StoryEditor

Kňažko prečítal správu o stave republiky. Vyššie dane by nikdy nepodpísal

14.01.2014, 18:17
Autor:
tasr, stltasr, stl

Ak bude za prezidenta zvolený tribún Nežnej revolúcie, bývalý podpredseda vlády a viacnásobný minister, aktuálne občiansky kandidát Milan Kňažko, bude plne využívať novú právomoc hlavy štátu nevymenovať kandidátov do rôznych funkcií, od rektorov vysokých škôl až po sudcov Najvyššieho súdu (NS) SR. Povedal to dnes pri príležitosti prednesu svojej správy o stave republiky.

Harabina by nevymenoval
"Verejne oznamujem, že hodlám plne využiť právomoc, ktorú prezidentovi republiky dalo rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR z októbra 2012 v spore o vymenovanie generálneho prokurátora. Podľa tohto rozhodnutia má prezident právo nevymenovať kandidáta, ak má dôvodnú pochybnosť, či navrhnutá osoba bude schopná vykonávať funkciu spôsobom neznižujúcim vážnosť funkcie," vyhlásil Kňažko. "Toto právo, ktoré získal prezident rozhodnutím Ústavného súdu, budem využívať pri vymenúvaní vedúcich ústredných orgánov, vyšších štátnych funkcionárov, ale aj pri vymenúvaní rektorov a vysokoškolských profesorov," dodal. Právo dané rozhodnutím ÚS SR chce Kňažko využiť aj pri vymenúvaní sudcov ÚS, predsedu a podpredsedu ÚS, predsedu a podpredsedu NS a pri vymenúvaní troch členov Súdnej rady. "Už v tejto chvíli môžem so všetkou zodpovednosťou vyhlásiť, že v žiadnom prípade a za žiadnych okolností nevymenujem do funkcie predsedu Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina," vyhlásil Kňažko. Dodal, že nechce byť "aktivistickým prezidentom, teda činiteľom, ktorý prekračuje svoje právomoci a nedovolí ostatným, aby konali autonómne". "Mojím cieľom je byť aktívnym prezidentom, ktorý plne využíva svoje právomoci, lebo iba to je spôsob, akým môže svoju funkciu vykonávať v prospech občanov," zdôraznil.

Kňažko by ako prezident chcel podporiť znovuzapojenie Slovenska do medzinárodného projektu Partnerstvo pre otvorené vládnutie, do ktorého vstúpila pôvodne ešte vláda Ivety Radičovej. "Základným zmyslom tejto iniciatívy je, že vláda sa zodpovedá občanom, že im umožňuje viac sa podieľať na správe vecí verejných, že poskytuje verejnosti informácie, ktorými disponuje. Všetko presne v duchu zásady - vláda je tu pre občanov, nie občania pre vládu," vysvetlil Kňažko. "Budem vyzývať na transparentnosť politické strany, ktoré sú prevodovým mechanizmom medzi vôľou občanov, vyjadrenou vo voľbách, a správou vecí verejných - vládnutím. Budem dôrazne žiadať, aby aj politické strany vo financovaní svojej činnosti či volebných kampaní, ale aj pri personálnych nomináciách do verejných funkcií, sa správali transparentne, demokraticky a zohľadňovali výhradne verejný záujem," vyhlásil.

"Budem pranierovať politikov, ktorí periodicky zneužívajú národnostnú otázku v populistických predvolebných zápasoch. Pre mňa je pokojné spolunažívanie všetkých občanov bez ohľadu na ich národnosť prioritou, ktorú budem obhajovať a chrániť," prisľúbil prezidentský kandidát.


Milana Kňažka prišli podporiť aj Emília Vašáryová a Milan Lasica.

Sloboda, demokracia, právny štát či ľudské práva by podľa Kňažka mali byť základným kompasom vo vnútornej aj zahraničnej politike Slovenska. "SR má dlhodobo určené priority zahraničnej politiky, teda západný Balkán a Východné partnerstvo, ktoré považujem za správne a budem ich svojimi zahraničnopolitickými aktivitami ako prezident podporovať," potvrdil Kňažko. "Okrem týchto priorít by sme však mali mať zahraničnú politiku, ktorá bude niečím charakteristická a vo svete známa. Budem presadzovať, aby silným pilierom slovenskej zahraničnej politiky boli ľudské práva," podčiarkol prezidentský kandidát, ktorý nechce podceňovať ani ekonomickú dimenziu zahraničnej politiky vrátane diverzifikácie zdrojov plynu.

"Za veľmi dôležité považujem členstvo SR v eurozóne. Spoľahlivá mena zodpovedá našim záujmom, a preto je potrebné, aby sme aj my boli aktívni pri prekonávaní európskej krízy a spolupracovali pri ochrane eura. Európsky pilier zahraničnej politiky narastá a je nevyhnutné, aby sme sa udržali v centre rozhodnutí o budúcnosti Európy," podčiarkol Kňažko, podľa ktorého je základom úspešnej zahraničnej politiky "slušná domáca politika". "Je historickým faktom, že zahraničnopoliticky začal štát získavať rešpekt až po voľbách v roku 1998 a po nástupe prointegračného vládneho kurzu," dodal.

"Som presvedčeným zástancom toho, aby Slovensko dosiahlo vyrovnaný rozpočet," otvoril Kňažko ekonomickú kapitolu svojej správy. Dodal, že bude podporovať prílev zahraničných investícií, ale aj rozvoj malého a stredného podnikania.

