StoryEditor

Paška padol. A Smer nabieha do nemocníc

18.11.2014, 23:00
Preverenie obchodov nemocníc s bývalou firmou Pavla Pašku odobrili aj poslanci Smeru

Kauza drahého nákupu CT prístroja pre piešťanskú nemocnicu sa nemusí skončiť len odchodom ministerky zdravotníctva či predsedu parlamentu. Poslanci výboru pre zdravotníctvo totiž odhlasovali, že si posvietia na nemocnice Piešťany, Martin a Trenčín. Teda v tých, ktoré nakupovali od spoločnosti Medical Group SK. Ide o firmu, v ktorej figuroval odstupujúci šéf Národnej rady Pavol Paška (Smer-SD) a ktorá mala dodať predražené CT-čko do Piešťan.

Za preverenie nákupov hlasovali na návrh opozície všetci prítomní poslanci, a to vrátane zákonodarcov Smeru. „Návrh som podporil preto, aby sa ukázalo, ako to naozaj je s nákupom CT prístroja,“ reagoval Jozef Valocký zo Smeru. Sám žiadne podozrenia nemá, no chce, aby sa vyvrátili všetky pochybnosti. Podobne reagoval aj jeho stranícky kolega Vladimír Baláž.

Poslanci sa chcú zamerať na všetky nákupy zdravotníckych prístrojov od spomínanej firmy ešte od roku 2010. Ako však pripomína Peter Kunder, analytik Aliancie Fair-Play, ich možnosti pri prešetrovaní sú limitované. Inými slovami – kauza sa napokon ešte stále môže skončiť „zametená“ pod koberec. „Parlamentný výbor nemá zvláštne vyšetrovacie nástroje. Dosť záleží na tom, koľko informácií dostane a čo sa s nimi bude diať ďalej,“ povedal Kunder. Výraznejším posunom by podľa neho bolo, keby sa prípadom zaoberal Najvyšší kontrolný úrad SR či Úrad pre verejné obstarávanie. Tie sa prípadom už zaoberajú, rovnako ako prokuratúra.

O dôležitosti situácie svedčí aj odstúpenie predsedu parlamentu Pavla Pašku. Náhradu za neho včera riešilo úzke vedenie Smeru. Podľa informácií HN budú výsledok rokovaní a meno jeho nástupcu známe vo štvrtok. Poslanci zdravotníckeho výboru okrem kontroly v troch nemocniciach včera odhlasovali aj to, že minister zdravotníctva Viliam Čislák bude musieť predložiť správu o prešetrení tendrov vo všetkých nemocniciach rezortu, v ktorých Medical Group uspela od roku 2010.

Chcú detaily

Budeme sa pýtať na detaily, avizovali opoziční poslanci. „Existuje rad dôvodných podozrení, že podobným spôsobom sa tunelujú verejné zdroje v zdravotníctve nominantmi Smeru aj v iných nemocniciach, respektíve že dochádza k tunelovaniu verejných zdrojov v zdravotníctve v prospech nejakých firiem, povedzme aj blízkym predsedovi Národnej rady,“ povedal Viliam Novotný (SDKÚ).

Piešťanská nemocnica a Paška pritom akékoľvek podozrenia popierajú. Za tvrdenia opozície pohrozili už aj žalobami. Paška zdôraznil, že vo firme, ktorej sa kauza týka, nepôsobí už trinásť rokov.

Predražený

Impulzom na preverenie nákupov bola zmluva na nákup CT prístroja v Nemocnici Alexandra Wintera v Piešťanoch za 1,6 milióna eur. Dodať ho mala Medical Group SK, od ktorej v minulosti nakupovali aj nemocnice v Trenčíne a Martine. Rovnaký CT prístroj ako v piešťanskej nemocnici mala pritom kúpiť nemocnica v Česku asi o milión eur lacnejšie. Riaditeľka piešťanskej nemocnice Mária Domčeková pripisovala vysokú cenu prístroja technickým parametrom prístroja a cenu nepovažovala za prehnanú.

Po vlne kritiky zo strany verejnosti pre kauzu napokon odstúpila ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, ale aj podpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičová, ktorá bola zároveň šéfkou dozornej rady piešťanskej nemocnice. Tá napokon požiadala o zrušenie kontraktu.

01 - Modified: 2006-12-28 07:14:39 - Feat.: 0 - Title: Ľudia prešli od telefonovania k správam
01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 03 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 04 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva 05 - Modified: 2024-04-08 14:35:16 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Chystá sa politické zemetrasenie? SNS chce otvoriť koaličnú zmluvu, žiada posty Hlasu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 07:07