StoryEditor

Vrátna dolina je uzavretá. Búrka za sebou zanechala spúšť

21.07.2014, 21:42
Búrka spôsobila najväčšie škody v Terchovej. Cesta do Vrátnej doliny je neprejazdná.

Odkedy žijem v Terchovej sme takýto výstražný prst od Pánbožka ešte nemali, zhodnotil situáciu po silnej búrke a povodni, ktorá poškodila aj cestu do Vrátnej doliny, horský záchranár Jozef Mičo.

Škody podľa neho zatiaľ nevedia presne odhadnúť. „Prišla veľká búrka. Ťažko povedať, čo všetko sa stalo. Kamaráti z horskej služby transportujú cez lanovku, 60 ľudí máme uviaznutých v chate pod výťahom. Sú tam premočené deti, ktorým zobralo úplne všetko, je tam zhrnutý kopec áut, ktoré nám stiahla nejaká bahenná lavína,“ povedal Mičo.


Fotografie sú z portálu terchova.info

Odtrhla sa aj časť kopcov Hromové a Steny. „Tie kopce sa zosunuli, takže aké škody, či nedajbože aj nejaká ujma na zdraví, to zatiaľ nevieme povedať. Zatiaľ len všetci pracujeme a snažíme sa pomôcť maximálne, čo sa dá. Teraz ideme transportovať ľudí, ktorí majú nejaké ubytovanie do Terchovej,“ dodal Mičo.

 

Vplyvom silnej búrky a výdatných zrážok došlo dnes podľa vedúceho odboru krízového riadenia Okresného úradu v Žiline Ľubomíra Hollého v Žilinskom kraji k rozsiahlym záplavám na území mesta Žilina a obcí Terchová, Belá, Lutiše, Divinka, Svederník, Rudina, Rudinka, Rudinská a Ľubochňa.

Od 16. do 18. hodiny postupne vyhlasovali povodňou dotknuté obce na území Žilinského kraja III. stupeň povodňovej aktivity. Z doteraz prijatých informácii od starostov obcí nedošlo k poškodeniu zdravia a stratách na životoch. škody na majetku obcí, právnických a fyzických osôb a podnikateľov, ako i škody obyvateľov obcí a na životnom prostredí budú vyčíslené po ukončení záchranných prác,“ dodal Hollý.


Slovensko zasiahli silné búrky. V Žiline vytopilo centrum

Niekoľko výjazdov hasičov v B. Bystrici, po jednom vo Zvolene a v Žiari nad Hronom si vyžiadala dnešná večerná búrka, sprevádzaná intenzívnym dažďom.

Ako pre TASR uviedol hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v B. Bystrici Erik Piater, hasiči odčerpávali vodu z pivníc a rodinných domov najmä na banskobystrickej Jakubskej ceste a tiež na Ulici THK. "Dovedna sme mali v krajskom meste päť výjazdov," dodal.

V Žiline a okolí zasahuje po silnej prietrži mračien niekoľko desiatok hasičov. Najhoršia situácia je v meste a priľahlých mestských častiach, kde hasiči odčerpávajú množstvo vody z cestných komunikácií, pivníc rodinných domov a obydlí, záhrad a dvorov. TASR o tom informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

V centre mesta vytopilo železničný podchod, podchod železničnej stanice a niekoľko obchodov.

Hasičov z Terchovej vyslali do Vrátnej doliny, kde došlo pri chate Vrátna k zosuvu pôdy. „Situáciu v Žilinskom kraji komplikuje niekoľko desiatok popadaných stromov, hasiči zasahujú najmä v Žiline - Považskom Chlmci, medzi obcami Rojkov (okres Ružomberok) a Kraľovanmi (okres Dolný Kubín), v obci Raková (okres Čadca), v meste Vrútky (okres Martin). Od tretej hodiny popoludní vykonali hasiči v okolí Žiliny viac ako dve desiatky výjazdov v súvislosti s odčerpávaním vody a odstraňovaním popadaných stromov,“ uviedla Farkasová.

Najčastejšie podľa nej hasiči odčerpávali vodu zo zatopených cestných komunikácií, podchodov, pivníc, rodinných domov, dvorov a záhrad. „Medzi najviac postihnuté lokality patrili ulice Sládkovičova, Spanyolova, Pittsburská, Zvolenská, Komenského, Sasinkova, Gazdová, sídlisko Vlčince, Považský Chlmec a mestá Turzovka a Rajec,“ uviedla Farkasová.

Doplnila, že spadnuté stromy odstraňovali hasiči v Bytči, Čadci, Kysuckom Novom Meste, Ružomberku, Terchovej a na ceste medzi Kraľovanmi a Rojkovom. „Pri udalostiach zasahovalo takmer 60 hasičov zo Žilinského kraja s 21 kusmi hasičskej techniky,“ dodala.


Búrky zasiahli aj Prešovský kraj

Aj Prešovský kraj v pondelok (21.7.) večer ochromila búrka, veľké škody však nenarobila. Podľa operačného dôstojníka Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove zasahovali hasiči trikrát. V dvoch prípadoch bol pravdepodobnou príčinou blesk.

Najskôr približne o 18.40 h pomáhali hasiť požiar transformátora v Kežmarku na Slavkovskej ulici, ktorý zasiahol pravdepodobne blesk. Rovnakú príčinu má podľa dôstojníka asi aj oheň v noci na povale rodinného domu v Malom Šariši neďaleko Prešove. Po polnoci búrka komplikovala situáciu vo Vranove nad Topľou, kde hasiči zasahovali pri odčerpávaní vody na ulici 1. mája.

01 - Modified: 2006-08-14 08:19:18 - Feat.: 0 - Title: Najdrahšie mestá na svete sú európske
01 - Modified: 2024-04-18 12:24:36 - Feat.: - Title: Silné búrky v Afganistane a Pakistane si vyžiadali najmenej 137 obetí 02 - Modified: 2024-04-19 08:00:00 - Feat.: - Title: Môže si za záplavy v Dubaji krajina sama? Už roky umelo ovplyvňuje počasie, odborníci v tom majú jasno 03 - Modified: 2024-04-18 10:54:49 - Feat.: - Title: Letisko v Dubaji obnovuje prevádzku, očakávajú meškania letov 04 - Modified: 2024-04-16 13:08:51 - Feat.: - Title: Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri 05 - Modified: 2024-04-15 13:40:57 - Feat.: - Title: Kvôli búrkam zahynulo v Pakistane najmenej 41 ľudí. Viac než polovicu zabili blesky
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 01:11