektíve českými klientmi, ktorí chcú využívať priaznivé cyperské dane. 

Generálne finančné riaditeľstvo v Českej republike nespresnilo, či v súvislosti s Tkáčovými výrokmi vykonajú obdobnú kontrolu. “S ohľadom na zákonnú povinnosť mlčanlivosti vám ku konkrétnemu daňovému subjektu nemôžeme nič povedať,” uviedla hovorkyňa riaditeľstva Petra Petlachová.

Ďalej však pripomína, že na zdanenie príjmov z transakcií medzi daňovým rezidentom Českej republiky a daňovým rezidentom Cypru sa vzťahuje zmluva o zamedzení dvojitého zdanenia.

Celý text stanoviska Finančnej správy

Prípady indikujúce účelové obchádzanie, znižovanie daňovej povinnosti alebo konanie daňových subjektov, pri ktorom dochádza k nevhodnej účelovej aplikácii daňového práva spôsobom, ktorý predstavuje jeho zneužitie sú a budú predmetom sústredeného záujmu kontrolórov finančnej správy, špeciálne školených a zameraných na oblasť cezhraničných daňových vzťahov vrátane transferového oceňovania. Prezident FS poveril tento tím špecialistov, aby bezodkladne vykonal v tejto veci miestne zisťovanie. V prípade potreby požiadame Cyprus o otvorenie bilaterálnej daňovej kontroly.

01 - Modified: 2007-06-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zdravotníctvo? Ľudia vládu nechvália
01 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov 02 - Modified: 2024-04-10 16:22:04 - Feat.: - Title: Na Cypre čaká 1000 ton potravín pre Gazu a deti zomierajú na podvýživu, námorný koridor je dočasne uzavretý 03 - Modified: 2024-04-01 15:59:18 - Feat.: - Title: Cyprus hlási záchranu 270 migrantov, Grécko zachytenie 74 ľudí na drevenom člne 04 - Modified: 2024-03-12 07:27:53 - Feat.: - Title: Z cyperského prístavu vyplávala prvá loď s humanitárnou pomocou pre Pásmo Gazy 05 - Modified: 2024-03-04 16:26:42 - Feat.: - Title: Mierová misia OSN na Cypre si pripomína 60. výročie pôsobenia. Pellegrini si myslí, že potrvá ešte dlho
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 23:48