StoryEditor

SDKÚ chce, aby Fico stiahol Flašíkovú Beňovú z eurovolieb. Kvôli Krymu

18.03.2014, 11:31
Autor:
tasr, stltasr, stl

Premiér Robert Fico by mal stiahnuť z kandidátky Smeru do májových volieb do Európskeho parlamentu (EP) poslankyňu Moniku Flašíkovú Beňovú (Smer-SD). Navrhuje to opozičná strana SDKÚ-DS. Predseda strany Pavol Frešo tento návrh na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave zdôvodnil jej medializovanými vyjadreniami, keď obhajovala referendum na Kryme.

Podľa medializovaných (pondelok 17.3.) informácií sa Monika Flašíková Beňová vyjadrila, že neuznanie krymského referenda USA a EÚ nie je v poriadku. "Pani Flašíková robí Slovensku hanbu práve týmito svojimi vyjadreniami, lebo ako dvojka na kandidátke do Európskeho parlamentu sa nemôže vyjadrovať v rozpore nielen s celým názorom vlády, ale aj opozície na Slovensku. Preto by sme chceli premiéra Roberta Fica a eurokomisára Maroša Šefčoviča vyzvať, aby dali jasné stanovisko a postavili sa na stranu ukrajinského ľudu, ako aj EÚ a pani Flašíkovú stiahli z kandidátky práve pre tieto jej extrémistické názory," povedal Frešo.

Strana SDKÚ-DS je totiž presvedčená, že takéto vyjadrenia dlhoročnej europoslankyne sú neprípustné. Podľa Freša sa v pondelok celý demokratický svet rozhodol neuznať výsledky referenda na Kryme, pretože bolo v rozpore s ústavou Ukrajiny, a podľa niektorých údajov sa na ňom zúčastnilo 123 % obyvateľov, teda je podozrenie, že bolo zmanipulované. "Celá EÚ odmietla výsledky takéhoto referenda, o to väčší šok pre nás bolo, keď dlhoročná europoslankyňa Flašíková Beňová hovorí o demokracii, že je hanba ako niekto zaobchádza s demokraciou a používa výraz, že výsledky referenda rešpektuje," poznamenal Frešo.

Zároveň podpredseda strany SDKÚ-DS Ivan Štefanec uviedol, že v pondelok sa jednotne zhodli aj ministri zahraničných vecí EÚ na tom, že to, čo sa deje na Kryme, je prejavom agresie a je to porušenie medzinárodného práva, narušenie stability a bezpečnosti na celom európskom kontinente. "Všetci držia jednotnú líniu, dokonca aj náš minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák sa k nej pripojil. O to škandalóznejšie pôsobia výroky dvojky na kandidátke Smeru do eurovolieb pani Flašíkovej Beňovej. Som presvedčený, že by sa mala ospravedlniť občanom Slovenska za tieto škandalózne výroky," myslí si Štefanec. Taktiež upozornil, že premiér Fico povedal, že na svoju eurokandidátku dáva ľudí, ktorí idú brániť národno-štátne záujmy, ktorí budú komunikovať so slovenským parlamentom, vládou a prezidentom. "Ak si opäť nechce pán premiér šliapať po jazyku, jediným riešením je len a len stiahnuť pani Flašíkovú Beňovú z kandidátky do eurovolieb, pretože robí Slovensku hanbu," dodal Štefanec.

01 - Modified: 2006-03-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hamas prehodnotí postoj k Izraelu
01 - Modified: 2024-04-18 11:43:39 - Feat.: - Title: Ukrajina potvrdila, že zasiahla vojenské letisko na Kryme 02 - Modified: 2024-04-17 18:37:52 - Feat.: - Title: Ukrajina útočila dronmi a raketami na ciele v Rusku a na Kryme, cieľom bola aj továreň na Tupolevy 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 04 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore 05 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 01:09