StoryEditor

Máte komplex z premiéra, reagoval Lajčák na Ficov výrok o vojne

03.12.2014, 15:51
Autor:
redred
Ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka podráždili otázky novinárov na varovanie premiéra pred veľkým vojenským konfliktom.

Vy máte komplex z Roberta Fica, ja ho nemám, ja nebudem hrať podľa týchto vašich nôt. Je to nezmysel a len ma oberáte o čas,“  podráždene reagoval pred novinármi na Úrade vlády diplomat a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Týkalo sa to včerajšieho vyjadrenia premiéra Roberta Fica na HNClube, na ktorom vyhlásil, že z dobrého nemeckého zdroja má informáciu, podľa ktorej hrozí na 70 percent veľký vojenský konflikt kvôli Ukrajine. Lajčák priznal v rozhovore s novinármi, ktoré zverejnila RTVS na svojej facebookovej stránke, že o tejto Ficovej informácii nevedel.


Prečítajte si aj: Na 70 percent hrozí veľký vojenský konflikt kvôli Ukrajine, vyhlásil Fico


 

Nerozprávali sme sa o tom s premiérom a ani nikto zvonka sa ma na túto informáciu nepýtal,“ povedal Lajčák. Novinárom ďalej povedal, že to nesúvisí  so zahraničnou politikou, ale týka sa to komplexu novinárov z Roberta Fica.  „Som ochotný sa s vami baviť, ak mi položíte serióznu otázku,“ dodal minister zahraničných vecí, ktorý potom bez slova odišiel.

 
Podľa politológa Jána Baránka môže ísť o dve alternatívy, prečo Lajčák reagoval podráždene.  „Buď je nahnevaný, že sa táto informácia dostala z úst premiéra Fica von, alebo je nahnevaný, že naozaj o tom nevedel,“ tvrdí pre HNonline.sk Baránek. 
 

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák a premiér Robert Fico. Snímka: SITA/J. Slovák
 
Ten kritizoval aj samotného premiéra. „Premiér nie je novinár, musí si uvedomiť, že on nemá právo hovoriť takéto vážne veci bez toho, aby uviedol zdroj. A druhá vec: nepovedal úplnú informáciu. On hovorí o vojne, ale nepovie kto s kým má vlastne bojovať, povedal len, kto s kým bojovať nebude,“ dodal Baránek.
 
Podľa politológa Martina Klusa ide o neštandardné správanie Miroslava Lajčáka. „Nie je štandardné, aby o takejto téme nevedel minister zahraničných vecí.  Najpravdepodobnejšie vidím za vynechaním Lajčáka z tejto témy fakt, že zlyhala komunikácia. Je to vidieť aj na jeho netradičnom správaní, nie sme na neho zvyknutí u Miroslava Lajčáka,“ povedal pre HNonline.sk politológ Klus. 

 

01 - Modified: 2007-01-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Odpočet HN
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 04 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 04:18