StoryEditor

Zvolenská s poisťovňami stále nehovorí

02.08.2013, 00:00
Zo všetkých úloh smerujúcich k zavedeniu jednej zdravotnej poisťovne nebola doteraz podľa plánu splnená ani jedna.

V nedohľadne je aj posledný dôležitý bod – rokovanie so súkromnými poisťovňami. Tie by podľa vládou schváleného harmonogramu mali prebehnúť do konca októbra. Akcionári poisťovní ale ani tri mesiace do hraničného termínu žiadnu takúto iniciatívu nepostrehli. „Neboli sme ministerstvom zdravotníctva ani iným zástupcom vlády kontaktovaní,“ povedal HN Bert Rensen, hovorca Achmey, ktorá vlastní Union. Rovnako sa vyjadril aj majiteľ Dôvery Penta.

O nich, bez nich
Ministerstvo zdravotníctva chce podľa hovorkyne Martiny Lidinskej poisťovne osloviť po účinnosti transformačného zákona. Ten mal platiť už v máji, no zatiaľ bol 8. júna iba schválený gremiálnou poradou ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej. Verejnosti ho ešte nepredstavili, ani včera nepovedali, kedy tak spravia.

Podľa správy o naplnení plánu, ktorá sa teraz objavila na Úrade vlády má byť zákon „úpravou najprimeranejšieho postupu na ochranu práv a slobôd neštátnych poisťovní.“ Tie ale do neho hovoriť nemohli. „Na zákone pracovalo ministerstvo zdravotníctva a financií. Poisťovne budú mať priestor v rámci pripomienkového konania,“ zdôvodnila Lidinská.

Úrad kontroluje
Kvôli zákonu sa čaká aj s výberom audítora, ktorý mal byť známy v apríli. Obstarávanie znalca je vraj pripravené, čaká sa na výsledky ex ante kontroly Úradu pre verejné obstarávanie. „Rozhodnutie bude vydané v čo najskoršom možnom termíne,“ povedal jeho hovorca Ján Mažgút. Čo kontrolujú nekonkretizoval.

Analytik INEKO Dušan Zachar vníma časové sklzy pozitívne, keďže sa s nimi znižuje pravdepodobnosť zavedenia unitárneho systému. „V čase prelomenia prvej hranice dlhovej brzdy by si vyžiadal obrovský objem peňazí, pričom by nedával záruky zlepšenia zdravotných výsledkov a starostlivosti pre občanov.“

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 12:48