StoryEditor

,,Štátny prieskum za tristotisíc eur? To je zverstvo"

14.05.2013, 00:00
Do rezortu školstva prídu milióny eur. Nie však na platy učiteľov či rekonštrukciu škôl.

Do rezortu školstva prídu desiatky miliónov eur. Nie však na platy učiteľov či rekonštrukciu škôl. Minister Dušan Čaplovič rozbehol desať europrojektov za 204 miliónov eur, ktoré zlepšia rozpočet najmä súkromným firmám – dodávateľom počítačovej techniky, softvéru, či poradenských služieb. Napríklad Národný ústav celoživotného vzdelávania plánuje obstarať „výskum postojov jednotlivcov, zamestnávateľov a zástupcov vzdelávacích inštitúcií k ďalšiemu vzdelávaniu a poradenstvu pre dospelých“ – za 322 800 eur.

„Tá cena je ohromujúca, neviem si predstaviť, čo všetko v tom môžu chcieť,“ hovorí Martin Slosiarik z agentúry Focus.

Podobné prieskumy sa podľa neho robia pri veľkorysom odhade za 50-tisíc eur. „To je zverstvo, prieskum za takú cenu si ani neviem predstaviť,“ hovorí aj šéf agentúry Polis Slovakia Ján Baránek.

Suma 322 800 eur bola stanovená na základe prieskumu cien. Požiadali sme preto ústav, aby nám tento prieskum poskytol. „Vzhľadom na to, že cenotvorba je poskytnutá obchodnými spoločnosťami, neudelili nám výslovný súhlas na zverejnenie,“ uviedla manažérka projektu pre publicitu Eva Brázdilová.

Brázdilová však prisľúbila, že keď firmy súhlas udelia, informácie pošle. Cieľom projektu je rozvoj systému vzdelávania a poradenstva pre dospelých a väčšia účasť na ďalšom vzdelávaní.

Projekt ďalej počíta s externe dodanou analýzou „dodržiavania kvality vzdelávacích programov medzi organizáciami poskytujúcimi celoživotné vzdelávanie“ za 350-tisíc eur. Za propagačné služby vrátane televíznej kampane plánuje ústav zaplatiť celkovo tri milióny eur. Manažérka Eva Brázdilová upozorňuje, že v porovnaní s nákladmi iných štátov EÚ na projekty ďalšieho vzdelávania je 28 miliónov nízka suma.

Vysokokvalitný e-obsah
Najviac však na projekte za takmer 28 miliónov eur zarobí firma, ktorá vyhrá súťaž na dodávku didaktických pomôcok. Ide o 20-tisíc licencií na diagnostický softvér v oblasti poradenstva pre dospelých po 127,50 eura a päťtisíc softvérových licencií na vzdelávacie programy na nadobudnutie odbornej spôsobilosti v 40 rôznych oblastiach po 1 970 eur. Podľa popisu k projektu „ide o vysokokvalitný e-obsah“. „Trhová cena softvérových nástrojov na diagnostiku osobnosti, vedomostí či zručností uchádzača o školenie sa v korporátnej sfére pohybuje na úrovni 50 až 80 eur za test,“ hovorí Lukáš Zajac z personálnej agentúry Smart Choice. Vzdelávacie programy vyjdú podľa neho na 600 až 800 eur za deň.

Ceny skreše súťaž
Na vysoké náklady za desať europrojektov upozornili na poslednom školskom výbore parlamentu ministra Čaploviča aj opoziční poslanci. „Poukázali sme na to, že tie rozpočty národných projektov sú v niektorých položkách brutálne nadsadené,“ hovorí poslanec Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS). Upozornil tiež, že štát plánuje okrem vlastných priestorov využívať pre projektových pracovníkov aj ďalšie, prenajaté priestory. Výdavky za prenájom dosiahnu podľa neho za tri roky 3,5 milióna eur, pričom podľa zákona o verejnom obstarávaní nie je potrebné na nájom vypísať súťaž. „Za tú sumu je možné prenajať na tri roky 120 veľkometrážnych bytov v najlukratívnejšej lokalite pod Bratislavským hradom,“ spočítal poslanec Peter Osuský (SaS).

„Akceptujem stanoviská odborných hodnotiteľov, ktorí posudzovali tieto projekty,“ uviedol minister Čaplovič. Poslancov výboru tiež upozornil, že výdavky na projekty môžu okresať verejné súťaže. „Väčšinou to tak býva, ja s tým rátam,“ dodal. Podľa Čaploviča nie je možné tieto peniaze použiť na rekonštrukciu škôl alebo ich posunúť učiteľom. Výbor napokon ministra školstva zaviazal, aby do konca júna predložil výboru správu o opatreniach na zefektívnenie vynakladania prostriedkov z eurofondov. Desať projektov, ku ktorým majú pribudnúť ešte ďalšie dva, majú byť hotové do roku 2015.


menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 03:01