StoryEditor

Prehra Gašparoviča či najkratší let z Bratislavy. Toto sú top udalosti štvrtka

04.12.2014, 17:36
Autor:
redred

Bratislava dostane najkratší let.
Aerolinka Fly Niki bude lietať do Viedne

Po cestách a železniciach sa do Viedne dostanete už aj vzduchom. Aerolinka Fly Niki totiž v blízkej dobe plánuje podľa informácií HN spustiť let, ktorý bude trvať iba päť minút. "Bude to najkratší let medzi dvoma štátmi na svete," povedal CEO spoločnosti Aviation Cluster Slovakia Martin Miklánek.

Pre porovnanie autobusom to trvá na viedenské letisko približne hodinu. Spoločnosť presné sumy ešte dolaďuje. Linka do rakúskej metropoly má začať lietať od prvého apríla budúceho roka. Podľa informácií HN by cena mohla začínať od 10 eur. Presné sumy aerolinky ešte nezverejnili. V súčasnosti totiž o nich ešte stále rokujú.


Slovensko má zákon roka. S viacerými zmenami

Slovensko má schválený rozpočet na budúci rok. Postarali sa o to poslanci vládneho Smeru-SD, ktorí návrh zákona roka schválili svojimi 81 hlasmi. Na hlasovaní o rozpočte sa pritom zúčastnilo 142 poslancov, 53 hlasovali proti a osem poslancov sa hlasovania zdržalo.

Rozpočet pritom prešiel oproti pôvodnej verzii, ktorú do parlamentu predložila vláda, viacerými zmenami. Okrem rozpočtového pokrytia zavedenia odvodovej odpočítateľnej položky a zvyšovania platov učiteľov a ďalších pracovníkov verejnej správy obsahuje aj navyšovania rozpočtov ďalších kapitol.

Pôvodne navrhovaný deficit verejnej správy pre budúci rok na úrovni 1,98 % hrubého domáceho produktu tak platiť nebude. Podľa skorších vyjadrení ministra financií Petra Kažimíra je hraničným limitom navyšovania schodku v parlamente 2,5 % výkonu ekonomiky, presné čísla deficitu po schválených úpravách však ministerstvo financií zatiaľ nezverejnilo.


Gašparovič mal vymenovať Čentéša, rozhodol súd.
Dostane odškodné 60-tisíc eur

Zvolený, nevymenovaný za Generálneho prokurátora Jozef Čentéš dostane od štátu 60–tisíc eur. Priznal mu ich Ústavný súd. Ten totiž rozhodol, že bývalý prezident Ivan Gašparovič porušil jeho základné práva tým, že ho nevymenoval na post generálneho prokurátora. 

Okrem toho namietal aj porušenie práva na prístup k voleným a iným verejným funkciám za rovnakých podmienok a právo na zachovanie ľudskej dôstojnosti prezidentom. Napriek tomu verdiktu Čentéš šéfovať prokuratúre nebude.

Verdikt Ústavného súdu prišlo po takmer dvoch rokoch. Dôvodov na tak dlhé konanie bolo viac. Čentéš aj Gašparovič totiž postupne vzniesli námietky zaujatosti voči dvanástim z trinástich ústavných sudcov. Došlo tak k bezvýchodiskovej situácii, pri ktorej o Čentéšovej sťažnosti nemal kto rozhodnúť. Ten problém vyťal až novozvolený preziden Andrej Kiska, keď námietky svojho predchodcu stiahol.


Dajte si pozor, aby ste nedopadli ako Hitler, varoval Západ Putin

Rusko dokázalo, že vie brániť svojich krajanov, povedal vo svojom každoročnom prejave o stave Ruska prezident Vladimír Putin v súvislosti s ukrajinskou krízou. Svojich nepriateľov varoval, že Rusko nie je možné vojensky poraziť. Moskva podľa neho podporuje samostatnosť "bratského ukrajinského národa".

"Prešli sme skúškami, ktoré zvláda len silný národ," povedal Putin hneď v úvode svojho prejavu pred poslancami ruského parlamentu. "Preukázali sme súdržnosť na tisícročnej ceste," dodal.

Ruský prezident pripomenul tohtoročnú anexiu Krymu Ruskom, ktorú si podľa neho však priali sami obyvatelia polostrova. Šéf Kremľa Krym prirovnal k jeruzalemskej Chrámovej hore. "Je pre Rusov rovnako dôležitý ako Chrámová hora pre moslimov a židov," povedal. "Práve na tejto pôde si naši predkovia uvedomili, že sú jednotný ľud".


Hana Hegerová je v umelom spánku po mozgovej príhode

Speváčka Hana Hegerová leží vo Všeobecnej fakultnej nemocnici v Prahe. Podľa zdroja Revue iDnes.cz je v umelom spánku.

"Môžeme potvrdiť jej hospitalizáciu," povedal hovorca nemocnice Filip Brošňa s tým, že ďalšie informácie o jej zdravotnom stave nesmie zatiaľ poskytnúť.

Podľa zdroja Revue iDnes.cz bola osemdesiattriročná Hana Hegerová do nemocnice prevezená zo svojho bytu po srdcovej príhode a uvedená do umelého spánku.

"Včera som jej telefonoval a telefón mi nebrala, ale túto informáciu nemám," povedal publicista Tomáš Padevět, ktorý so speváčkou pracoval na jej autobiografii.

 

01 - Modified: 2007-01-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Najrizikovejšie povolania
01 - Modified: 2024-01-23 23:00:00 - Feat.: - Title: Invalidné penzie či nové sumy úrazových dávok. Pozrite si prehľad najdôležitejších zmien v roku 2024 02 - Modified: 2024-01-09 07:00:00 - Feat.: - Title: Apple na nás v roku 2024 vybalí poriadnu nálož nových technológií. Pozri si náš veľký prehľad a priprav sa na novinky 03 - Modified: 2024-01-01 12:48:30 - Feat.: - Title: Svet komiksov: Marvel má problém, prichádzajú superhrdinské suchoty. Pozri si prehľad projektov, ktoré uvidíme v roku 2024 04 - Modified: 2023-11-23 14:36:54 - Feat.: - Title: PREHĽAD sviatkov a prázdnin v roku 2024. Pripravte sa na sklamanie, polovica vychádza na víkend. Vianoce však budú uprostred týždňa 05 - Modified: 2023-11-13 12:04:13 - Feat.: - Title: Rekordy sociálnych sietí: Kto je najsledovanejší na Facebooku a ktorý príspevok má najviac lajkov? Výsledky ťa prekvapia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 16:07