StoryEditor

Najvyšší súd potvrdil členom sýkorovcov vysoké tresty

29.11.2013, 11:17
Autor:
tasr, stltasr, stl

Senát Najvyššieho súdu (NS) SR odsúdil vo štvrtok 28. novembra štyroch členov seneckej výpalníckej vetvy sýkorovcov na vysoké tresty odňatia slobody od osem do 21 rokov odňatia slobody.

Martina Biháriho, prezývaného Rus, ktorý je stále na úteku odsúdil NS SR na 21-ročný trest odňatia slobody, Františka Kukka na 13 rokov, Alexandra Botlóa na 22 rokov a Ivicu Kostriča na osem rokov odňatia slobody. NS SR tak vo štvrtok z časti potvrdil májový rozsudok Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, keď zamietol odvolanie prvej trojici obžalovaných a znížil len trest Kostričovi o jeden rok.

"Odvolací súd nezistil závažné pochybenia ŠTS. To, že Bihári bol v tejto skupine sýkorovcov na čele bolo preukázané na základe výpovedí štyroch obvinených a ďalších svedkov," zdôvodnil vo štvrtok mimo iného predseda trojčlenného senátu NS SR. "Tĺkli ľudí na diskotékach, chodili po Senci so samopalmi, policajti s tým nič nerobili. Boj so štátom sa vyhrať nedá, možno to bolo možné v 90-tych rokoch. Museli rátať, že to musí raz skončiť, tak ako skončili piťovci a iné bratislavské skupiny," povedal ďalej predseda NS SR.

Skupina bola obžalovaná dovedna z desiatich skutkov. Centrum tejto skupiny bolo v kasíne Ivicu Kostriča, kde sa dohadovala "práca a koordinovala činnosť".

Na štvrtkovom verejnom zasadnutí NS prerokúval odvolanie Martina Biháriho a voči nemu konal senát NS ako voči ušlému. Okrem neho sa voči májovému verdiktu ŠTS odvolali ďalší traja členovia skupiny a to Alexander Botló, František Kukko a Ivica Kostrič Na štvrtkovom zasadnutí bol prítomný len Kukko.

ŠTS 21. mája odsúdil Biháriho na 21 rokov, Alexandra Botlóa, prezývaného Mongol na 22 rokov, Františka Kukka na 14 rokov a Ivicu Kostriča na osem rokov. Išlo už o druhý verdikt nad touto seneckou skupinou sýkorovcov, ktorú pôvodne riadil zavraždený Peter Havasi. Senát ŠTS v máji odsúdil v tejto kauze aj ďalšie štyri osoby, ktoré sa však neodvolali a verdikt je nad nimi už právoplatný. Odpykajú si tresty od troch rokov a dvoch mesiacov až do 13 rokov.

ŠTS prvým rozsudkom 23. februára tohto roku odsúdil pôvodne desať údajných sýkorovcov na vyššie tresty odňatia slobody ako v máji, a to od troch do 24 rokov. Takmer štvrťstoročie si podľa vtedajšieho rozsudku mal vo väzení s maximálnym stupňom stráženia odsedieť údajný šéf seneckej skupiny sýkorovcov Bihári.

Rozsudok si prišli vypočuť iba traja obžalovaní, Rus bol už vtedy na úteku a ostatní požiadali, aby sa proces ukončil bez nich. Na 24 rokov okrem Martina Biháriho odsúdili aj Alexandra Botlóa a o osem mesiacov menej dostali Milan B., František L. a Milan J. Na Rusa je vydaný medzinárodný zatykač.

Pôvodne pezinský súd odsúdil obžalovaných za 14 skutkov. Medzi mini je členstvo v zločineckej skupine, vydieračský únos, vyberanie výpalného, podvod, nedovolené ozbrojovanie a iné trestné činy. Podľa obžaloby nútili podnikateľov, aby im platili za ochranu, ale aj obchodovali s falošnými diaľničnými známkami. Známky boli v hodnote minimálne 40.000 eur. Obžalovaných okrem iných dôkazov usvedčovala výpoveď bývalého člena zločineckej skupiny. Spis v tejto veci mal viac ako 11.000 strán.

Koncom mája ŠTS v Pezinku odsúdil ďalších vysoko postavených sýkorovcov. Jedného z údajných bossov zločineckej skupiny sýkorovcov Ladislava B., prezývaného Dlhý Laco, 28. mája odsúdil na 25 rokov vo väzení s maximálnym stupňom stráženia. Rozsudok si vypočuli aj ďalší obžalovaní. Tresty zväčša presahovali 20 rokov väzenia.

Viliama R., prezývaného Čierny Vilko, a Richarda Š. poslal súd za mreže tiež na 25 rokov, Filip N. si má odsedieť 23 rokov, Peter D. 22 rokov a Marek Š. 20 rokov v najprísnejšom väzení. Roman S. má ísť do väzenia na 13 rokov a Juraj Bilik, ktorý pred súdom vypovedal v neprospech ostatných obžalovaných, na osem rokov. Všetci podľa súdu patria do bratislavskej zločineckej skupiny sýkorovci.

Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný, okamžite sa voči nemu odvolali obhajcovia obžalovaných. Prokurátor nesúhlasil s výškou trestov u väčšiny obžalovaných, v prípade Romana S. si ponechal zákonnú lehotu na vyjadrenie o odvolaní. O odvolaní, rovnako ako dnes, bude rozhodovať NS SR.

Skupinu obžalovaných vinila prokuratúra z prípravy vraždy jedného člena sýkorovcov Martina H., okrem toho sú obžalovaní aj z ďalších závažných trestných činov ako zosnovanie zločineckej skupiny, vydieranie, vydieračský únos, podpaľovanie áut a poškodzovanie súkromného majetku.

01 - Modified: 2005-10-03 17:02:00 - Feat.: 0 - Title: Tréner Chelsea Mourinho volá po rešpekte a uznaní v Albióne
01 - Modified: 2024-04-25 12:05:00 - Feat.: - Title: Rezort spravolivosti nežiadal Najvyšší súd o konkrétne spisy. Len záznamy o prerozdeľovaní, vraví Susko 02 - Modified: 2024-04-25 13:02:01 - Feat.: - Title: Konanie Fica vykazuje podľa Remišovej známky zastrašovania súdnej moci 03 - Modified: 2024-04-24 14:23:39 - Feat.: - Title: Šéf Najvyššieho súdu Šikuta reaguje na Fica: Ide o politický útok. Je nemysliteľné vydať celú databázu 04 - Modified: 2024-04-08 13:47:01 - Feat.: - Title: Fico vyzval Šikutu a Mazáka, aby podali disciplinárny návrh na Klimenta a Štifta 05 - Modified: 2024-04-05 07:34:20 - Feat.: - Title: Sudcovia sa zastali kolegov, ktorých kritizoval Fico. Hovoria o nátlaku a žiadajú ospravedlnenie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 15:04