Žiadne vyššie dane
"V súčasnosti vláda neúmerne zvyšuje dane a ničí tak podnikateľské prostredie. Ako prezident SR preto nepodpíšem žiadny zákon, ktorý by zvyšoval dane," vyhlásil Kňažko. "Problém stagnujúcej domácej ekonomiky nevyriešime tým, že ho budeme ignorovať, prípadne presviedčať nezamestnaných, nech sa odregistrujú z oficiálnych štatistík, alebo ich dokonca administratívne upravovať. Rovnako sa nedá spoliehať na sľuby hospodárskeho rastu za rohom, odhaduje sa, že HDP musí rásť minimálne o 3,5 percenta, aby začala rásť zamestnanosť," vyhlásil Kňažko, podľa ktorého je vysoká nezamestnanosť najväčším problémom slovenskej ekonomiky.

Politici sa podľa neho rozhodli problém nadmerných výdavkov riešiť väčším zdaňovaním tých, čo produkujú a vytvárajú pracovné miesta. "Nezmysly ako daňové licencie a podobné záplaty na neschopnosť pripraviť účinné riešenia, škodia podnikateľskému prostrediu a vláde sa vypomstia," zdôraznil.

"Ľudia v zanedbanej a poškodzovanej krajine potrebujú prácu. Príležitosťou pre nich je pracovať na regenerácii poškodenej krajiny, aby bolo menej povodní, sucha i extrémnych prejavov počasia. Na programe regenerácie poškodenej krajiny, aby v krajine bol dostatok vody pre ľudí, prírodu, potraviny i zdravú klímu, môžu pracovať tisíce ľudí," tvrdí Kňažko.   Slovenské zdravotníctvo je podľa neho rozkročené medzi socializmom a trhovým hospodárstvom, a z oboch preberá to horšie. "Ako prezident sa budem angažovať za zlepšenie atmosféry v rezorte, ktorý za ostatné obdobie prešiel búrlivými situáciami. Dovoľte mi zároveň povedať, že považujem za škandalózne, akým spôsobom sa skončili požiadavky zdravotných sestier na zlepšenie ich finančného ohodnotenia. Ľudsky ma to hnevá, a ako prezident by som sa v podobných situáciách aktívne zapojil do hľadania riešení. Dialóg je jediná cesta, ako dosiahnuť spoločenskú zhodu na smerovaní akejkoľvek, nielen zdravotnej politiky," dodáva prezidentský kandidát.

"Dlho sme žili v pokojnej ilúzii o tom, že na Slovensku, napriek slabému financovaniu školstva, produkujeme trvale vysokú kvalitu vzdelania. Nedávne výsledky testovania študentov v prieskume PISA ukázali, že sa naši študenti prepadajú v matematickej, čitateľskej i prírodovednej gramotnosti," vyhlásil Kňažko. Školstvu podľa neho chýba prepojenie s praxou. "Neustále sa veľa rozhoduje od úradníckeho stola, no málo priestoru sa necháva samotným školám," vyhlásil.

Podpora kultúry
Úloha štátu v podpore kultúry je podľa Kňažka nevyhnutná. "Chcem sa z pozície prezidenta zasadiť aj o viaczdrojové financovanie kultúry na Slovensku a aktívne nabádať významných podnikateľov a súkromný sektor, aby na kultúru pravidelne finančne prispievali," povedal.

V ústave je zakotvené, že prezident svojím rozhodovaním zabezpečuje riadny chod ústavných orgánov. "To nie je fráza, ale konkrétna povinnosť, ktorú budem zabezpečovať promptne a bez zbytočných odkladov," povedal Kňažko, podľa ktorého nie je v poriadku, že Slovensko bolo dlhú dobu bez generálneho prokurátora a predsedom Najvyššieho kontrolného úradu je funkcionár, ktorému sa funkčné obdobie skončilo 5. februára 2012.

"Ako prezident nebudem mlčať ani v prípade, keď vláda navrhne a parlament schváli rozpočet, ktorý - napríklad – neumožní, aby si riadne zvolená a ústavne ustanovená ombudsmanka a jej úrad mohli plniť svoje zákonné povinnosti pri ochrane práv a slobôd občanov," vyhlásil Kňažko.

"Vo vzťahu k Národnej rade Slovenskej republiky dáva ústava prezidentovi právo, aby vrátil poslancom zákon na opätovné prerokovanie. Chcem v tejto chvíli povedať, že ako prezident nepodpíšem žiadnu normu, ktorú poslanci prestrčia do právneho poriadku nepriamou novelizáciou," zdôraznil prezidentský kandidát. "Situácia, že sa jedným zákonom novelizuje viacero zákonov, ktoré navzájom obsahovo nesúvisia, ako napríklad, že sa zákonom o cenných papieroch novelizuje zákon o odpadoch, robí z právneho poriadku kodifikovaný chaos. A to len preto, aby si vláda a poslanci uľahčili život," konštatoval vo svojej dnešnej správe Milan Kňažko.

"V našej vlasti je toho veľa, čo nefunguje. Mnoho oblastí stagnuje. A je preto pre mňa silnou motiváciou nielen tento stav pomenovať, ale sa aj uchádzať o dôveru občanov v prezidentských voľbách, aby sme spoločne, v prípade môjho úspechu, mohli tento stav zmeniť. Ako už neraz v našich dejinách, aj dnes znovu ide o veľa," uzavrel prejav heslom svojej prezidentskej kampane.

01 - Modified: 2005-12-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Akciové trhy skončili zmiešane
01 - Modified: 2024-04-19 14:28:02 - Feat.: - Title: Už žiadna bagetejšn. Attila Végh doplatil na svoje ostré vyjadrenia, spoluprácu s ním nepredĺži ani známa bagetáreň 02 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 03 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 04 - Modified: 2024-04-10 15:09:30 - Feat.: - Title: Bývalý manažér Trumpovej firmy ide opäť do väzenia, tentoraz za krivú výpoveď 05 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 22:47