StoryEditor

Fico nepovažuje Sieť za štandardnú stranu. Smeru hovoríme definitívne nie, odkázal Procházka

14.02.2016, 11:13
Autor:
TASRTASR
Premiér v televíznej diskusii opäť potvrdil, že že si želá stabilnú dvojkoalíciu.

Na politickej scéne sú dve alternatívy - stabilná dvojkoalícia za účasti Smeru-SD alebo široký pravicový zlepenec. O tom, kto bude po voľbách vládnuť, rozhodnú voliči. Povedal to v dnešnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike premiér a šéf Smeru-SD Robert Fico.

"Keď pozeráme na vývoj politickej scény, vyzerá to tak, že pravdepodobne sú dve alternatívy. Jedna je dvojkoalícia za účasti Smeru alebo široký zlepenec. Z týchto dvoch alternatív by bolo lepšie, keby vznikla stabilná dvojčlenná koalícia, ktorá dá priestor na to, aby Slovensko mohlo pokračovať ďalej," vyhlásil Fico s tým, že stabilná vláda je potrebná aj pre slovenské predsedníctvo v Rade EÚ, aj vzhľadom na problém s migráciou.

Fico kritizoval Sieť

Dvojkoalíciu si vie Fico predstaviť so štandardnými politickými stranami. Spomenul KDH a Most-Híd, ktoré majú hodnoty. Zdôraznil, že Smer-SD sa hlási k sociálnej demokracii a uznáva úlohu štátu. "Z tohto pohľadu pozeráme na iné strany," poznamenal s tým, že KDH má jasné ideologické hodnoty, Most-Híd sa podľa Fica profiluje ako liberálno-konzervatívna strana s naznačenými hodnotami.

Spomenul aj Sieť, v ktorej sa podľa Fica jednotliví kandidáti na listine ani nepoznajú. Nazdáva sa, že ak by im predložili hodnotovú tému, ako napríklad otázku interrupcií, poslanecký klub by sa mohol rozpadnúť a to nie je pre vládu dobré.

Stabilitu poslaneckého klubu považuje Fico za dôležitú pre stabilitu vlády. "Len štandardné strany dávajú väčšiu záruku, že parlamentná väčšina sa udrží," uviedol. Zároveň zopakoval, že z povolebných rozhovorov nevylučuje nikoho.

Procházka na tieto slová reagoval, že strana Sieť nepôjde do vlády so Smerom-SD. "Hovoríme definitívne nie Smeru. Nenachádzame najmenší dôvod veriť tomu, že by sa tie kľúčové veci s nimi dali spraviť," vysvetlil Procházka. Za priority označil hmotnú zodpovednosť politikov a vylúčenie schránkových firiem z verejného sektora.

Pripomenul, že Smer-SD označil za štandardné strany KDH, Most-Híd a SNS, Sieť nie. "My so štandardom, ktorý ponúka stará politika, nie sme spokojní, chceme ho nahradiť novou krvou, novou energiou," zdôraznil Procházka.

Šéf #Siete hovorí o potrebe kompaktnej zostavy. "Čím kompaktnejšia bude táto zostava, tým skôr môžeme urobiť lepší štát," povedal líder #Siete, ktorý by chcel sústrediť pravicu do kompaktnej zostavy.

Fico: Nepotrebujem tu ucelené getá

Fico v diskusii dodal, že Slovensko si nikdy na základe diktátu nenavozí na svoje územie žiadnych migrantov. "Nepotrebujem tu ucelené getá s iným náboženstvom a kultúrou. Títo ľudia sa nevedia normálne integrovať a budú potom robiť problémy ako v Nemecku, Bruseli," povedal Fico.

Reagoval na demarš od Nemecka v súvislosti s plánovanými rokovaniami s Macedónskom a Bulharskom ohľadom ochrany hraníc. Za demaršom vidí Fico nervozitu Nemecka.

"Prekáža im, ako kebyže nechceme poslúchať," vyhlásil. Zdôraznil, že Slovensko nerozbilo krajiny, odkiaľ utečenci prichádzajú, ani utečencov nepozvalo. Zopakoval, že odmietame kvóty na utečencov.

Slovensko je podľa neho presvedčené, že Grécko absolútne zlyhalo pri ochrane schengenských hraníc. "Nám sa do priestoru denne valia tisíce ľudí bez kontroly a ohrozujú nás. Toto je najväčšie riziko, ktoré môže zastaviť hospodársky rast v celej EÚ. Ak sa začnú zatvárať hranice, budú hraničné kontroly, obmedzí sa sloboda pohybu osôb a tovarov a bude to mať obrovský vplyv na hospodárky rast. Preto nám tak záleží na tom, aby sme zastavili príval migrantov," doplnil Fico.

Štrajk učiteľov je o politike

Na margo štrajku učiteľov Fico vyhlásil, že je len o politike.

"Toto je už iba o politike, preukázali sme prepojenie organizátorov protestov na opozičné strany," povedal premiér, ktorý neakceptuje kritiku od opozície. "Keď sedeli vo vláde, zvyšovali platy učiteľov o nulu. My sme im dali 22 percent," vyhlásil.

V súvislosti so štrajkom vysokoškolských učiteľov uviedol, že aktivita prichádza, hoci je vláda v dialógu. "Napriek tomu niekto z čisto politických dôvodov organizuje takéto podujatia," poznamenal premiér.

Zdôraznil, že zvyšovanie platov musí byť po kolektívnych rokovaniach. Dodal, že učitelia nie sú jediní na svete, poukázal na ďalších zamestnancov štátnej správy.

Zároveň uviedol, že učiteľov aj sestry pozval na rokovania o tom, ako má vyzerať programové vyhlásenie vlády. "A myslíte, že niekto rokuje?" pýta sa premiér, podľa ktorého majú tieto protesty len politický charakter.

Pozrite si predstavovanie volebného programu Smeru:

01 - Modified: 2008-02-07 13:16:00 - Feat.: 0 - Title: Nitrianska komunitná nadácia podporí prospešné projekty
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 02 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva 03 - Modified: 2024-04-08 14:35:16 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Chystá sa politické zemetrasenie? SNS chce otvoriť koaličnú zmluvu, žiada posty Hlasu 04 - Modified: 2024-04-07 00:06:27 - Feat.: - Title: Hlas čaká veľký snem pred inauguráciou. Strana sa nestratí niekde v Smere, tvrdí Šutaj Eštok 05 - Modified: 2024-04-06 23:16:12 - Feat.: - Title: Fico gratuloval Pellegrinimu: Voľby dopadli skvele. Ľudia ukázali, že rozoznávajú, čo tejto krajne hrozí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 20:54