StoryEditor

Štrajk sa mení na hádku s vládou. Týchto osem vecí musíte o ňom vedieť

28.01.2016, 23:00
HN vám prinášajú osem základných faktov, ktoré potrebujete vedieť o práve prebiehajúcom štrajku učiteľov

Spoločnosť je rozdelená na dva fronty. Tentoraz za to „môžu“ učitelia. Tisícky z nich sa totiž rozhodli svoju nespokojnosť s podmienkami na pôde vzdelávania vyjadriť štrajkom a nechodia do práce. Jedna časť Slovákov s nimi súcití, podporuje ich a prikláňa sa na ich stranu. Druhá im ich konanie vyčíta. Aj keď pripúšťa, že majú právo štrajkovať ako iní, protestovať by podľa nich mohli aj rôzne iné profesie. Viacerí Slováci podľa nich majú totiž ešte nižšie zárobky a nemajú ľahké podmienky vo svojich odboroch. O čo učiteľom ide, ako plánujú postupovať a dokedy vydržia, zodpovieme v ôsmich otázkach, na základe ktorých sa môžete rozhodnúť, na ktorú stranu verejnosti sa pridáte.

1. Prečo učitelia štrajkujú?

Pretože sú nespokojní s podmienkami v školstve. Okrem toho, že sa sťažujú na nízke platy, vrásky na čele im robí aj stav a vybavenosť škôl, byrokracia či to, že sa musia každých sedem rokov „preškoľovať“, aby si polepšili na plate kreditovým príplatkom. Slovenskí pedagógovia upozorňujú na problémy v školstve už dlhodobo. Ich hnev z nečinnosti vlády vyústil do štrajku po tom, čo na konci minulého roka nereagovala na ich tri protestné akcie – Protest dlhých nosov pred úradom vlády, Učiteľská kvapka krvi a Babysitting Day. „Vláda postavila oblasť školstva na chvost svojich priorít,“ povedal jeden z členov štrajkového výboru Iniciatívy slovenských učiteľov Vladimír Crmoman.

2. Čo od vlády žiadajú?

Slovenská iniciatíva učiteľov, ktorá vznikla spojením lokálnych učiteľských iniciatív z celého Slovenska a zastrešuje nespokojných učiteľov, bojuje za tri základné požiadavky. Tie pritom sformulovala Slovenská komora učiteľov ešte v októbri minulého roka a predložila ich ministrovi školstva. Ako prvé žiadajú učitelia zvýšenie platov o 140 eur od tohto roka a o ďalších 90 eur od budúceho. Po druhé, zvýšiť rozpočet školstva na tento rok o 400 miliónov eur. Peniaze by mali pomôcť vyrovnať rozdiely vo vybraných školách, a to od technického vybavenia až po pomôcky. A do tretice sa zasadzujú o zmenu systému kontinuálneho vzdelávania pedagógov. Chceli by zaviesť získavanie kreditov overovaním kompetencií a zrušiť ich sedemročnú obmedzenú platnosť.

3. Čo hovoria na požiadavky učiteľov premiér a minister školstva?

Predseda vlády Robert Fico učiteľom, ktorí vstúpili do ostrého štrajku, odkazuje, že do marcových parlamentných volieb pre nich nemôže urobiť nič. „Nemôžeme zaviazať budúcu vládu niekoľko týždňov pred voľbami konkrétnymi opatreniami,“ uviedol Fico. Učitelia mu však napríklad vyčítajú, že peniaze na dvetisíc nových policajtov našiel a tí nastúpia, až keď nastúpi nová vláda. Fico ďalej odkázal, že za dve volebné obdobia, keď bol Smer-SD vo vláde, zvýšili učiteľom platy o 50 percent. Podľa viacerých učiteľov-matematikov však nemôže premiér percentá zvýšení sčítavať, pretože základ platov sa vždy menil a čísla tak nesedia. Minister školstva Juraj Draxler tvrdí, že do školstva treba naliať viac peňazí, no najprv musí ísť o politickú garanciu v programovom vyhlásení vlády. Učiteľom ponúkol, aby sa na tvorbe jeho časti podieľali. Minister s premiérom si pritom myslia, že štrajk učiteľov je politicky motivovaný. To však učitelia odmietajú.

4. Ako štrajk vyzerá, čo učitelia robia a čo, naopak, nie?

„Toto je aktívny časovo neobmedzený štrajk,“ povedal člen štrajkového výboru Iniciatívy slovenských učiteľov Branislav Kočan. Učitelia, ktorí síce nechodia do roboty, no podľa neho nesedia doma, ale zúčastňujú sa na rôznych akciách, ktoré sami pripravujú. „Konečne urobíme niečo pre štát,“ povedala členka Iniciatívy slovenských učiteľov Jana Ftáčnik Pastorková. Narážala tým na výrok predsedu vlády Roberta Fica, ktorý učiteľom odkázal, že očakáva, že aj oni niečo urobia pre štát. Učitelia preto napríklad varia bezdomovcom obed, čítajú rozprávky deťom v nemocniciach, zhovárajú sa so seniormi v domovoch dôchodcov, čistia ulice mesta, organizujú si spoločné výlety na Devín, Urpín či Zobor alebo darujú krv. Organizujú aj demonštrácie, pochody mestami naprieč Slovenskom, diskusie a stretnutia s verejnosťou a rodičmi žiakov.

