StoryEditor

Máme už konkrétny motív vraždy

Chýbajú nám už len jeden, dva dôkazy, aby sme mohli vzniesť obvinenie, hovorí o vyšetrovaní Valkovej vraždy námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Šufliarsky.

V piatok to boli tri roky, keď zavraždili prominentného právnika Ernesta Valka. V akom štádiu sa momentálne nachádza vyšetrovanie jeho vraždy?

Vyšetrovanie nebolo ukončené, trestné stíhanie sa vedie len vo veci, nie proti konkrétnej osobe, a nebolo ani prerušené. Tím vyšetrovateľa, kriminalistov a dozorového prokurátora stále pracuje na tejto trestnej veci.

Ako si máme vysvetliť, že v prípade je stále len začaté trestné stíhanie vo veci a nikto nebol obvinený?

Trestné stíhanie bolo začaté už v okamihu, keď sa vykonala obhliadka miesta činu, a tým momentom sa začalo trestné stíhanie vo veci. Počas tých troch rokov sa zabezpečujú dôkazy v takom rozsahu, aby bolo možné vzniesť obvinenie konkrétnej osobe.

Začaté trestné stíhanie je stále začaté vo veci vraždy?

Áno. Ide o obzvlášť závažný zločin vraždy.

Krátko po vražde sa hovorilo o tom, že bude skutok prekvalifikovaný na úkladnú vraždu, čo by znamenalo, že šlo o premyslený čin. Prečo sa tak nestalo?

Neviem o tom, že tu bola takáto snaha. Pre nás sú rozhodujúce dôkazy. V súčasnosti máme také dôkazy, aby sme mohli hovoriť „len“ o vražde.

Od smrti Ernesta Valka sa hovorilo o viacerých motívoch. Bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak hovoril o lúpežnej vražde, neskôr jeho nástupca Tibor Gašpar naznačil, že nešlo o lúpež, ale o plánovanú vraždu. S akým motívom momentálne pracujete?

Od momentu začatia trestného konania bolo tých motívov viac, vyšetrovacích verzií bolo viac. Pracovalo sa na rôzne smery, vo všetkých sme vykonávali dokazovanie. Dnes môžem povedať, že máme dokázaný konkrétny motív, ale vzhľadom na to, aby sme nezmarili vyšetrovanie v zmysle, aby sme mohli vzniesť obvinenie voči konkrétnej osobe, nie je možné tento motív médiám prezradiť.

Môžeme teda vylúčiť, že šlo o náhodnú vraždu, keď Valko prekvapil doma zlodeja?

Pri takýchto skutkoch a pri takejto závažnej trestnej činnosti, z môjho profesionálneho hľadiska a praxe, náhody neexistujú.

Valko zastupoval štát vo veľkých kauzách. Motív, s ktorým pracujete, sa týkal jeho práce?

Zaoberali sme sa všetkými možnými okolnosťami, ktoré by mohli pomôcť objasniť vraždu, vrátane činnosti poškodeného.

Je teda to motív?

Nie je možné a bolo by to kontraproduktívne, práve preto, aby sme tento skutok objasnili, keby sme túto informáciu povedali verejne. Potenciálny páchateľ by sa o tom mohol dozvedieť.

Máte v okruhu podozrivých jednu osobu, alebo ide o viacero osôb?

To nemôžem povedať, keďže máme eminentný záujem objasniť tento skutok. Nebudem preto hovoriť, či ide o jednu alebo viacero osôb.

Znamená to teda, že vy už viete, kto ten skutok spáchal?

Myslím si, že sme na správnej ceste.

Na čom to stojí?

Preto, aby sme mohli konkrétnej osobe vzniesť obvinenie, musíme mať také odôvodnenie, aby to bolo akceptované aj súdom. Tie dôkazy musia jasne povedať, že toto je osoba, ktorá spáchala tento skutok, a jasne vylúčia možnosť, že by mohlo ísť aj o niekoho iného.

Podarí sa vám tie dôkazy, ktoré vám chýbajú k obvineniu, ešte získať?

Vzhľadom na odstup času prichádzajú do úvahy najmä subjektívne dôkazy – výpovede svedkov. Verím tomu, že ten podstatný dôkaz, ktorý spojí určitú osobu s týmto skutkom, sa nám podarí získať.

Kedy sa dozvieme, kto zavraždil Ernesta Valka?

Žiadny zločin nesmie zostať nepotrestaný, aj obzvlášť závažné zločiny, ktoré sa javili ako neobjasniteľné, sa podarilo objasniť. Robíme všetko pre to, aby sa tak stalo. Pre nás už v tomto okamihu čas nehrá žiadnu úlohu. Čas je dôležitý hneď na začiatku, keď je miesto činu „horúce“. Teraz sme vo fáze, keď potrebujeme nájsť jeden, dva dôkazy, aby sme mohli vzniesť obvinenie.

Koľko osôb ste už vypočuli?

Najmenej 94 svedkov. Obhliadka miesta bola vykonaná hneď 8. novembra 2010 a následne ďalších päť obhliadok miesta činu.

Práve tie opakované obhliadky boli kritizované, keďže ste aj sám povedali, že najdôležitejší je čas hneď po spáchaní vraždy.

Ja som nebol na mieste činu. Platí zásada, pokiaľ je miesto činu „horúce“, obsahuje najviac informácií a stôp. Je potrebné, aby boli okamžite zaistené stopy a tieto vyhodnotené. V tejto trestnej veci začalo konať Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave, až potom sme rozhodli, že tento skutok budú ďalej vyšetrovať príslušníci Úradu boja proti organizovanej kriminalite. Takže nastal ten posun, čo sa týka aj vykonania ďalších obhliadok miesta činu. Získali sa tak ďalšie stopy, ktoré sa vyhodnocovali.

Zistilo sa pri obhliadkach, či Valkovi niečo zmizlo?

To musí zatiaľ zostať pre verejnosť utajené.

Je reálne, že aj po rokoch obviníte vraha?

Som optimista. Niekedy musí orgánom činným v trestnom konaní pomôcť trochu aj šťastie. Reálne je to stále.

01 - Modified: 2005-09-08 09:08:00 - Feat.: 0 - Title: Tenis-US Open: Hantuchová s Bhúpathim postúpili do finále mixu
01 - Modified: 2020-08-31 06:12:03 - Feat.: - Title: Termín procesu v prípade vraždy Ernesta Valka bude vytýčený najskôr na budúci rok 02 - Modified: 2020-01-31 11:15:20 - Feat.: - Title: V prípade vraždy Ernesta Valka padol osemročný trest. Klinku odsúdili za lúpež 03 - Modified: 2019-06-06 12:21:52 - Feat.: - Title: Prokurátor podal na súd návrh dohody v prípade lúpeže v dome Ernesta Valka 04 - Modified: 2018-11-08 17:21:56 - Feat.: - Title: Prípad vraždy Ernesta Valka vrátila prokuratúra vyšetrovateľovi 05 - Modified: 2018-10-13 10:44:22 - Feat.: - Title: Valkova vražda a posun po ôsmich rokoch
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 07:40