StoryEditor

Majetkové priznania podáva zbytočne veľa ľudí. Sieť to chce zmeniť

19.03.2015, 11:43
Autor:
SITASITA
Smer sľúbil, že takýto zákon bude prijatý do roka, dodnes chýba.

Majetkové priznania musí podať 135-tisíc verejných zamestnancov, tie však podľa poslanca NR SR Miroslava Beblavého neslúžia žiadnemu účelu. Preto podľa neho ide o zbytočnú buzeráciu.

Ako upozornil dnes na tlačovej besede Beblavý, majetkové priznania podávajú nielen policajti, prokurátori či sudcovia, ale aj všetci hasiči, všetci zamestnanci v štátnej službe, ale aj všetci zamestnanci vo verejnej službe. „Nenašiel som inú krajinu, kde by taký počet podával majetkové priznania,“ povedal.

Mnohé podávané majetkové priznania verejných funkcionárov sú však podľa neho nejasné, zamestnanci v nich nešpecifikujú, aké hnuteľné a nehnuteľné veci vlastnia. Míňajú sa tak desiatky ton papiera, ktoré podľa Beblavého ničomu neslúžia.

Sieť navrhuje podľa Beblavého zmeniť tento systém. „Chceme znížiť počet ľudí, ktorí musia podávať majetkové priznania,“ oznámil Beblavý. Naďalej by povinnosť podávať majetkové priznania zostala pre sudcov, prokurátorov, policajtov a colníkov.

Vojaci a hasiči by mali byť od tejto povinnosti oslobodení s výnimkou najvyšších predstaviteľov. Podľa návrhu Siete by majetkové priznania podávali aj topmanažéri.

Zo zamestnancov vo verejnej služby by podávali takéto priznania len štatutári, napríklad dekan fakulty, ale nie vedúci katedry. „Na náš návrh by sa počet podávaných majetkových priznaní znížil na 40-tisíc,“ uviedol Beblavý.

Jednotný formulár na majetkové priznania

Dôležité podľa poslanca je, aby existoval jeden spoločný formulár. Priznania by malo vyhodnocovať ministerstvo vnútra. „Preto MV, lebo tri štvrtiny z tých, ktorí by podávali priznania, sú zamestnanci MV. Preto je rezort vnútra najvhodnejší,“ uviedol Beblavý.

Sieť tiež navrhuje, aby pri verejných zamestnancoch, ktorí majú vyšší plat ako poslanci NR SR, boli majetkové priznania povinne zverejňované. Beblavý takýto zákon predloží na rokovanie parlamentu v máji. Beblavý tiež kritizoval, že súčasný parlament doteraz neschválil účinný zákon o konflikte záujmov, aj keď predstavitelia Smeru jeho prijatie viackrát avizovali.

Smer koná len pod tlakom verejnosti

Pripomenul, že premiér Robert Fico povedal už pred rokom a pol, že takýto zákon bude prijatý do roka. Bývalý predseda NR SR Pavol Paška zas podľa neho viackrát povedal, že to bude do troch mesiacov. „Sľuby Smeru teda už asi nikto neberie vážne. Smer koná len pod verejným tlakom,“ povedal Beblavý s tým, že Smer môže mať rôzne taktiky a schváliť pred voľbami napríklad deravý zákon.

„Smeru sa chce do účinného zákona o konflikte záujmov tak, ako do schopného predsedu NKÚ a nederavého schránkového zákona. Očakávam aktivitu Pellegriniho a Miroslava Číža. Moja trpezlivosť sa blíži ku koncu. Nové tváre, stále ten istý smer. Sľubujeme, odkladáme alebo schválime, čo je deravé. Ak Pellegrini a Číž nebudú urýchlene konať, je namieste otázka, či nepodáme svoj návrh,“ povedal Beblavý.

Komisia pre prípravu novely ústavného zákona o konflikte záujmov, podľa ktorej by mali verejní funkcionári podávať podrobnejšie a prísnejšie majetkové priznania, by mala začať opäť rokovať počas prebiehajúcej marcovej schôdze parlamentu.

Záštitou nad komisiou teraz poveril predseda parlamentu Peter Pellegrini podpredsedu národnej rady Miroslava Číža. Smer už raz novelu ústavného zákona o konflikte záujmov zamietol, a to v októbri 2013.

Chcú zistiť nárast majetku

Návrhom chcela opozícia dosiahnuť, aby verejní funkcionári uvádzali do priznaní všetky svoje príjmy a aby sa z majetkových priznaní dal určiť nárast majetku. Majetkové priznania mali byť podrobnejšie. Funkcionári by museli popísať majetok, ktorý je drahší ako 10-tisíc eur, teda nielen uviesť, že vlastnia auto, ale spresniť aj jeho továrenskú značku.

Zmeniť sa mali aj formuláre, na ktorých funkcionári podávajú majetkové priznania. Zvýšiť sa mala aj objektívnosť konania a transparentnosť. Išlo o novelu, ktorú opozícia pripravovala so Smerom od roku 2012. Rovnaký návrh predložili opoziční poslanci do parlamentu aj koncom roka 2014, neskôr ho stiahli, keďže nové vedenie národnej rady naznačilo ochotu diskutovať o novele.


 

01 - Modified: 2007-04-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: KOMODITY
01 - Modified: 2023-12-11 18:38:24 - Feat.: - Title: Štátna tajomníčka o nevhodných výrokoch, neznáme majetky politikov a veto prezidentky (Brífing HN) 02 - Modified: 2023-12-06 08:02:03 - Feat.: - Title: Dvaja z premiérov sú takmer bezdomovci, tretí zarobil až 300-tisíc eur. Aký zmysel majú majetkové priznania? 03 - Modified: 2023-11-25 08:37:32 - Feat.: - Title: Majetkové priznania za rok 2022 nepodalo 20 z 1598 verejných funkcionárov 04 - Modified: 2023-11-26 18:30:00 - Feat.: - Title: Fico bez bytu, Vallo s platom 80-tisíc ročne. Čo ukázali majetkové priznania politikov? 05 - Modified: 2023-09-12 08:31:48 - Feat.: - Title: Zelenskyj vetoval zákon, ktorý utajoval majetkové priznania verejných činiteľov. Chce ich ukázať ľuďom hneď
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 09:23