5. Odkedy a dokedy budú štrajkovať?

Ostrý časovo neobmedzený štrajk sa začal v pondelok 25. januára. Dokedy bude trvať, nie je jasné. Mnohí štrajkujúci sú odhodlaní v ňom zotrvať, pokým bude treba. Zapálení učitelia často skloňujú slová, že vydržia až do konca. Na to, či myslia termín marcových volieb, odpovedajú neurčito. Sú ochotní o svojich požiadavkách so štátom rokovať a dohodnúť sa. „Štrajk je zlý pre všetkých. Pre učiteľov, deti aj rodičov. Je pre nás krajnou možnosťou, pretože nič iné nám doteraz nepomohlo,“ povedal Branislav Kočan z Iniciatívy slovenských učiteľov.

6. Koľko učiteľov a škôl sa do štrajku zapojilo?

Včera krátko pred šiestou hodinou bolo v štrajku registrovaných 10785 učiteľov, čo je približne 12 percent zo všetkých slovenských pedagógov. Ešte v pondelok ich bolo pritom na webovej stránke iniciatívnych učiteľov registrovaných o tisícku viac. Počet zapojených škôl sa pohybuje okolo osemsto. Nie všetky zapojené školy do štrajku sú pritom automaticky zatvorené. Niektoré z nich sú v obmedzenom režime, pretože časť pedagógov nechodí do práce a v niektorých školách prebieha vyučovanie v klasickom režime. Kým rezort školstva prezentuje, že počet zatvorených škôl každým dňom klesá, iniciatíva učiteľov tvrdí, že nimi prezentované čísla sú skresľujúce. Rezort totiž podľa iniciatívnych učiteľov vôbec nezaujíma, že mnohé školy nevyučujú, hoci majú otvorené brány. Podľa ministerstva bolo včera zatvorených 114 škôl, podľa iniciatívy okolo 270.„V piatok plánujú zavrieť školy napríklad v Košiciach, ale máme informácie, že zatvorené školy majú pribúdať aj budúci týždeň,“ povedal Vladimír Crmoman z Iniciatívy slovenských učiteľov.

7. Akú podporu majú štrajkujúci?

K učiteľom v štrajku sa pridali viacerí rodičia, študenti a žiaci či známe osobnosti, ako napríklad Michal Handzuš, Juraj Kemka či Zuzana Fialová. Herečka Henrieta Mičkovicová si želá, aby učitelia boli vnímaní ako kedysi, keď boli vážení a patrili medzi elitu. „Mám pocit, že toto dnešným učiteľom chýba,“ dodala. Do štrajku sa zapojili aj Nové školské odbory. Tie staré sa podľa ich predsedu Pavla Ondeka nazdávajú, že požiadavky učiteľov nie sú prehnané, ale zle načasované. Štrajk Ondek pripúšťa až v tom prípade, ak programové vyhlásenie novej vlády nebude obsahovať jasné a záväzné kroky na zvýšenie kvality vzdelávania, zlepšenie materiálneho zabezpečenia škôl či mzdového a sociálneho postavenia zamestnancov. Učitelia pritom Ondeka písomne vyzvali, aby začal niečo robiť a ako legitímny zástupca učiteľov im pomohol dosiahnuť spoločný cieľ.

8. Aké akcie majú štrajkujúci naplánované na najbližšie dni?

Po demonštrácii v Bratislave, Leviciach, Košiciach a Nových Zámkoch sa dnes stretnú učitelia na Námestí SNP v Banskej Bystrici. V Bratislave a Nitre sa niektorí z nich rozhodli darovať krv. V hlavnom meste varia polievku bezdomovcom, robia si výlet na Devín či podvečer plánujú spoločnú cyklojazdu ulicami mesta. Ďalej napríklad v Poprade, Handlovej či Čadci organizujú diskusné stretnutia s verejnosťou. Na pondelok plánujú v Bratislave, Košiciach a Poprade spolu s rodičmi a žiakmi, ktorých trápi stav slovenského školstva, vytvoriť v centre mesta Živé reťaze. „Učitelia si vymýšľajú rôzne akcie sami, mobilizujú do nich svojich kolegov. Snažíme sa ich všetky nahadzovať na našu webovú stránku, ale je ich veľa po celej krajine,“ priblížila členka Iniciatívy slovenských učiteľov Jana Ftáčnik Pastorková.

01 - Modified: 2008-01-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bluenext obchoduje s emisiami
01 - Modified: 2024-04-19 19:39:22 - Feat.: - Title: Digitalizácia v školstve je nevyhnutná. Aj umelá inteligencia pomáha tvoriť učebné plány či projekty 02 - Modified: 2024-04-18 14:11:10 - Feat.: - Title: Zápis prvákov do základných škôl vrcholí. Rodičia dostanú v októbri príspevok, hrozí im však aj vysoká pokuta 03 - Modified: 2024-04-19 12:57:47 - Feat.: - Title: Slovenské fabriky zúfalo hľadajú zamestnancov. Ako Soták, elektrárne, Kia či Chemosvit lovia študentov? 04 - Modified: 2024-04-17 13:01:54 - Feat.: - Title: Ženy si vyberajú nevhodné odbory. Dobre zvolené STEM odvetvia by im priniesli vyššie platy aj HDP 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 10:33